pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στέλιος Καζαντζίδης – Μίκης Θεοδωράκης: Παράλληλα ποτάμια που έτρεχαν ορμητικά προς τη θάλασσα

Τον Σεπτέμβριο του 2001 και του 2021 οι δύο μεγάλοι της μουσικής έφυγαν από τη ζωή

14/09/2021 - 5:44μμ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1982, σε δικαστική αίθουσα για τη διαμάχη μεταξύ της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού και της Ένωσης Μουσικών Συνθετών Ελλάδας (πηγή: αρχείο Πάνου Γεραμάνη)

Ο Στέλιος Καζαντζίδης με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1982, σε δικαστική αίθουσα για τη διαμάχη μεταξύ της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού και της Ένωσης Μουσικών Συνθετών Ελλάδας (πηγή: αρχείο Πάνου Γεραμάνη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από ακριβώς 20 χρόνια η είδηση που βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών βύθισε στο πένθος τους απανταχού Έλληνες: Ο Στέλιος Καζαντζίδης στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 στις 11 το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών.

«Έρχονται χρόνια δύσκολα» είχε τραγουδήσει σχεδόν προφητικά λίγο προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο με καρκινώματα στον εγκέφαλο. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα.

Στις 15 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Γεώργιο Ελευσίνας ράγισαν καρδιές για τον Στελάρα που ήταν κάργα Πόντιος (η συνάντηση με τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη «γέννησε» έναν από τους πιο επιτυχημένους ποντιακούς δίσκους), που τραγούδησε για τη φτώχεια και την ξενιτιά, που ύμνησε την αγαπημένη του ΑΕΚ. Κηδεύτηκε δίπλα στην κυρα-Γεσθημανή, την ώρα που ο κόσμος τραγουδούσε τις μεγάλες του επιτυχίες.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου, δακρυσμένη η Ελλάδα αποχαιρέτισε έναν άλλο μεγάλο, τον Μίκη Θεοδωράκη. Και πάλι κόσμος όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε για το στερνό αντίο, τραγουδώντας. Σε Αθήνα, Πειραιά και Χανιά το ετερόκλητο πλήθος έγινε ξανά ενιαίο, με σημείο συνάντησης τους στίχους και τις μελωδίες.

Στέλιος Καζαντζίδης και Μίκης Θεοδωράκης, που έφυγαν από τη ζωή με 20 χρόνια διαφορά, καλλιτεχνικά συναντήθηκαν μόλις δύο φορές. Ωστόσο ήταν τέτοιο το ειδικό τους βάρος που οι καρποί της συνεργασίας τους –μία σειρά υπέροχων «έντεχνων-λαϊκών» τραγουδιών–, έμελλε να πάρουν περίοπτη θέση στο κεφάλαιο «καλό ελληνικό τραγούδι».

Ο Μίκης Θεοδωράκης περιέγραψε με μοναδικό τρόπο την καλλιτεχνική συνεύρεσή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη στον πρόλογο του βιβλίου Στέλιος Καζαντζίδης: Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του, του Γιώργου Λιάνη.

«Ήμασταν παράλληλα ποτάμια που έτρεχαν ορμητικά προς τη θάλασσα», έγραψε για να εξηγήσει τη χημεία της συνεργασίας του με τον σπουδαίο Πόντιο καλλιτέχνη. Ο χείμαρρος που γεννήθηκε από τα ποτάμια τους είχε «ήχο που έσφαζε γλυκά τις καρδιές του νταλικέρη και του επαναστάτη»!

Την πρώτη φορά, το 1961, έγραψαν στο στούντιο της Columbia έξι τραγούδια από τον κύκλο Πολιτεία, και συγκεκριμένα τα ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και του Δημήτρη Χριστοδούλου: «Βράχο-βράχο τον καημό μου», «Μετανάστης», «Παράπονο», «Σαββατόβραδο», «Καημός» και «Έχω μια αγάπη»

Συναντήθηκαν ξανά μετά από 13 χρόνια, το 1974, για να γράψουν το δίσκο Στην Ανατολή που είχε συνθέσει έναν χρόνο νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Το παιδί που γεννήθηκε από τη συνεργασία τους –και το οποίο όλοι θεωρούσαν πως θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων– το έπνιξαν σκοτεινές δυνάμεις στην κούνια του «γιατί τούς φόβιζε μήπως γίνει άντρας και τους πάρει σβάρνα όπως έγινε στην πρώτη μας συνάντηση».

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1994, συναντήθηκαν τηλεοπτικά στην εκπομπή «Στη φάρμα των ανθρώπων» που παρουσίαζε ο Θανάσης Λάλας στον ΣΚΑΪ. Τότε –και χωρίς πρόβα– τραγούδησαν χαρίζοντάς σε όλους τους Έλληνες σπουδαίες στιγμές. Αν και υποσχέθηκαν πως θα παρουσίαζαν το… πνιγμένο παιδί τους σε συναυλίες, η σκέψη δεν προχώρησε.

Δυστυχώς, γιατί όπως έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον Στέλιο Καζαντζίδη η μουσική του θα πήγαινε πιο βαθιά και πιο μακριά!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Καταλειφός στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022-23. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Καταλειφός: Ο σπουδαίος ηθοποιός και η πορεία του στο χρόνο

23/05/2026 - 4:52μμ
Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

22/05/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

21/05/2026 - 10:57μμ
Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

21/05/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Αllwyn)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

21/05/2026 - 3:40μμ
Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

17/05/2026 - 2:18μμ
Ο Ακύλας στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη,  16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Δεν ήθελα να σας απογοητεύσω» – Η φορτισμένη πρώτη αντίδραση του Ακύλα μετά τη 10η θέση

17/05/2026 - 8:35πμ
Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

17/05/2026 - 2:06πμ
Η ελληνική αποστολή επί σκηνής στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2026 (φωτ.: Corinne_Cumming/ebu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Όλοι λένε «Ferto» Ακύλα! Το κρυφό χαρτί πριν από τον τελικό, το ευρηματικό τρικ με την ποντιακή λύρα και οι αντίπαλοι

16/05/2026 - 4:34μμ
Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

15/05/2026 - 1:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)

Μάριος Οικονόμου: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ μετά από σοβαρό τροχαίο

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Κωνσταντινούπολη: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού

42 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/xorosimo.argos)

Μ’ ένα εντυπωσιακό διπάτ’ το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Χορόσημο» τίμησε τη 19η Μαΐου

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εσωτερικών (φωτ.: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης)

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Έρχεται η ηλεκτρονική ψήφος από το 2028

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας)

Νέα Σάντα Κιλκίς: Μήνυμα ενότητας με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Καταλειφός στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022-23. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Δημήτρης Καταλειφός: Ο σπουδαίος ηθοποιός και η πορεία του στο χρόνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign