pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σμύρνη: Ο πρωταθλητής Απόλλων πριν από την Καταστροφή και οι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους

Ο σύλλογος κυριαρχούσε στο ποδόσφαιρο της Ιωνίας προτού γίνει πρόσφυγας στην Αθήνα

11/09/2021 - 1:31μμ
(Φωτ.: ΓΣ Απόλλων)

(Φωτ.: ΓΣ Απόλλων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Σμύρνη πριν από την Καταστροφή το 1922 δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός βρισκόταν σε άνθηση και το επίπεδο ζωής ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Στο ποδόσφαιρο, που άρχισε να κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία στο ενδιαφέρον του κόσμου, κυριαρχούσε ο Απόλλων.

Ο Απόλλων απέκτησε ποδοσφαιρικό τμήμα το 1912 και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται από το 1916. Οι «κυανόλευκοι», έχοντας επιλέξει αυτά χρώματα για να δείξουν την άμεση σύνδεση με τη μητέρα Ελλάδα, κατέκτησαν πέντε αλλεπάλληλα πρωταθλήματα Σμύρνης: 1917, 1918, 1919, 1920, 1922.

Το πρωτάθλημα Σμύρνης διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή της μοναδικής επίσημης αθλητικής αρχής που υπήρχε στην Ελλάδα. Το τελευταίο πρωτάθλημα διεξήχθη από τις 19 Δεκεμβρίου 1921 έως τις 27 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα του μεγάλου τελικού, ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Αρμενική Λέσχη Κυνηγών.

Οι «κυανόλευκοι» επικράτησαν 3-1 και χιλιάδες Απολλωνιστές γιόρτασαν την μεγάλη επιτυχία, που έμελλε να είναι και η τελευταία πριν από την μικρασιατική καταστροφή. Ο τελικός διεξήχθη στο γήπεδο του Πανιωνίου, παρουσία 5.000 θεατών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Την ομάδα του Απόλλωνα του 1922 αποτελούσαν οι: Καίσαρης, Κουγιουντόγλου, Τσαρλς, Ταλούμης, Μαυρομμάτης (Χαραλαμπάκης), Χρυσούλης, Καμπουρόπουλος, Σάμιος, Παπαγιάννης, Γώττης, Γκίλης, Αλεβιζάκης, Ντομένικο, Βίγλατσης, Ζαλούμης, Κιμητσόπουλος, Μαγουλάς, Μαρσέλλος και οι τερματοφύλακες Φωτιάδης (βασικός) και Ζεϊμπέκης (αναπληρωματικός).

(Φωτ.: ΓΣ Απόλλων)

Δύο από αυτούς, ο Μαρσέλλος και ο Χρυσούλης, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και έμειναν για πάντα στην ιωνική γη. Στη Σμύρνη παρέμειναν ως αιχμάλωτοι οι Α. και Γ. Κύρου, μέλη του συμβουλίου του Απόλλωνα, καθώς και ο πρωταθλητής στίβου Κροίσος Πέρσης, τα ίχνη των οποίων από τότε έχουν χαθεί.

Από τα τέλη του Αυγούστου του 1922 και τους μήνες που ακολούθησαν, ορδές προσφύγων από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία έφτασαν στην Ελλάδα. Παρά την ταλαιπωρία και την κακουχία, γρήγορα ο Απόλλων, έχοντας τρεις δεκαετίες ζωής και αθλητικής παρουσίας, δραστηριοποιήθηκε άμεσα στην Αθήνα.

Υπό την προεδρία του ιατρού, βουλευτή Πειραιώς και πρώην υπουργού Δημήτρη Μαρσέλλου, ο Απόλλων ξεκίνησε τη νέα σελίδα στην ιστορία του. Αρχικά οι προπονήσεις γίνονταν στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά το 1923 βρέθηκε ένας χώρος στην περιοχή του Ρουφ, τον οποίο νοίκιασε ο Απόλλων και δημιούργησε με πολλές δυσκολίες ένα γήπεδο.

Αργότερα, ο Απόλλων μετακόμισε στη Ριζούπολη και έκτοτε συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς να λείπουν οι ατυχίες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Ποτέ όμως δεν ξεχνούν οι «κυανόλευκοι» τη ρίζα τους, γι’ αυτό η ομάδα έχει μετονομαστεί σε Απόλλων Σμύρνης, κρατώντας γερά τη μνήμη της γενέθλιας γης.

Σοφία Λυσιόβα

• Με πληροφορίες από το apollongs.gr και το βιβλίο «Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891-2011, Μία ομάδα – Δύο πατρίδες – Τρεις αιώνες, 120 χρόνια Αθλητισμός και Πολιτισμός», εκδ. Περιφέρεια Αττικής, Αθήνα 2012.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: FIBA)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Basketball Champions League: Πέρασε και από τη Μούρθια το Περιστέρι

28/10/2026 - 12:13πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Euroleague: Το έκανε θρίλερ αλλά νίκησε την Αρμάνι ο Παναθηναϊκός

27/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κύπελλο Ελλάδας: Πρώτο τρίποντο για Κηφισιά και Νίκη Βόλου

27/10/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

EuroCup: Πάλεψε αλλά δεν μπόρεσε την ανατροπή ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη

27/10/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: ΕΟΚ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου αποφάσισε η ΕΟΚ

27/10/2026 - 7:58μμ
(Φωτ.; ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Έρευνα για ακόμη πέντε πρόσωπα μετά τις τέσσερις προφυλακίσεις

27/10/2026 - 9:18πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Προφυλακιστέος ο Κορομηλάς, σε κατ’ οίκον περιορισμό Τσαρούχα και Πηλοΐδης

26/10/2026 - 10:22μμ
(Φωτ.: ΚΑΕ ΠΑΟΚ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον ΑΣ Πέρα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ

26/10/2026 - 9:27μμ
(Φωτ.: Eλληνική Ομοσπονδία Μπάντμιντον)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεσογειακό πρωτάθλημα badminton: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα

26/10/2026 - 7:11μμ
(Φωτ.: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Προφυλακιστέοι ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο συνεργάτης του

25/10/2026 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

12 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε εκλογική εκδήλωση του Λικούντ στην Ιερουσαλήμ, στις 27 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τις κάλπες – Ανοιχτή η μάχη για την κυβέρνηση

32 λεπτά πριν
Σε αντίθεση με τις μαθητικές παρελάσεις, κάποιες από τις οποίες θα ακυρωθούν, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθεί κανονικά (φωτ. αρχείου: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Πού ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο καιρός την 28η Οκτωβρίου: Βροχές, ισχυρές καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

1 ώρα πριν
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

7 ώρες πριν
Ο επικεφαλής του συνασπισμού της «Κοινής Λίστας» Γιουσέφ Τζαμπαρίν (δεύτερος από δεξιά), πανηγυρίζει με υποστηρικτές κατά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στα εκλογικά κεντρικά γραφεία του συνασπισμού στη Ναζαρέτ του Ισραήλ (φωτ.: ΕPA/JAMAL AWAD)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρυθμιστές τα μικρά κόμματα – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV