pontosnews.gr
Τρίτη, 14/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα συμπεριελήφθη άλλο ένα πακέτο αλλαγών

29/08/2021 - 10:14πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που λόγω μεγάλων οφειλών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την Κυριακάτικη δημοκρατία.

Πάρα τις διαδοχικές ευνοϊκές ρυθμίσεις, ο αριθμός τους παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, ως απότοκο της μνημονιακής περιόδου που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες «λουκέτα».

Ενδεικτικά, το 2019 είχαν υπολογιστεί σε περίπου 70.000 όσοι, αν και πληρούσαν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης, όριο ηλικίας), δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη εξαιτίας των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα συμπεριελήφθη άλλο ένα πακέτο αλλαγών, με τη σχετική εγκύκλιο από τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου να δίνει αναλυτικές οδηγίες.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Ειδικά ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ (από 4.000 ευρώ που όριζε το προηγούμενο καθεστώς).

Σε περίπτωση οφειλής σε περισσότερους από έναν ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς που εμπλέκονται στη συνταξιοδότηση η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ.

Εάν όμως το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Σημειώνεται ότι το όριο των 6.000 ευρώ αφορά αυτοτελώς οφειλές που προκύπτουν από την υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ. Οι οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μέσω εξαγοράς δεν περιλαμβάνονται στο όριο των 6.000 ευρώ, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο οφειλών των 20.000 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών, ανεξάρτητα αν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή λόγω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, πραγματοποιείται σε 60 δόσεις (δηλαδή πέντε έτη), χωρίς δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων περί παρακράτησης οφειλών από αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τη σύνταξη έως του ποσού αυτής, ενώ καταργήθηκε από την έναρξη ισχύος του ν.4798/2021 η ρύθμιση που προέβλεπε ότι «σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των οφειλών προσδιορίζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αυτό ισχύει για όλους τους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΟΓΑ, και για όλα τα είδη συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Όπως διαμορφώνεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο, εάν ο αιτών εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξής του ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Εάν, αντιθέτως, ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξής του ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα. Το ποσό των οφειλών προσδιορίζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησης και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης και τυχόν νέες οφειλές που θα προκύψουν δεν προσμετρώνται στο όριο οφειλών, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης προσμετράται στη σύνταξη μόνον βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4387/2016. Προς τούτο απαιτείται νεότερη αίτηση του ασφαλισμένου, μετά τη διακοπή της απασχόλησής του ως συνταξιούχου.

Τι γίνεται με τις εκκρεμείς αιτήσεις και την προηγούμενη ρύθμιση των χρεών

Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει ότι ο νέος νόμος αφορά και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ως τέτοιες νοούνται οι αιτήσεις επί των οποίων έως τις 23 Απριλίου 2021 δεν έχει εκδοθεί θετική ή απορριπτική απόφαση ή δεν έχουν με βάση τα καταστατικά των πρώην φορέων τεθεί στο αρχείο (πράξη η οποία εξομοιωνόταν με απόρριψη του αιτήματος και επανυπολογισμό της οφειλής).

Σε κάθε περίπτωση, καταλαμβάνονται οι αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί η οφειλή στον ασφαλισμένο ή έχει κοινοποιηθεί η οφειλή αλλά δεν έχει παρέλθει η δίμηνη προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να εξοφληθεί.

Σε περίπτωση που ο αιτών ως ασφαλισμένος είχε υπαχθεί σε ρύθμιση των οφειλών του, την οποία τηρεί μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ανεξόφλητου ποσού της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού λαμβάνεται υπόψη το υπόλοιπο της ρύθμισης, απαλλαγμένο από επιβαρύνσεις, τόκους και πρόστιμα πέραν του 15% αυτών, όπως ορίζεται στον ν.4611/2019.

Συνεπώς, ο αιτών θα ενημερώνεται ότι η υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης συνεπάγεται την εφεξής κατάργηση της ρύθμισης οφειλών του και ότι οφείλει να σταματήσει να καταβάλλει τις επόμενες δόσεις.

  • Αναδημοσίευση από το newsbreak.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Σε αναμονή των μέτρων για τη μείωση των τιμών

14/07/2026 - 8:38πμ
Ακίνητα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις χρεών: Νέος εξωδικαστικός, 72 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας

13/07/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 17 Ιουλίου

12/07/2026 - 8:25μμ
Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 72 δόσεων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο myAADE – Ποια χρέη εντάσσονται

12/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται οι φορολογικές δηλώσεις έως τις 24 Ιουλίου – Τι ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

10/07/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις ακινήτων από το Δημόσιο – Λύση σε μια χρόνια ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών

8/07/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

7/07/2026 - 11:53πμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές ύψους σχεδόν 70 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 10 Ιουλίου – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

6/07/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουλίου

4/07/2026 - 5:15μμ
Συσκευασμένη φέτα σε ράφια ελληνικού σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τουρκική «μέγγενη» η ελληνική φέτα ΠΟΠ: Απομιμήσεις στα ράφια και ένα «ξεχασμένο» έγγραφο του Προξενείου

4/07/2026 - 11:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Oι κατηγορούμενοι για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα κατά τη μεταφορά τους στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Eurokinissi)

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκαν ο 29χρονος και η 26χρονη που κατηγορούνται για τη φονική εμπρηστική επίθεση

13 λεπτά πριν
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Νέα αίτηση στον Άρειο Πάγο για τις υποκλοπές μετά από δικαστικό έγγραφο για τον Ταλ Ντίλιαν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Πώς είναι να κερδίζεις στα ξαφνικά; Την απάντηση έχουν οι χιλιάδες νικητές του Instant Win από την Allwyn

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ηράκλειο: 65χρονος έδειρε την 28χρονη πρώην σύντροφό του σε ζωντανή μετάδοση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/xeniteas.dusseldorf/ Εικ.: pontosnews.gr)

Με μια ζεστή καλοκαιρινή γιορτή έκλεισε η πολιτιστική σεζόν για τον «Ξενιτέα» Ντίσελντορφ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign