pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαρδαλιάς: Στη διάθεση του πρωθυπουργού η παραίτησή μου, μαχαιριά στην καρδιά κάθε σπίτι που χάνεται

Τι δήλωσε για την Εύβοια και την Αττική, για τα πτητικά μέσα και τις εκκενώσεις. Η συγκίνηση για τις περιουσίες που χάθηκαν

10/08/2021 - 3:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, παρουσία δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις, παραχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Πελοπόννησο συνεχίζουν να καίνε.

«Έχει γίνει συζήτηση γιατί δεν απαντάω αυτές τις ημέρες σε ερωτήσεις. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν ήταν ώρα για αναλύσεις, καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε και στο εάν η Εύβοια «θυσιάστηκε» για να σωθεί η Αττική, δίνοντας τους αριθμούς των διαθέσιμων πτητικών μέσων και τονίζοντας ότι χθες το τεράστιο σύννεφο καπνού δεν επέτρεπε τις πτήσεις και συνεπώς δεν υπήρχαν οι τρεις προϋποθέσεις για να επιχειρήσουν: Πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν, πώς θα φύγουν.

«Είχαμε 74 μέσα, 73 πλέον αφού χάσαμε ένα PZL χθες στη Ζάκυνθο και τα 67 είναι πυρόσβεσης. Από αυτά, τα 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε επιχειρηματικές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Τα 20 PZL παραμένουν στις 12 βάσεις για να προφυλάξουν από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 έτσι που μένουν, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται. Άρα 20 είναι στον αέρα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν τα έβλεπαν οι κάτοικοι», υπογράμμισε.

Δήλωσε ακόμα ότι καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπιστεί τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών, και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η χώρα επένδυσε στους air-tractors. Για τη φωτιά στην Αττική είπε: «Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11:00 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα πέντε καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 15:00 με 15:30. Αν σηκώναμε στις 11:00 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 14:00. Η φωτιά μάς ανακοινώθηκε στις 13:22».

Ακολούθως, συμπλήρωσε ότι στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν έτσι νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψεις.

Εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε παντού μέχρι τέλους και ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε στις 21:30 την Τρίτη, διότι υπήρχε η αντίληψη ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

«Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει, για εμάς είναι μαχαιριά», είπε με «σπασμένη φωνή».

https://www.youtube.com/watch?v=pFQty4IRCtc

Και συνέχισε: «Όμως αυτό που ξέρω είναι πως αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τις ημέρες μείναμε εκεί» ανέφερε, εξηγώντας το συντονισμό πυροσβεστών, λιμενικού και αστυνομίας, ενώ έκανε λόγο για τη «δυσκολότερη μάχη που υπήρξε ποτέ».

Επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή, «όσο και αν πονάμε να το λέμε για το φυσικό περιβάλλον», και υπεραμύνθηκε της απόφασης για προληπτικές εκκενώσεις.

«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας», ισχυρίστηκε.

Η παραίτηση

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στη Φώφη Γεννηματά και στον Αλέξη Τσίπρα που ζητούν την παραίτησή του, λέγοντας ότι είναι ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού, πάνω-πάνω.

«Καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και στο κέντρο επιχειρήσεων που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είμαι πουθενά υποψήφιος», δήλωσε.

Μάλιστα, άφησε και αιχμές λέγοντας πως λυπάται γιατί την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, ενώ υποστήριξε ότι ξέρει πως «η χώρα πέρασε πολλές τραγωδίες και σε αυτή την καταστροφή η απώλεια ήταν από την πλευρά των μαχητών και όχι από τη μεριά των πολιτών».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: «Πέθαναν για έναν σωλήνα αξίας 25 ευρώ» – Βαρύ κατηγορητήριο

30/10/2026 - 3:02μμ
Απολογία κατηγορουμένων για την υπόθεση φοροδιαφυγής που συνδέεται με την αλυσίδα αρτοποιείων «Χωριάτικο», στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 29 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση «Χωριάτικο»: Πώς δρούσε το δίκτυο των 430 εταιρειών – Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

30/10/2026 - 2:04μμ
Διπλός εμπρησμός τα ξημερώματα στη Γλυφάδα σε οικία και δύο ΙΧ αυτοκίνητα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτικός του ΠΝ έβαλε φωτιά σε σπίτι και οχήματα πρώην συντρόφων του σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο

30/10/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές διώξεις για τους τρεις υπαιτίους της φονικής έκρηξης στην Πλάκα

30/10/2026 - 11:48πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Ομόνοια: Εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο στο κέντρο της Αθήνας

30/10/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν ο ιδιοκτήτης του «Χωριάτικου» και ο πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

30/10/2026 - 10:10πμ
Τα καράβια παραμένουν δεμένα, σήμερα, στα λιμάνια της χώρας (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω 24ωρης απεργίας ναυτεργατών και λιμενεργατών

30/10/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Πού θα πέσει η θερμοκρασία

30/10/2026 - 8:08πμ
O Κώστας Κολέλης (1897), μπαλωματής-τσαγκάρης (φωτ.: Αρχείο της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Όταν τα άλογα όριζαν τις μεταφορές – Οι ξεχασμένες τέχνες του πεταλωτή και του σαγματοποιού

30/10/2026 - 12:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς τρένα και προαστιακό την Παρασκευή λόγω 24ωρης απεργίας

29/10/2026 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

14 λεπτά πριν
Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στην Άγκυρα. Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν: Ρωγμές στις σχέσεις Ερντογάν και Αλίεφ – Τι έχει συμβεί

38 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

1 ώρα πριν
Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έκρηξη στην Πλάκα: «Πέθαναν για έναν σωλήνα αξίας 25 ευρώ» – Βαρύ κατηγορητήριο

1 ώρα πριν
Δράκοντεια μέτρα ασφαλείας στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της G20 (πηγή: YouTube/
11Alive)

G20: Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών στην Ατλάντα – Παρών ο Σεργκέι Λαβρόφ

2 ώρες πριν
Ειδικό πληκτρολόγιο κονσόλας παιχνιδιών της Binance στην έκθεση Crypto Expo Europe 2024, στο Βουκουρέστι, στις 4 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Κρυπτονομίσματα: Κυβερνοεπίθεση 6,3 δισ. δολαρίων στην Binance – Προσωρινή αναστολή αναλήψεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV