pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεξέλεγκτα καίνε οι φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια: Νέες εκκενώσεις και αναζωπυρώσεις, μεγάλες καταστροφές

Ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να σώσουν περιουσίες και δάση

5/08/2021 - 8:14πμ
Το πύρινο μέτωπο στο Πελόπιο Εύβοιας την Τετάρτη (φωτ.: Facebook / Vaggelis Dimitropoulos)

Το πύρινο μέτωπο στο Πελόπιο Εύβοιας την Τετάρτη (φωτ.: Facebook / Vaggelis Dimitropoulos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία ενώ στην κατακαμένη Βόρεια Εύβοια η νύχτα ήταν θρίλερ για δεύτερο 24ωρο.

Στην Αρχαία Ολυμπία τα ξημερώματα η αλλαγή στη φορά του ανέμου έδιωξε τις φλόγες μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο υπάρχει νέα αναζωπύρωση.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες, ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή των εθελοντών.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Όσοι βρίσκονται στις κοινότητες Λαντζοί και Λιναριά έχουν ενημερωθεί να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή. Σε ξενοδοχεία της περιοχής πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι οκτώ οικισμών και της Αρχαίας Ολυμπίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε χθες στην ΕΡΤ ότι η φωτιά ακολουθεί την πορεία που είχε το 2007 και τόνισε ότι έχουν καεί δεκάδες σπίτια. Μεταξύ άλλων, 10 με 12 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, όπως και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του 1922, και ακόμη τέσσερα είναι καμένα στην Καστανιά. Πληροφορίες θέλουν καμένα σπίτια και στο Πελόπιο.

Καταγγελίες από τις πληγείσες περιοχές αναφέρουν ότι, μιας και όλο το βάρος ήταν στην Αρχαία Ολυμπία, στα χωριά πολλοί έσωσαν τις περιουσίες τους μόνοι τους, επειδή είναι αγρότες και χρησιμοποίησαν νερό από τις δεξαμενές και τρακτέρ.

Χθες, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι στην Ηλεία εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην Αρχαία Ολυμπία, στις 8:03, στις 8:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29.

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια

Ολοκληρωτικά κατεστραμμένος θεωρείται πλέον ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, εκεί όπου χθες υπήρξαν δραματικές εκκλήσεις για διάσωση από τη θάλασσα των εγκλωβισμένων στην παραλία των Ροβιών, αλλά και καταγγελίες για έλλειψη μέσων πυρόσβεσης. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, καταστρέφοντας τουλάχιστον 150 κτίσματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις σε Ροβιές, Χρόνια, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, ενώ υπάρχει ένα καινούργιο ενεργό μέτωπο, στην περιοχή της Δάφνης.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα. Τα ξημερώματα, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αμέλαντες και  Κεραμειά που βρίσκονται βορειότερα του Δρυμώνα και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, ενώ στις 7:30 ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Κεχριές.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Οι Κεχριές είναι το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Με εντολή της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλούς, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιο Δαυίδ, Κούλουρς, Μαρούλι, Ροβιές, Παλαιοχώρι, Αμέλαντες,  Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά οι φλόγες έχουν περάσει από μέσα.

Ο πυκνός καπνός από το πευκοδάσος που καίγεται έχει καλύψει όλο το νησί και, όπως ήταν και ο φόβος από χθες το βράδυ, δυσκολεύει το έργο των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. Από τα μεσάνυχτα οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 165 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ-Αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Ελεύθεροι έξι μηχανικοί για την υπόθεση με τα «γρηγορόσημα» στην Πολεοδομία

5/11/2026 - 6:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του 58χρονου καθηγητή που κατηγορείται για επίθεση σε 16χρονη

5/11/2026 - 5:13μμ
Ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» μεταφέρεται στο γραφείο του 1ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

«Παιδική χαρά»: Προφυλακίστηκε ο ιδρυτής της ΜΚΟ, για υπεξαίρεση δωρεών – «Χρειαζόμουν λεφτά για να παίζω»

5/11/2026 - 3:50μμ
Έλληνες στρατιωτικοί στο Γκέρλιτς (φωτ.: Αρχείο Κωνσταντίνου Ανδρικόπουλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκέρλιτς: Οι Έλληνες στρατιώτες που έγιναν «φιλοξενούμενοι» της Γερμανίας – Kαι οι φωνές που σώθηκαν

5/11/2026 - 3:40μμ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας
ΕΛΛΑΔΑ

Πολεοδομία Κατερίνης: «Φτάσαμε στο τάλιρο» – Οι διάλογοι για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

5/11/2026 - 3:35μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας στο pontosnews.gr από τις 11:30 έως τις 15:30

5/11/2026 - 11:30πμ
Μέλη του κυκλώματος που είχε στηθεί στην Πολεοδομία Κατερίνης οδηγούνται στις δικαστικές Αρχές (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολεοδομία Κατερίνης: Αρχίζουν οι απολογίες για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

5/11/2026 - 9:58πμ
Στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη οδηγούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά», Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Στον ανακριτή ο ιδρυτής για την υπόθεση των δωρεών

5/11/2026 - 8:51πμ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.  Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026    (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια – Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

5/11/2026 - 8:29πμ
Καρβουνιάρης, ένας χειμερινός μεταναστευτικός επισκέπτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χιόνια θα δούνε σήμερα τα βουνά – Τοπικές βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

5/11/2026 - 8:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Μπαλωθιές νίκης και στο Βουκουρέστι ο ΟΦΗ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Μύκονος: Το αρχαίο νήμα της υφαντικής ξαναζωντανεύει μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Conference League: Το 3Χ3 και με ΤΣΣΚΑ Σόφιας ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης της πολιτείας μετατρέπει 548 θανατικές ποινές σε ισόβια χωρίς αποφυλάκιση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ισραήλ: Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου – Κρίσιμος ο ρόλος των θρησκευτικών κομμάτων

2 ώρες πριν

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV