pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ως εδώ, αλλάξτε πολιτική

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

24/07/2021 - 8:37πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι τουρκικοί Αττίλες έφθασαν τον αριθμό τέσσερα και όχι τρία. Η Τουρκία υλοποιεί το σχέδιό της στην Κύπρο, το οποίο είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών και στη συνέχεια η δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας σε ζητήματα άμυνας, οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλει διχοτόμηση, γιατί η διχοτόμηση θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειάς της να ελέγξει ολόκληρο το νησί. Θέλει μια χαλαρή σύνδεση ώστε μέσω της τουρκοκυπριακής υπόστασης να ελέγχει τις αποφάσεις και την πολιτική του νησιού και να έχει έτσι λόγο και στην ΕΕ.

Η άλλη πλευρά, η ελλαδική και η κυπριακή, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν γνωρίζει κανείς τι θέλουν. Ένα πολιτικό σύστημα παραδομένο στη Δύση και τυφλά υπάκουο στις εντολές της.

Ας γίνει συνείδηση. Η Ελλάδα (για την Κύπρο δεν μιλάω) λειτουργεί ως προτεκτοράτο. Ίσως ποτέ δεν ήταν σε τέτοια χάλια όπως τα σημερινά. Αν δεν αντιδράσει αποφασιστικά (που δεν θα το κάνει) το παιχνίδι, όχι μόνο με την Κύπρο αλλά με το σύνολο του ελλαδικού χώρου, είναι παρακινδυνευμένο.

Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του ελληνισμού. Είναι το τελευταίο φυλάκιο του ελληνισμού. Αν πέσει, έρχεται το τέλος. Σειρά θα έχουν η Θράκη, το Αιγαίο, ακόμη και ο λοιπός χώρος. Συμφώνησε με αυτό την περασμένη Δευτέρα σε μια εξαιρετική εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης «Ανιχνεύσεις web tv» και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρίστος Χριστοδούλου.

Οι Τούρκοι έχουν εγείρει αξιώσεις μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ώρα να φωνάξουμε στην Αθήνα. Ως εδώ. Αλλάξτε πολιτική. Διαφορετικά, η δορυφοροποίηση είναι επι θύραις.

Η πολιτική της Τουρκίας δεν είναι πολιτική του Ερντογάν. Συμφωνεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Η Τουρκία έχει διαμορφώσει εθνική πολιτική με σαφώς προσδιορισμένους στόχους. Όχι κομματική, όπως γίνεται στην Ελλάδα ακόμη και σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και στην τουρκική πολιτική περιλαμβάνεται η δορυφοροποίηση της Ελλάδας. Αυτό το οφθαλμοφανές δεν το βλέπει η Αθήνα;

Αν δεν αντιδράσει τώρα η Ελλάδα, αύριο θα είναι αργά. Η Τουρκία αυτονομείται ολοένα και περισσότερο και ισχυροποιείται. Δεν αντιλαμβάνεται τίποτε πέραν της προβολής ισχύος. Δεν είναι δεδομένη για κανέναν, και αν κάτι ανταλλάξει θα το κάνει με κέρδος.

Πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής πρέπει να γίνει η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η διακήρυξη της αποφασιστικότητάς τους.

Πριν από μερικά χρόνια ένας ανώτατος στρατιωτικός επιχείρησε να ανοίξει τα μάτια στην ηγεσία και το λαό της Ελλάδας λέγοντας πως τα επόμενα χρόνια θα έρθουμε αντιμέτωποι πολεμικά με την Τουρκία και έπεσαν να τον λιντσάρουν.

Η μόνη περίπτωση να αποφύγει η Ελλάδα πόλεμο με την Τουρκία είναι:

  • Να ισχυροποιήσει σε βαθμό ισχυρής αποτροπής τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
  • Να εκδιώξει την Πέμπτη Φάλαγγα από καίριους τομείς της πολιτείας.
  • Να αποβάλει η ηγεσία της το φοβικό σύνδρομο.
  • Να ισχυροποιήσει την οικονομία της με ένα άλλο από το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο, πιο αποκεντρωμένο.
  • Να διαμορφώσει εθνικούς στόχους (όχι κομματικούς).

Ο πόλεμος, όπως λέει ο αντιστράτηγος ε.α. και τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης, είναι κάτι σύνθετο και δεν τον κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τον πόλεμο τον κάνει το κράτος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μέρος του πολέμου.

Έχουν συνείδηση αυτού οι πολιτικές ηγεσίες; Γνωρίζουν, αν χρειαστεί, τι θα κάνουν;  Ή θα τα εγκαταλείψουν, όπως οι δικτάτορες μετά την τουρκική εισβολή και θα εξαφανιστούν;

Οι διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών είναι τεράστιες:

1974: Η εγκάθετη από τους Αμερικανούς δικτατορία πραγματοποιεί πραξικόπημα στην Κύπρο για να παραδώσει το νησί στους Τούρκους.  Στρατιωτικοί «παίζουν» το παιχνίδι ξένων δυνάμεων για να παραχωρήσουν εθνικό, με την ευρεία έννοια, έδαφος.

1974: Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και οι στρατιωτικοί (οι άνθρωποι, δηλαδή, που ορκίστηκαν και είχαν ως σκοπό τους τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας) δίνουν εντολή να μην υπάρξει αντίσταση. Στέλνουν, μάλιστα, δυνάμεις σε ακατάλληλη ώρα και σε ακατάλληλο τόπο, για να σφαγιαστούν. Ο πρώτος Αττίλας είναι γεγονός. Ο λαός σιωπά και πανηγυρίζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι ευθύνες ολόκληρου του μεταπολεμικού πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες.

1974: Ο Κ. Καραμανλής δηλώνει πως η Κύπρος είναι μακριά και η Ελλάδα δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Ο δεύτερος Αττίλας προελαύνει σαν να κάνει περίπατο. Οι ευθύνες του Καραμανλή είναι μεγάλες.

1983: Ανακηρύσσεται το ψευδοκράτος και ο Ανδρέας Παπανδρέου ποιεί την νήσσαν. Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει casus belli το ενδεχόμενο ανακήρυξης. Οι ευθύνες του είναι μεγάλες. Ο τρίτος Αττίλας πέτυχε.

(Μεσολαβούν αρκετά.)

2021, τέταρτος Αττίλας: Ο Ερντογάν ανοίγει το Βαρώσι και η Αθήνα με τη Λευκωσία χορεύουν στους ρυθμούς του Τούρκου προέδρου. Για τα μάτια της κοινής γνώμης ο Νίκος Δένδιας κάνει επισκέψεις στη Μέση Ανατολή. Μάλλον θα παρακαλεί το Ισραήλ –επιλογή του οποίου είναι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση–, να πείσει χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν να μην αναγνωρίσουν τα Κατεχόμενα.

Οι ευθύνες Μητσοτάκη και Δένδια είναι ιστορικές. Όπως και όλου του ψοφοδεούς πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε τα χρόνια μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Αλ. Τσίπρας έχουν ευθύνες.  Κάπου εδώ μάλλον τελειώνει το παιχνίδι.

Ένας λαός που βολεύεται γύρω από το «Μα δεν έχω άλλη επιλογή» επιλέγει πάντοτε  μια μικρών δυνατοτήτων ηγεσία γύρω από τις επιλογές της οποίας βολεύεται και ο ίδιος.

Περιμένει τώρα μήπως άλλοι (οι Αμερικανοί, οι οποίοι μαζί με τους Άγγλους δημιούργησαν το πρόβλημα) δεήσουν ώστε να μην φανεί η ζημιά και να σωθεί το σύστημα. Και μαζί και ο λαός που το σύστημα διοικεί.

Ο κόσμος αλλάζει και όποιος δεν είναι έτοιμος για τις αλλαγές θα μείνει εκτός νυμφώνος.

Ο Ερντογάν φροντίζει να μας το υπενθυμίζει, αλλά το σύστημα γενικώς, και όχι μόνο το πολιτικό, δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει νοοτροπία. Μαζί του δεν αλλάζει νοοτροπία και η κοινωνία η οποία αναλώνεται σε συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, ωραίες θεωρίες, αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα ζητά υποχωρήσεις.

Όποιος τα επισημαίνει αυτά εισπράττει δύο λαϊκισμούς. Ο ένας από τη μία πλευρά επικαλείται την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα του λαού.

Η άλλη πλευρά –που έχει γίνει το κατεστημένο της χώρας– έχει την αντίληψη πως ό,τι ξεφεύγει από τη δουλική υποταγή στους προστάτες, και την παράκληση προς αυτούς κάθε φορά να σώσουν την Ελλάδα (άλλοι, όχι εμείς), είναι πολεμοχαρές.

Η εκτίμηση, δηλαδή, πως όπως πορεύονται τα πράγματα το παιχνίδι είναι χαμένο και στην Κύπρο και σε όλα τα μέτωπα με την Τουρκία (ο Ερντογάν χορεύει την Αθήνα με όποιο χορό θέλει), και πως επιβάλλεται μια άλλη πιο δυναμική πολιτική, θεωρείται εθνικιστική και πολεμοχαρής.

Με άλλα λόγια, αφού στο παιχνίδι δεν φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθουν η Αθήνα και η Λευκωσία, όπως όλα δείχνουν, για την τάση αυτή η λύση δεν είναι μια δυναμικότερη στάση, αλλά η υποχώρηση. Αποδοχή τετελεσμένων και εκχώρηση στην Τουρκία δικαιωμάτων που δεν έχει.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο σε επίπεδο κοινωνίας αναπτύσσονται απλώς θεωρίες αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το φραπέ στην παραλία ή το εσπρέσο στο Κολωνάκι. Παραμύθι, εξυπνακισμοί, αλλά στην ουσία μηδέν.

Εν κατακλείδι: Οι ευθύνες της ηγεσίας είναι τεράστιες. Ήρθε η ώρα του λαού να απαιτήσει για να επιβιώσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Μελβούρνη: «Escape Room» με ελληνική μυθολογία και γλώσσα για παιδιά

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά (φωτ.: facebook / KurtlarVadisi.PLT)

Τουρκία: Προφυλακίσεις και ανακρίσεις για την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της χώρας – Στο επίκεντρο το «πραξικόπημα» του 2016

8 ώρες πριν
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Αυστραλίας Μακάριος: «Υπάρχει πολλή ομορφιά στον κόσμο, αλλά για να τη δούμε, πρέπει να έχουμε ειρήνη μέσα μας»

9 ώρες πριν
Το δικαστήριο Minshull Street στο Μάντσεστερ, όπου εκδικάζεται η υπόθεση (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Βρετανία: Υπόθεση που θυμίζει Πελικό – Νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί δύο δεκαετίες

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χαλκιδική: Άγριο ζώο επιτέθηκε σε 5χρονο – Εξετάζεται αν ήταν τσακάλι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV