pontosnews.gr
Σάββατο, 10/06/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Ελληνόφωνοι της Τραπεζούντας δεν θα συναντηθούν στο παρχάρι της Κατίρκαγιας για το πιο διάσημο πανηγύρι

Η... ιεροτελεστία που δεν γίνεται και φέτος, λόγω κορονοϊού

21/07/2021 - 8:55μμ
(Φωτ.: Αριστείδης Καρά)

(Φωτ.: Αριστείδης Καρά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Παρασκευή, την τρίτη του Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, κανονικά οι Ελληνόφωνοι του νομού Τραπεζούντας θα έδιναν μαζικά το παρών στο παρχάρι της Κατίρκαγιας, το οποίο ανήκει στην Τόν(γ)ια και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Αργυρούπολη. Όμως φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Τουρκία για τον κορονοϊό, οι Αρχές απαγόρευσαν να γίνει το πιο γνωστό και πιο φημισμένο πανηγύρι – το ίδιο συνέβη και πέρσι.

Για τους ελληνόφωνους είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας.

Αν και πια αρκετοί είναι αυτοί του του… γυρνούν την πλάτη καθώς η εμπλοκή των δήμων στη διοργάνωση έχει αφαιρέσει πολλά παραδοσιακά στοιχεία από τη γοητεία του (πλέον στήνονται εξέδρες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις), εντούτοις εκατοντάδες πήγαιναν ευλαβικά κάθε χρόνο· κάποιοι υπολογίζουν ότι συγκεντρώνονταν 30.000-40.000 άνθρωποι.

Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια έχει… ιεροτελεστία

Παλιά, θυμούνται οι Τονιαλήδες, στα καφενεία των χωριών της Τόνιας το βράδυ της Τετάρτης έκαναν μουχαπέτ’, κάτι σαν «ζέσταμα» για το γλέντι που θα ακολουθούσε. Την Πέμπτη το πρωί έπαιρναν τον λυράρη (κάθε χωριό τον δικό του), ψώνιζαν φαγητά και ρακή και χορεύοντας πήγαιναν στο παρχάρι με τα πόδια.

Ποδαρόδρομος για 6, 7, ίσως και περισσότερες ώρες. Σε κάθε χωριό και οικισμό από τον οποίο περνούσαν έστηναν γλέντι, γλέντι έστηναν και το βράδυ που έφταναν στον προορισμό τους. Τους φιλοξενούσαν σε σπίτια, 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί, άλλοι κοιμόντουσαν στο ύπαιθρο, βουνίσιοι γαρ.

Αχανής έκταση το παρχάρι, την Παρασκευή το πρωί κάθε χωριό κατέβαινε στο κέντρο της αλάνας, εκεί όπου βρίσκεται ο κύκλος του χορού. Λύρες, νταούλι και ζουρνάς τα όργανα, κι ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πρωτοχορευτή.

Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα μέχρι και σήμερα: Δεν γίνονται μικρότεροι κύκλοι, όσοι δεν επιθυμούν να χορέψουν απομακρύνονται από αυτόν, δεν υπάρχουν «πρωταγωνιστές», και μόνο το στιλ ξεχωρίζει τους καλούς χορευτές. Υπάρχει ακόμα και ένας… ραβδούχος που τους βάζει σε τάξη ώστε να σχηματίσουν τον τέλειο κύκλο.

«Εσύ χορεύεις και ο λυράρης μπορεί να περάσει από δίπλα σου μετά από 10-15 λεπτά. Παίρνουμε τη μουσική από το ρυθμό του ποδιού, σε έναν κύκλο που μπορεί να είναι 100-200 μέτρα», αναφέρουν όσοι έχουν ζήσει από κοντά το πανηγύρι της Κατίρκαγιας.

Μακριά από την… πίστα, όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα.

Μέσα στη μέρα ο κόσμος σπάει και δημιουργεί τις δικές του παρέες (συνήθως ανά χωριό), και με τον λυράρη κάνει μουχαπέτ’ ή στήνει χορό. Αργότερα κάποιοι ξανακατεβαίνουν στον κύκλο, κι αυτό το πηγαινέλα συνεχίζεται όλη τη μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανηγύρι στην Κατίρκαγια στη μελέτη της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια (Kadirga) του Πόντου, ο κοινωνικός και πολιτισμικός του ρόλος» που περιλαμβάνεται στο Πόντος – Θέματα λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Σέργης Μ. (επιμ.), 2008, Αθήνα: Αλήθεια.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποσπάσματα από ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου στη μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Ιωνία (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ξανθόπουλος: Από τη Νέα Ιωνία στις καρδιές όλων – Πλήθος κόσμου στη συγκινητική εκδήλωση

9/06/2023 - 2:04μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΝΔ / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΝΤΟΣ

Μητσοτάκης: Λευκό τριαντάφυλλο στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

9/06/2023 - 10:10πμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Project Bessarion»: Οι Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας δίνουν το φιλί της ζωής στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιένας

9/06/2023 - 9:21πμ
Στιγμιότυπο από τη γιορτή για τα 47 χρόνια της Ποντιακής Εστίας (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυστραλία: Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης έγινε 47 και είναι γεμάτη νιάτα

8/06/2023 - 4:24μμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Χαλκίδα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με συγκίνηση η Χαλκίδα υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

8/06/2023 - 11:45πμ
Χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και στη βραδιά κλασικής μουσικής των μαθητών ελληνικής καταγωγής, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελληνικής Νεολαίας Τιφλίδας, τη δεκαετία του '80 (φωτ.: facebook.com/ giannis.karypidis.3)
ΠΟΝΤΟΣ

Αχιλλέας Τσεπίδης: Πέθανε ο παθιασμένος Έλληνας δάσκαλος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Γεωργία

8/06/2023 - 8:33πμ
Παράσταση το 1978 στην Καλλιθέα για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ. αρχείου: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου 2023 ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία – Οι σύλλογοι που συμμετέχουν

7/06/2023 - 7:34μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το πανζεχίρ’ και πού βρίσκεται;

7/06/2023 - 1:18μμ
Το εξώφυλλο του «χρυσού» LP
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Φλωρινιώτης Γιάννης Αποστολίδης και ο Πόντος του

6/06/2023 - 9:41μμ
(Φωτ.: facebook/Γιάννης Φλωρινιώτης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πέθανε στα 76 του ο Γιάννης Φλωρινιώτης

6/06/2023 - 7:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροχονόμος βεβαιώνει πρόστιμο σε οδηγό σχολικού λεωφορείου στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Τροχαία: 11.700 πρόστιμα μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο στην Αττική

25 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την ταινία «η μπάντα», με τον Αλέξη Παρχαρίδη στο ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου (φωτ.: Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

«Η μπάντα»: Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ στο Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού

54 λεπτά πριν
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησηςFitch Ratings, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ ANDREW GOMBERT)

Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

1 ώρα πριν
Ο Σωκράτης διδάσκει τους μαθητές του. Πίνακας του Γιόζεφ Άμπελ, 1807 (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Σωκράτης/ collection.waddesdon.org.uk)

Σωκράτης: Ο φιλόσοφος που κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό και την έκανε κτήμα της ανθρωπότητας

2 ώρες πριν
Μαθητές και μαθήτριες συμπληρώνουν τα τετράδια των πανελλαδικών εξετάσεων σε εξεταστικό κέντρο του Αμαρουσίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Μαθήματα ειδικότητας δίνουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

2 ώρες πριν
Αν επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη, μια φωτογραφία στις «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι υποχρεωτική (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

«The Telegraph»: Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα του «cool» στην Ελλάδα

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign