pontosnews.gr
Κυριακή, 20/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζοζέπ Μπορέλ: Απαράδεκτη η μονομερή απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ

20/07/2021 - 8:02μμ
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, με κάθε ευκαιρία, γράφει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων του για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, αρχίζουν να… ξυπνούν ο ένας μετά τον άλλον διάφοροι αξιωματούχοι.

Προς το παρόν καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάνουν λόγο για απαράδεκτη μονομερή απόφαση της Τουρκίας σχετικά με τα Βαρώσια.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ που συντάχθηκε στη θέση των πολλών, ότι δηλαδή πρόκειται για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση γιπτωση και α αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων». Με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της», προσθέτει.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επέτειος 51 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος καταδικάζει τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τιμά τους πεσόντες της

20/07/2025 - 2:19μμ
Μετά την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Επιμένει η Τουρκία στη λύση των δύο κρατών – Για τι κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά

18/07/2025 - 5:24μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Χούντας
ΚΥΠΡΟΣ

«Φάκελος Κύπρου»: Άγνωστες και γνωστές πτυχές του Κυπριακού στους τόμους ΙΔ΄ και ΙΕ΄

18/07/2025 - 3:41μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό-ΟΗΕ: Εποικοδομητική η συνάντηση κατά τον Γκουτέρες – Ικανοποίηση από Χριστοδουλίδη και Γεραπετρίτη

18/07/2025 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Αντίστροφη μέτρηση για το δείπνο εργασίας του Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

16/07/2025 - 8:00μμ
Μαρτυρία από τα podcasts στην «Έκθεση Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»/ Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου & Βουλή της Ελλάδος, 2024 (πηγή: facebook.com/ peopleofcyprusofficial )
ΚΥΠΡΟΣ

Ο τελευταίος γάμος της Άσσιας: Μια μέρα πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

15/07/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

14/07/2025 - 9:52μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μουσικοποιητική παράσταση στη μνήμη του Κύπριου ήρωα

7/07/2025 - 11:59μμ
Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

5/07/2025 - 5:15μμ
Το μνημείο απεικονίζει την Κύπρο με αγνοούμενους και αγίους (φωτ.: instagram/vasilis.palmas)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο για τους αγνοούμενους Κύπριους και Ελλαδίτες της Κύπρου στα Ανώγεια – «Το χρέος δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια»

29/06/2025 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mετανάστες μεταφέρονται με λάντζα στο λιμάνι του Λαυρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στο Λαύριο 247 μετανάστες που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης

16 λεπτά πριν
Επέτειος 51 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Η Κύπρος καταδικάζει τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τιμά τους πεσόντες της

49 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Φωτιά στο Νεοχωράκι Βοιωτίας

1 ώρα πριν
Η μονοκατοικία επί της οδού Στρωμνίτσης 17 στο Κιλκίς, το πατρικό του Χρήστου Ζιώγα (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)

Κιλκίς: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού χάρη σε έναν μεγάλο ευεργέτη

2 ώρες πριν
Συνάντηση Πούτιν-Αλίεφ στο Μπακού, 13 Ιουνίου 2013 (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας

2 ώρες πριν
Η Εθνική πόλο ανδρών πριν από τον αγώνα με την Ιταλία στο Παγκόσμιο της Σιγκαπούρης (φωτ.: EPA / Simon Lim)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Επιβλητική πρόκριση στα ημιτελικά για την Εθνική – Διέλυσε την Ιταλία

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign