pontosnews.gr
Σάββατο, 10/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έντισον Βήχος: Ο πρώτος Έλληνας ζεν πρεμιέ εμφανίστηκε στο «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου (photos-videos)

Το πρώτο γυμνό σε ευρωπαϊκή ταινία ήταν ελληνικό. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

4/07/2021 - 5:54μμ
(Φωτ.: celebnews.gr)

(Φωτ.: celebnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

O Απόλλων Μαρσύας ή Έντισον Βήχος ήταν ο πρώτος Έλληνας ζεν πρεμιέ. Και έχει εμφανιστεί και γυμνός επί μεγάλης οθόνης. Και όλα αυτά το αγνό 1931. Μα πόσο μπροστά ήμασταν σε αυτή την χώρα!

Ρομαντισμός και επεισόδια

27 Ιουνίου 1931. Σε κεντρικό κινηματογράφο στο Σύνταγμα, προβάλλεται ελληνική ταινία, βωβή φυσικά. Ο κόσμος έξω από την αίθουσα είναι χωρισμένος: Οι μισοί θέλουν να δουν την ταινία και οι άλλοι μισοί σπάνε τις προθήκες της αίθουσας, διαμαρτυρόμενοι έτσι για το γυμνό της ταινίας. Το φιλμ έχει τον τίτλο Δάφνις και Χλόη και μιλά για τον έρωτα δυο νέων παιδιών στη φύση. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο.

Συγγραφέας ήταν ο Έλληνας Λόγγος που θεωρείται από τους πρώτους μυθιστοριογράφους του κόσμου.

Έζησε την περίοδο της Ρωμαϊκής εποχής πιθανόν στη Λέσβο, όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του έργου. Το Δάφνις και Χλόη είναι το μοναδικό σωζόμενο έργο του.

Η ιστορία αγάπης τους μεταφράστηκε πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1551, και σε πολλές χώρες τα επόμενα χρόνια. Για αρκετούς αιώνες έλειπε ένα κομμάτι από το έργο, το οποίο βρέθηκε τελικά αρχές του 19ου αιώνα στη Φλωρεντία από έναν Γάλλο. Το βουκολικό μυθιστόρημα του Λόγγου ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους και γλύπτες της εποχής που φιλοτέχνησαν αγάλματα και ζωγράφισαν πίνακες με τη μορφή των νεαρών παιδιών.

(Φωτ.: mixanitouxronou.gr)

Τις δεκαετίες που ακολουθούν, το φιλμ θα εξυμνείται και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του ρομαντισμού. Θεωρείται δε από πολλούς ιστορικούς, το πρώτο ευρωπαϊκό φιλμ με γυμνό. Καλλιτεχνικό φυσικά.

(Φωτ.: mixanitouxronou.gr)

Όπως και να ‘χει η ταινία έχει την ιστορία της που κατακτήθηκε μέσα στα χρόνια, γιατί τότε θεωρήθηκε…πορνογράφημα.

Και ένα μικρό παρασκήνιο. Την ημέρα που γυρίστηκε το γυμνό της Ματλή, άγνωστο πώς, το έμαθαν όλοι οι άντρες της Αγιάσου και ανέβηκαν στα γύρω υψώματα και πίσω από θάμνους για να παρακολουθήσουν το γύρισμα. Στην προσπάθεια τους να έρθουν όλο και πιο κοντά κατρακυλούσαν πέτρες που έκαναν θόρυβο και κατέληγαν στα πόδια του συνεργείου που βρισκόταν κοντά στον καταρράκτη. Ο Λάσκος σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τους ντόπιους και προέτρεπε τους οπερατέρ να γυρίσουν γρήγορα τη σκηνή που  πραγματοποιήθηκε τελικά με μια μοναδική λήψη!

Ένα μύθος στα Πατήσια

Το ζευγάρι υποδυόταν μια πανέμορφη Αμερικανίδα χορεύτρια, η Λούση Ματλή και ο Απόλλων Μαρσύας. Το τελευταίο ήταν ψευδώνυμο. Το πραγματικό όνομα του 19χρονου νεαρού είναι Έντισον Βήχος. Και ένας από τους άντρες που δημιουργούσαν πανικό έξω από την αίθουσα που παιζόταν το φιλμ, ήταν ο… πατέρας του.

Μην τα ξαναλέμε: Το 1931 να είσαι από καλή οικογένεια και να εμφανίζεται ο γιος σου γυμνός σε ταινία, έστω και σε καλλιτεχνική βάση, δεν είναι ότι το καλύτερο.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Λάσκος με τον πατέρα του Βήχου, περιέγραψε σε βιβλίο του ο Γιώργος Λαζαρίδης, με βάση τις διηγήσεις του φίλου του Ορέστη. «Ο πατέρας του Βήχου, που ήταν ρολογάς, για μεγάλο διάστημα κυνηγούσε τον Λάσκο με ένα δίκανο για να τον σκοτώσει», του είχε εξομολογηθεί. Κάποια στιγμή ο εξαγριωμένος πατέρας στρίμωξε κάπου τον Λάσκο και του είπε «Διαφθορέα του γιου μου ήρθε η ώρα σου». Ο Ορέστης κράτησε την ψυχραιμία του και δικαιολογήθηκε λέγοντας του: «Γιατί τα βάλατε μαζί μου κύριε Βήχο αφού εσείς μόνος σας προβλέψατε το μέλλον του γιου σας, βαφτίζοντάς τον με το όνομα του πρώτου εφευρέτη των κινούμενων εικόνων, του Έντισον. Πώς ήταν δυνατό να αποφύγει τη μοίρα του»;

Πάντως για την ιστορία, το φιλμ είχε γυρίσματα στην Λίμνη Βουλιαγμένης αλλά και στη Μυτιλήνη, που για την εποχή το λες και υπερπαραγωγή.

Φωτ.: greekactor.blogspot.com

Όσο για τον Έντισον Βήχο; Την επόμενη χρονιά, το 1932, θα πρωταγωνιστήσει σε μία ακόμη ταινία του Ορέστη Λάσκου, το Πρίγκηψ των αλητών.

Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και διατηρούσε κατάστημα με διακοσμητικά και κορνίζες επί της οδού Πατησίων, απέναντι από το ναό του Αγίου Λουκά.

Έκανε μια ευτυχισμένη οικογένεια και απεβίωσε στις 4 Ιουλίου του 1994. Μια 5ετία μετά το κατάστημα, όπως και όλο το τετράγωνο γκρεμίστηκε.

Ο μεγάλος Λάσκος

Αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που στο πρόσωπο και στην πορεία τους, αντικατοπτρίζεται η καλλιτεχνική ιστορία του τόπου, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, είναι σίγουρα ο Ορέστης Λάσκος.

Ήταν αδερφός του τελευταίου κυβερνήτη του υποβρυχίου «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκου.

Η οικογένειά του, τον είχε έτοιμο στρατιωτικό μόνο που η καλλιτεχνική φύση του Ορέστη Λάσκου επαναστάτησε. Και έτσι δραπέτευσε από το παράθυρο της Σχολής Ευελπίδων και βγήκε στο θέατρο. Ηθοποιός, συγγραφέας, κομφερασιέ, σκηνοθέτης αλλά πάνω απ’ όλα ποιητής θα γράψει ιστορία στην Αθήνα του μεσοπολέμου.

Στην κατοχή διατηρούσε την αίθουσα βαριετέ «Αλκαζάρ», στο Σταθμό Λαρίσης, που θα αλλάξει την ιστορία του θεάματος της εποχής. Το 1942 παντρεύεται μια από τις σταρ της εποχής, την Στέλλα Γκρέκα. Το ζευγάρι θα χωρίσει 5 χρόνια αργότερα.

(Φωτ.: Facebook/ Μουσικό θέατρο)

Η δεκαετία του ’50 τον βρίσκει πετυχημένο σκηνοθέτη και από τα μισά της και ερωτευμένο εκ νέου. Μπορεί να είχε 25 χρόνια διαφορά, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια με την ξεχωριστή Μπεάτα Ασημακοπούλου. Θα χωρίσουν μόνο το 1992, με το θάνατο του.

https://www.youtube.com/watch?v=66Z2X1y7oJc&t=63s

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη δίπλα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο (φωτ.: 
EPA/CLEMENS BILAN)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάνα Μούσχουρη: Παράσημο από τον Σταϊνμάιερ για τη συμβολή της στη συμφιλίωση των λαών και την προάσπιση της ειρήνης

5/10/2026 - 8:20μμ
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για τον επαναπατρισμό των 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία

4/10/2026 - 9:31μμ
Σύνεδροι μελετούν το πρόγραμμα του Ζ΄ Συνεδρίου Νεοελληνιστών στη Μούρθια (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μούρθιας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Κόντογλου στον Καβάφη: Οι ελληνικές διαδρομές στην Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική

4/10/2026 - 11:14πμ
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

3/10/2026 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ink.com)

Παναγία Σουμελά Αλεθρικού: Εγκαινιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο ναός – Η μητέρα των προσφύγων ένωσε τον πόνο Ποντίων και Κυπρίων

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com)

Σαουδική Αραβία: Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ – Δεκάδες τραυματίες

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Ελευσίνα: Παραδόθηκε και ο δεύτερος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι σε 32χρονο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης)

Η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης ανοίγει τη νέα πολιτιστική χρονιά με χορό και μνήμη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

Στον τρίτο γύρο της Σανγκάης ο Τσιτσιπάς με την 400ή νίκη του

2 ώρες πριν

ΟΣΕΠΕ: Διαδικτυακή εισήγηση για τους χορούς του Πόντου από τον δρ Σάββα Μαυρίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV