pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις συνταγές για ένα ποντιακό καλοκαιρινό τραπέζι

Με σούπα, κυρίως και γλυκό

30/06/2021 - 9:39μμ
(Φωτ.: pexels)

(Φωτ.: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι και με τη ζέστη να είναι παρούσα κάθε μέρα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, αφού μερικά φαγητά είναι πολύ βαριά για αυτό τον καιρό και τα φρέσκα προϊόντα της εποχής καταδεικνύουν και τι μπορεί να φαγωθεί.

Η ποντιακή κουζίνα και σε αυτή την περίπτωση δεν απογοητεύει, προσφέροντας επιλογές και λύσεις για το καλοκαίρι.

(Φωτ.: lelevose.gr)

Κιντέατα

Η γνωστή σούπα από τσουκνίδες είναι μία καλή λύση για την εποχή. Αν και είναι σούπα που καταδεικνύει κάτι ζεστό, είναι πολύ ελαφριά και οι τσουκνίδες μεγαλώνουν αυτή την εποχή στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε (3 μερίδες):

  • 300-400 γρ. τσουκνίδες χωρίς τα κοτσάνια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2-3 δοντάκια σκόρδο
  • Φρέσκο δυόσμο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο ψημένο
  • 80-100 γρ Φέτα
  • 3 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις βάζουμε να βράσουν με 3 ποτήρια νερό.
  2. Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το ζουμί.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε τις τσουκνίδες στο μούλτι αλλά όχι να γίνουν αλοιφή!
  4. Βάζουμε τις πολτοποιημένες τσουκνίδες στη κατσαρόλα με το ζουμί που κρατήσαμε.
  5. Προσθέτουμε το λαδί το σκόρδο, το δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Αφήνουμε να βράσουν 8-10 λεπτά και προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη φέτα.

Πηγή: cookpad.com

(Φωτ.: pontiankitchen.blogspot.com)

Χαψολάβασο

Τα ψάρια δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι. Ειδικά λόγω της αφθονίας των χαψιών στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου χρησιμοποιούνται σε πολλές ποντιακές συνταγές. Σε περίπτωση που δεν μπορείται να βρείτε χαψία όμως, μπορείτε να χρησιμοποιέισεται γαύρο ή σαρδέλα.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμμάρια χαψία
  • 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 1-2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε από τα χαψία το κεφάλι και το κόκκαλο. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και λίγο αλάτι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, τα κρευμυδάκια και τα χαψία και προσθέτουμε και λίγο λάδι.
  4. Προσθέτουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για μία περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: lelevose.gr

(Φωτ.: lelevose.gr)

Τσιριχτά

Ή αλλιώς ποντιακοί λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι, καθώς του βλέπουμε συχνά είτε στην παραλία, είτε στα διάφορα πανηγύρια που γίνονται. Οι Πόντιοι συνιθίζουν να τους τρώνε σε γάμους. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε λίγη ώρα πάνω από το ζεστό τηγάνι, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Η διαφορά τους από τους κλασικούς λουκουμάδες είναι ότι αυτούς τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, ενώ τα ποντιακά τσιριχτά τα πασπαλίζουν με ζάχαρη ή μέλι.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 30 γρ. μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή μέλι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι. Μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
  2. Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά. Ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι.
  4. Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγει από τον αντίχειρα μας. Το μπαλάκι από ζύμη που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι να τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: lelevose.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Δόλοπες» υποδέχονται δυναμικά την πολιτιστική περίοδο 2025-2026

5/09/2025 - 8:05μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΠΜ· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γλυκυτάτη μου Κλειώ»: Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1921, ο Αλέξανδρος Ακριτίδης αποχαιρετά την οικογένειά του πριν οδηγηθεί στις αγχόνες της Αμάσειας

5/09/2025 - 4:42μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αρχίζουν οι εγγραφές και οι δραστηριότητες για τη νέα περίοδο

5/09/2025 - 2:45μμ
Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης  προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τραπεζούντος Χρύσανθος: Θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας

5/09/2025 - 10:40πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου μάρτυρας στην Καταστροφή της Σμύρνης – «Κυνηγημένοι απ’ τον ίδιο τον Διάβολο»

4/09/2025 - 8:56μμ
Στιγμιότυπο από το «Μοθωπορί αροθυμίας» του 2022 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι Ελευθερίου-Κορδελιού: Ξεκινά την Παρασκευή το 27ο «Μοθωπορί αροθυμίας»

4/09/2025 - 7:59μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους «μαθητές» της – Όλα τα τμήματα της νέας περιόδου

4/09/2025 - 6:24μμ
Μέλη του εφηβικού τμήματος παραστάσεων των «Αργοναυτών» Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Δήμος Κιλκίς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό πέρασμα των «Αργοναυτών» Κιλκίς από την εμποροπανήγυρη της πόλης

4/09/2025 - 3:35μμ
Εξωτερική άποψη του παρεκκλησίου της Παναγίας Σουμελά (φωτ. facebook.com/ Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Πετρωτό)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά «ρίζωσε» και στο Πετρωτό της Θεσσαλονίκης

4/09/2025 - 10:24πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοινωνιογλωσσολογικές διαστάσεις της ποντιακής διαλέκτου – Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση

3/09/2025 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βέλο Κορινθίας: «Από τις φλόγες στο Βέλο» – Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης

33 λεπτά πριν
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Athens Flying Week 2025: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τα φτερά του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

89η ΔΕΘ: Άνοιξαν οι πύλες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη – Και με την απαραίτητη ποντιακή πινελιά 

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Συγγρού: Λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με γερανό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε …φιλάνθρωπος τράπερ που έκανε πολυτελείς αγορές μέσω μη κερδοσκοπικής εταιρείας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign