pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις συνταγές για ένα ποντιακό καλοκαιρινό τραπέζι

Με σούπα, κυρίως και γλυκό

30/06/2021 - 9:39μμ
(Φωτ.: pexels)

(Φωτ.: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι και με τη ζέστη να είναι παρούσα κάθε μέρα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, αφού μερικά φαγητά είναι πολύ βαριά για αυτό τον καιρό και τα φρέσκα προϊόντα της εποχής καταδεικνύουν και τι μπορεί να φαγωθεί.

Η ποντιακή κουζίνα και σε αυτή την περίπτωση δεν απογοητεύει, προσφέροντας επιλογές και λύσεις για το καλοκαίρι.

(Φωτ.: lelevose.gr)

Κιντέατα

Η γνωστή σούπα από τσουκνίδες είναι μία καλή λύση για την εποχή. Αν και είναι σούπα που καταδεικνύει κάτι ζεστό, είναι πολύ ελαφριά και οι τσουκνίδες μεγαλώνουν αυτή την εποχή στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε (3 μερίδες):

  • 300-400 γρ. τσουκνίδες χωρίς τα κοτσάνια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2-3 δοντάκια σκόρδο
  • Φρέσκο δυόσμο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο ψημένο
  • 80-100 γρ Φέτα
  • 3 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις βάζουμε να βράσουν με 3 ποτήρια νερό.
  2. Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το ζουμί.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε τις τσουκνίδες στο μούλτι αλλά όχι να γίνουν αλοιφή!
  4. Βάζουμε τις πολτοποιημένες τσουκνίδες στη κατσαρόλα με το ζουμί που κρατήσαμε.
  5. Προσθέτουμε το λαδί το σκόρδο, το δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Αφήνουμε να βράσουν 8-10 λεπτά και προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη φέτα.

Πηγή: cookpad.com

(Φωτ.: pontiankitchen.blogspot.com)

Χαψολάβασο

Τα ψάρια δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι. Ειδικά λόγω της αφθονίας των χαψιών στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου χρησιμοποιούνται σε πολλές ποντιακές συνταγές. Σε περίπτωση που δεν μπορείται να βρείτε χαψία όμως, μπορείτε να χρησιμοποιέισεται γαύρο ή σαρδέλα.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμμάρια χαψία
  • 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 1-2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε από τα χαψία το κεφάλι και το κόκκαλο. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και λίγο αλάτι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, τα κρευμυδάκια και τα χαψία και προσθέτουμε και λίγο λάδι.
  4. Προσθέτουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για μία περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: lelevose.gr

(Φωτ.: lelevose.gr)

Τσιριχτά

Ή αλλιώς ποντιακοί λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι, καθώς του βλέπουμε συχνά είτε στην παραλία, είτε στα διάφορα πανηγύρια που γίνονται. Οι Πόντιοι συνιθίζουν να τους τρώνε σε γάμους. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε λίγη ώρα πάνω από το ζεστό τηγάνι, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Η διαφορά τους από τους κλασικούς λουκουμάδες είναι ότι αυτούς τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, ενώ τα ποντιακά τσιριχτά τα πασπαλίζουν με ζάχαρη ή μέλι.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 30 γρ. μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή μέλι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι. Μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
  2. Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά. Ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι.
  4. Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγει από τον αντίχειρα μας. Το μπαλάκι από ζύμη που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι να τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: lelevose.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

6/10/2025 - 5:47μμ
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ΄΄ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ΄΄)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξάνθη: «Eυλογημένη και δημιουργική χορευτική χρονιά» ευχήθηκαν στον αγιασμό τους οι Τραντέλλενες

6/10/2025 - 9:42πμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

6/10/2025 - 12:12πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος«Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορευτικά άρχισε η νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί»

5/10/2025 - 10:00μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Ελευθέριου-Κορδελιού άρχισαν τα μαθήματα

5/10/2025 - 9:02μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι Φλώρινας άρχισαν οι (ποντιακοί) χοροί

5/10/2025 - 7:55μμ
Αν και μόλις 21 ετών, η Μαρία-Σοφία Αραπίδου ήρθε για να μείνει στην ποντιακή μουσική σκηνή (φωτ.: facebook / Maria Sofia Arapidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρία-Σοφία Αραπίδου: «Τα ποντιακά βρίσκονται στο αίμα μου» – Μια λυράρισσα από την Κοζάνη, αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της

5/10/2025 - 5:37μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: Με τον αγιασμό άνοιξε και επισήμως η καλλιτεχνική περίοδος 2025-2026

5/10/2025 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

28 λεπτά πριν
Η Μαρία Καρυστιανού στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Λάρισα: Αίτημα ενημέρωσης κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού

53 λεπτά πριν
Εν αναμονή στο «Ελ. Βενιζέλος» των μελών του «Οξυγόνου» που συνελήφθησαν από το Ισραήλ στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γάζα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιστρέφουν οι 27 Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Απελάθηκαν από το Ισραήλ

1 ώρα πριν
Ουρές στη Λάρισα για το showcar της McLaren F1 Team (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Πανηγυρίζουν οι φίλοι της McLaren F1 Team: Από το Grand Prix της Σιγκαπούρης μέχρι το Roadshow της Λάρισας

2 ώρες πριν
Φωτιά έπειτα από την επίθεση του ουκρανικού drone στο σταθμό πετρελαίου στην πόλη Φεοντοσίγια [Θεοδοσία] της ανατολικής Κριμαίας (πηγή: Χ / Anton Gerashchenko)

Η Ουκρανία έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Ντένις Ρούτσι στο σημείο όπου ο πατέρας του πραγματοποιεί απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πάνος Ρούτσι: Εντός της ημέρας η απόφαση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign