pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ποντιακές λέξεις για τα γαλακτοκομικά

Πόντος και φαγητό, ένας αγαπημένος συνδυασμός

30/06/2021 - 7:56μμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πόντος έχει μακρά παράδοση στο φαγητό, καθώς από εκεί έχουν έρθει μερικά από τα νοστιμότερα πιάτα. Ο Πόντος έχει όμως και τη δική του διάλεκτο, οπότε τι γίνεται αν ενωθούν αυτά τα δύο; Οι λέξεις για τo φαγητό αλλάζουν και γίνονται και αυτές, όπως και το ίδιο ποντιακό.

Μπορούμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε αυτές τις λέξεις, ξεκινώντας από τα γαλακτοκομικά:

Γαΐς: Αγελαδινό τυρί σε λωρίδες (γαΐς=ζώνη). Μοιάζει με τη μοτσαρέλα.
‘Θόγαλαν: Το ανθόγαλα, το λίπος που επιπλέει πάνω από το γάλα κατά τον βρασμό του.
Μιντζίν: Είδος μυζήθρας, από άπαχο γάλα. Το όνομά του, από το ρήμα μυζώ=αφυδατώνω, δηλώνει το είδος του τυριού.
Μιντζίν Φυτιλιάρ’: Μαδημένο σε φιτίλια και ανακατεμένο με αλμυρή μυζήθρα (Μιντζίν), που διατηρείται σε ξύλινο βαρέλι.
Ξύγαλαν ή ξυγαλένεν: Γιαούρτι αγελαδινό που φτιάχνεται με μαγιά (κόλλισμαν). Το όνομα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό οξύγαλον/οξύγαλα.
Παρχαροτύρι: Καπνιστό αγελαδινό τυρί με γλυκιά γεύση. Το όνομά του σημαίνει τυρί των ψηλών βουνών, του Παρχαριού.
Πασκιτάνιν ή πασκιτάν: Αποβουτυρωμένο κρεμώδες τυρί που παράγεται ύστερα από βράσιμο του ταν και χρησιμοποιείται για να καρυκεύει τις σούπες.
Σιφίδ’: Τουλουμίσιο νωπό τυρί ανακατεμένο με φρέσκια φέτα, πατημένο με πέτρα, όπως το κυκλαδίτικο πετρωτό, και αποξηραμένο στον αέρα.
Σουλγούν: Κυλινδρικού σχήματος αγελαδινό τυρί, αλμυρό, με αρκετά λιπαρά.
Ταν: Το υγρό υπόλοιπο του γιαουρτιού, μετά την αφαίρεση του λίπους (0-1% λιπαρά). Το ταν λέγεται και αριάν, δηλαδή ξινόγαλο.
Τζαχλαμάς: Το δροσερό ποτό που μοιάζει με αραιό γιαούρτι και πίνεται ως αναψυκτικό (αριάνι).
Τσ(ι)οκαλίκ’ ή Τσιοκαρμάς: Στο αποβουτυρωμένο υλιστόν προσθέτουν γιαούρτι και αφήνουν το μείγμα να στραγγίξει σε πάνινες σακούλες. Έπειτα το τοποθετούν σε πήλινο δοχείο, αναποδογυρισμένο. Το όνομά του δηλώνει το γιαούρτι σακούλας.
Τσορτάνια: Αγελαδινό τυρί, αρκετά αλμυρό, που παράγεται από το βράσιμο του ταν, το κάνουν σβόλους και το πλάθουν στο χέρι. Στη συνέχεια το αφήνουν να ωριμάσει στον αέρα για να ξεραθεί, ακουμπισμένο σε ξύλινες σανίδες (τσορτανοσάνιδον).
Τυρομιντζίν: Τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα, ανακατεύεται με μια ποσότητα μιντζίν, βραστό νερό και γιαούρτι, πλάθεται και ωριμάζει σε πιθάρι, σκεπασμένο με αγελαδινό βούτυρο για να καταναλωθεί τους χειμερινούς μήνες.
Υλιστόν: Πολύ στραγγισμένο γιαούρτι, που παρασκευαζόταν παραδοσιακά σε πάνινες σακούλες. Το όνομά του προέρχεται από το υλίζω=διυλίζω.

Πηγή: hungrybeargreece

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Δόλοπες» υποδέχονται δυναμικά την πολιτιστική περίοδο 2025-2026

5/09/2025 - 8:05μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΠΜ· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γλυκυτάτη μου Κλειώ»: Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1921, ο Αλέξανδρος Ακριτίδης αποχαιρετά την οικογένειά του πριν οδηγηθεί στις αγχόνες της Αμάσειας

5/09/2025 - 4:42μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αρχίζουν οι εγγραφές και οι δραστηριότητες για τη νέα περίοδο

5/09/2025 - 2:45μμ
Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης  προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τραπεζούντος Χρύσανθος: Θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας

5/09/2025 - 10:40πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου μάρτυρας στην Καταστροφή της Σμύρνης – «Κυνηγημένοι απ’ τον ίδιο τον Διάβολο»

4/09/2025 - 8:56μμ
Στιγμιότυπο από το «Μοθωπορί αροθυμίας» του 2022 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι Ελευθερίου-Κορδελιού: Ξεκινά την Παρασκευή το 27ο «Μοθωπορί αροθυμίας»

4/09/2025 - 7:59μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους «μαθητές» της – Όλα τα τμήματα της νέας περιόδου

4/09/2025 - 6:24μμ
Μέλη του εφηβικού τμήματος παραστάσεων των «Αργοναυτών» Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Δήμος Κιλκίς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό πέρασμα των «Αργοναυτών» Κιλκίς από την εμποροπανήγυρη της πόλης

4/09/2025 - 3:35μμ
Εξωτερική άποψη του παρεκκλησίου της Παναγίας Σουμελά (φωτ. facebook.com/ Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Πετρωτό)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά «ρίζωσε» και στο Πετρωτό της Θεσσαλονίκης

4/09/2025 - 10:24πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοινωνιογλωσσολογικές διαστάσεις της ποντιακής διαλέκτου – Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση

3/09/2025 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)

Λισαβόνα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

2 ώρες πριν
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Το καλοκαιράκι συνεχίζεται με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign