pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανοίγει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά τις εκτεταμένες εργασίες που ξεκίνησαν το 2015 (video)

Παρά την πανδημία, θα δεχθεί εκ νέου επισκέπτες

29/06/2021 - 8:43πμ
Διακρίνονται τα προστατευτικά δίχτυα πάνω από τη μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο (φωτ.: Anadolu)

Διακρίνονται τα προστατευτικά δίχτυα πάνω από τη μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο (φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο 57χρονος Νετσντέτ Τσομπάν είναι ένας από τους δεκάδες Τούρκους που… ζουν από την Παναγία Σουμελά· είναι ο λυράρης που βρίσκεται εδώ και 18 χρόνια στο ίδιο σημείο περιμένοντας τους επισκέπτες που θα ανηφορίσουν σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Τραπεζούντας.

Τόσο η πανδημία όσο και οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης του μνημείου είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό για μεγάλα διαστήματα, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, οπότε και μπήκαν μέσα τα πρώτα συνεργεία.

Και μπορεί οι ρυθμοί διασποράς του κορονοϊού στην Τουρκία να παραμένουν υψηλοί, ωστόσο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη ανοίγει οριστικά η Παναγία Σουμελά, αναφερόμενος και σε τμήματα του μοναστικού συγκροτήματος που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμα από το κοινό, όπως το μυστικό παρεκκλήσι.

Το παρεκκλήσι, που ήταν όμως γνωστό σε κυνηγούς θησαυρών και είχε συληθεί, βρέθηκε όταν εργάτες εντόπισαν ένα πέρασμα που οδηγούσε πιο ψηλά από τη μονή. Πιθανότατα έχει χτιστεί το πρώτο μισό του 18ου αιώνα και ενδεχομένως να έχει αγιογραφηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χαλδίας Ιγνάτιο τον Κουθούρ το 1749.

Η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες έχει ήδη κάνει πρόταση στο υπουργείο, για την κατασκευή ξύλινου μονοπατιού ώστε το παρεκκλήσι να είναι και αυτό επισκέψιμο.

Κατά των αναστηλωτικών έργων αποκαταστάθηκαν 12 κτήρια και απομακρύνθηκαν περίπου 1.100 τόνοι επικίνδυνων βράχων σε μια επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, τοποθετήθηκαν ατσάλινα σύρματα στην πλαγιά και υπήρξαν παρεμβάσεις στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή.

https://vimeo.com/557568248

Στις 25 Μαΐου 2019 το μνημείο άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου και τον χειμώνα έκλεισε εκ νέου για επιπλέον αναστηλώσεις παλαιών κατασκευών, αποκατάσταση και τεκμηρίωση στον κυρίως ναό, και στερέωση επιπλέον βράχων από τους περίπου 30 βιομηχανικούς ορειβάτες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΟΣΕΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΟΣΕΠΕ: Όσα ακούστηκαν στο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Γενοκτονία των Ελλήνων, στο Βερολίνο

31/05/2026 - 7:15μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Η 19η Μαΐου δεν είναι μία μόνο ημέρα – Είναι χρέος, ευθύνη και αγώνας καθημερινός

31/05/2026 - 3:52μμ
Τμήμα του ντοκουμέντου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (πηγή: facebook.com/genikaarxeiakratous)
ΠΟΝΤΟΣ

Ντοκουμέντο του 1920 για τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού – Η έκθεση του Αριστοτέλη Γ. Νεοφύτου

31/05/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου από τον Οκτώβριο

31/05/2026 - 9:40πμ
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τη Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (πηγή: Ο Ντελάλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης συγκίνησαν το Φεστιβάλ της ΠΟΕ – Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς

30/05/2026 - 10:59μμ
Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

30/05/2026 - 9:48μμ
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

30/05/2026 - 9:00μμ
Κόσμος παρακολουθεί εκθέματα και ιστορικά ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο σταθμό Μετρό Συντάγματος τον Μάιο του 2016. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

30/05/2026 - 4:55μμ
Ο Μωυσής Αραβόπουλος (δεύτερος όρθιος από δεξιά) σε φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ. Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Καλλιθέα) απεικονίζονται μετά από εκδήλωση, περ. 1965. Στη λύρα ο Ιορδάνης. Καθιστοί από δεξιά: Ηλίας Τσιρκινίδης (με γυαλιά) αριστερά του η Ζηνοβία Λιθοξόου (μέλη της διοίκησης) και αριστερά της ο Λουκάς Αγγελίδης. Πάνω όρθιοι από δεξιά: Λευτέρης Σιδηρόπουλος (με μουστάκι) και δίπλα του αριστερά ο Μωυσής Αραβόπουλος (με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα). Όρθιος από αριστερά (με γυαλιά) ο Ηλίας Αλβανίδης (πηγή: searchculture.gr/EPontMel)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωυσής Αραβόπουλος: Ο ΚΟΠΑ αποχαιρετά έναν από τους πρωτεργάτες του ποντιακού θεάτρου στην Ελλάδα

30/05/2026 - 4:22μμ
Τα ντοκουμέντα προέρχονται από τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιδρύματος «Ε. Βενιζέλος» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ναύαρχος που έγινε κατάσκοπος στον Μακεδονικό Αγώνα – Η απίστευτη ζωή του Γεώργιου Κακουλίδη

30/05/2026 - 10:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά τη μνήμη της Πόλης – Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ιωάννη Μάζη

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

ΟΣΕΠΕ: Όσα ακούστηκαν στο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Γενοκτονία των Ελλήνων, στο Βερολίνο

59 λεπτά πριν
Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Το δις εξαμαρτείν…

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραγωδία στην Πάτρα: Πατέρας και γιος έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο (πηγή: x.com)

Αλβανία: Ένας Έλληνας τραυματίας σε βίαια επεισόδια – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ, η ανάρτηση του Ράμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Ο Σακελλαρίδης κατέκτησε τον τίτλο στο Challenger του Κισινάου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign