pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι ειπώθηκε για Κίνα, Ρωσία και πως αυτό επηρεάζει την Ελλάδα

Ήσυχο προβλέπεται το καλοκαίρι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

14/06/2021 - 9:43μμ
(Φωτ.: EPA/Horst Wagner)

(Φωτ.: EPA/Horst Wagner)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η σημερινή σύνοδος του ΝΑΤΟ με τους ηγέτες να ανακοινώνουν σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών.

Αρχικά αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συμμαχία «ως το οργανωτικό πλαίσιο για τη συλλογική άμυνα της ευρωατλαντικής περιοχής, απέναντι σε όλες τις απειλές, απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου καταγγέλλεται η εντεινόμενη απειλή που συνιστά η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας και καλείται η Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», προειδοποιούν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου τους.

Παρόλα αυτά συμπλήρωσαν ότι: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», αλλά το ΝΑΤΟ θα απαντήσει στο αυξανόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Επίσης, οι ηγέτες καλούν τη Μόσχα να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ.

Για την Κίνα, το ΝΑΤΟ εκφράζει «ανησυχία» για τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας αυτής, γεγονότα τα οποία χαρακτηρίζει «συστημικές προκλήσεις» για τη διεθνή τάξη.

Επίσης, καλεί το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του ενώ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, στην Καμπούλ.

«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσθήκη αυτή στα συμπεράσματα αποτελεί «σημαντικό βήμα» για τα ελληνικά συμφέροντα. Αφορά τις σχέσεις μεταξύ δύο Συμμάχων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία θα καλείται να λογοδοτεί για τη συμπεριφορά της όταν είναι προκλητική έναντι της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή ως «πολλαπλασιαστής απειλών που επηρεάζει την ασφάλεια της Συμμαχίας». Οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.

Τέλος, Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τη δήλωση του ΝΑΤΟ που επιβεβαιώνει την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη είπε ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

4/06/2026 - 11:08μμ
Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή (φωτ.: αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος η Νέα Αριστερά από τη Βουλή: Μαζικές αποχωρήσεις στην Ολομέλεια – 39 οι ανεξάρτητοι βουλευτές

4/06/2026 - 12:03μμ
Το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα της Ελλάδας στην Ουκρανία για το μη επανδρωμένο σκάφος που βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα

3/06/2026 - 4:37μμ
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Η ΝΔ ανοίγει τη συζήτηση για 30 άρθρα – Στο επίκεντρο Δημόσιο, Δικαιοσύνη και μη κρατικά πανεπιστήμια

2/06/2026 - 10:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Αποχώρησαν 150 στελέχη, μεταξύ των οποίων 7 βουλευτές – Η Έφη Αχτσιόγλου παραιτήθηκε και από το βουλευτικό αξίωμα

2/06/2026 - 11:56πμ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ (αρ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χαβιέρ Θαρθαλέχος, και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαος Ιωαννίδης σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών: Πράσινο φως για «κόμβους» εκτός Ευρώπης

2/06/2026 - 12:12πμ
Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το μετρό στην Καλαμαριά – Το 2027 το Flyover

31/05/2026 - 1:55μμ
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

31/05/2026 - 12:30μμ
Ο Νίκος Ταγαράς σε παλαιότερη φωτογραφία από την Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ταγαράς: Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά, τονίζοντας το ήθος του

30/05/2026 - 2:25μμ
Ο εκλιπών Νίκος Ταγαράς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς – Τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

29/05/2026 - 11:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Εφιάλτης δύο ετών για 30χρονη στη Θεσσαλονίκη – Ποινή φυλάκισης 17 ετών στον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ισόπαλη η Eθνική με τη «μουντιαλική» Σουηδία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις» – Ζελένσκι: «Αρκετά με τον πόλεμο»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign