pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θάλασσα του Μαρμαρά: Να μην επιχειρήσει να την καθαρίσει ο Ερντογάν με χημικά

Οι ειδικοί λένε πως υπάρχει κίνδυνος να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ρεπορτάζ του pontosnews.gr

7/06/2021 - 9:40μμ
(Φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας στο Μαρμαρά, δεν εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στην περιοχή, αλλά το 2007. Απλά στις μέρες μας, εμφανίστηκε σε ακραία μορφή και όπως μας εξήγησε η ερευνήτρια βιολόγος-ωκεανογράφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Στέλλα Ψαρρά. Λόγω της αποκρουστικής του εικόνας, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα φορτία βιομάζας στην περιοχή, ανησύχησε δικαιολογημένα τον κόσμο.

Το φαινόμενο αυτό, έχει κάνει την εμφάνισή του από το Φεβρουάριο και στη δική μας γειτονιά, μας εξήγησε η κυρία Ψαρρά και συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στις θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Φυσικά στη χώρα μας, εμφανίστηκε σε πιο ήπια μορφή, αφού η θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο ανοιχτή και διαλύει τέτοια φαινόμενα.

Κάτι αντίστοιχο, όπως είπε, συμβαίνει κατά καιρούς και στο Θερμαϊκό, όπου εμφανίζεται η θαλάσσια βλέννα με άλλη απόχρωση κυρίως κόκκινη ή καφέ. Γεγονός που σημαίνει πως περιέχει διαφορετικά συστατικά από εκείνα του Μαρμαρά, πάντα όμως μαζί με αστικά λύματα και οργανικά υλικά.

Αυτό που συμβαίνει στην κλειστή θάλασσα του Μαρμαρά, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στη θάλασσα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, ευνοούν τέτοια φαινόμενα. Ένα ενισχυτικό στοιχείο για την δημιουργία του, είναι το γεγονός ότι τα νερά του Μαρμαρά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλαγκτόν και μικροοργανισμούς που μεταφέρονται από τη Μαύρη θάλασσα, τα οποία γίνονται βιομάζα.

Τα νερά αυτά, επίσης, επιφορτίζονται με οργανικά υλικά (λιπάσματα) και λύματα από το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και έτσι βλέπουμε αυτό το ακραίο και αποκρουστικό φαινόμενο.

Στην προκειμένη περίπτωση η βλέννα αυτή δεν είναι τοξική, όπως λένε οι ειδικοί, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν τοξικοί οργανισμοί στο άμεσο μέλλον. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, αφού τότε θα αναπτυχθούν νευροτοξίνες που μπορεί να είναι θανατηφόρες για τους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τα μύδια και άλλα θαλάσσια είδη. Όμως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με δερματικά προβλήματα και μολύνσεις ο κόσμος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως θα φροντίσει να καθαριστεί η θάλασσα σύντομα. Αν αυτό γίνει με χημικά διαλυτικά μέσα, για να αποφύγει την εσωτερική γκρίνια και τη διεθνή κατακραυγή για την μόλυνση που προκαλούν οι κακοσυντηρημένοι βιολογικοί της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να κάνει το πράγμα ακόμη χειρότερο, όπως εξήγησε η κ. Ψαρρά.

Η θαλάσσια βλέννα, δεν είναι κάτι που καθαρίζεται εύκολα. Το φαινόμενο αυτό θέλει το χρόνο του και ακολουθεί τη δική του διαδικασία καθαρισμού.

Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, είναι το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα κάνουν πλέον συχνά την εμφάνισή τους, στις θάλασσες της γειτονιάς μας και οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, λόγω της ανθρώπινης αμέλειας για το περιβάλλον.

Ας δούμε το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου κατά 1,5 βαθμό. Πρόκειται για αύξηση τριπλάσια του μέσου όρου της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών σε όλο τον πλανήτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, τροπικά ψάρια, όπως λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα τα οποία έχουν κατακλύσει την Κρήτη και άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, γιατί βρήκαν ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπαραχθούν.

Η φύση μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ας την ακούσουμε κι ας πάρουμε τα μέτρα μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

6/08/2026 - 11:34μμ
(Φωτ.:  NSF/NSO/AURA/MPS)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ήλιος: Εικόνες ασύλληπτης ανάλυσης από το τηλεσκόπιο «Daniel K. Inouye» – Άγνωστα στροβιλιστικά φαινόμενα

5/08/2026 - 7:21μμ
(Φωτ.: Pixabay / Pete Linforth)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H χάρτα δικαιωμάτων στην κοινωνία της Tεχνητής Νοημοσύνης

3/08/2026 - 6:48μμ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

29/07/2026 - 6:20μμ
O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο συνέδριο «Greeks in AI» που έγινε στην Αθήνα, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς η Αθήνα θα γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης

29/07/2026 - 2:34μμ
Tο «Φεγγάρι του Ελαφιού» ανατέλλει στο λιμάνι της Ρόδου, Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» – Τι ώρα ανατέλλει

29/07/2026 - 2:10μμ
Το ανασκαφικό πεδίο της Γκραν Ντολίνα στην Αταπουέρκα της Ισπανίας, όπου έχουν εντοπιστεί τα απολιθώματα του Homo antecessor (φωτ.: Malopez 21 / Wikimedia Commons)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κανιβαλισμός πριν από 850.000 χρόνια: Στο «μενού» του Homo antecessor έμπαιναν μικροί και μεγάλοι

28/07/2026 - 11:05μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

28/07/2026 - 12:06πμ
Η Κατερίνα Χαρβάτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κατερίνα Χαρβάτη: Σπουδαία διάκριση για την Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο – Θα τιμηθεί με το «Albert Einstein World Award for Science» 2026

27/07/2026 - 6:31μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/firmbee-663163/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προβλήματα στο Facebook: «Έπεσε» η σύνδεση μέσω υπολογιστών – Κανονικά λειτουργεί η εφαρμογή στα κινητά

19/07/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Bosintang (ονομασία στη Νότια Κορέα) ή tan'gogikuk (ονομασία στη Βόρεια Κορέα) είναι μια κορεατική σούπα με κρέας σκύλου ως κύριο συστατικό (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Βόρεια Κορέα: Σούπα με κρέας σκύλου και προπαγάνδα εν μέσω καύσωνα

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τις 14ες Ποντιακές Μνήμες 2025 της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης (φωτ.: facebook.com/enosipontionpolichnis?locale=el_GR)

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: 15ες Ποντιακές Μνήμες 2026 στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexas_fotos-686414)

Νέες μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά στα ράφια των σουπερμάρκετ

1 ώρα πριν
Άποψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, τον Ιούνιο του 1966, λίγες ώρες πριν από την παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Πόντιος δημιουργός Τάκης Μουζενίδης – αριστερά σε νεότερη ηλικία (πηγή: nt-archive.gr/pub/2317)

Τάκης Μουζενίδης: Από την Τραπεζούντα στην κορυφή του Εθνικού Θεάτρου

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINSSI)

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από τα λιμάνια της Αττικής

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με την τριμερή Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας. 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign