pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ήρωες του 1821 «καταλαμβάνουν» κτήρια 18 πόλεων της Ελλάδας (photos)

Συγκλονιστική οπτικοποιημένη αφήγηση της Επανάστασης

6/06/2021 - 9:00πμ
Γεγονότα της Επανάστασης ζωντανεύουν πάνω σε εμβληματικά κτήρια της χώρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Επιτροπή «Ελλάδα 2021»/STR)

Γεγονότα της Επανάστασης ζωντανεύουν πάνω σε εμβληματικά κτήρια της χώρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Επιτροπή «Ελλάδα 2021»/STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεκαοκτώ πόλεις σε όλη τη χώρα αναλαμβάνουν δράση και φέρνουν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 στο προσκήνιο, στο πλαίσιο ενός έργου πανελλαδικής διάστασης με πινελιές τοπικού χαρακτήρα.

Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος συμμετέχουν στην project της οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης πάνω σε εμβληματικά κτήρια ελληνικών πόλεων.

«Είναι μια τεράστια ενορχήστρωση αυτό το έργο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνθη Λιάπη, η οποία είναι συντονίστρια του έργου και συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Όσο περνάει ο καιρός, έχω όλο και μεγαλύτερη λαχτάρα να το δω να υλοποιείται. Έχεις κάτι το οποίο έγινε 200 χρόνια πριν. Οπτικοποιήθηκε πολλά χρόνια πριν, αποτυπώθηκε δηλαδή από τους καλλιτέχνες στον καμβά. Αλλά, είμαστε στο σήμερα, οπότε θέλαμε να έχει και τη σύγχρονη ματιά της τεχνολογίας. Επιλέξαμε μια μεθοδολογία η οποία μέσω του animation “ζωντανεύει” τους πίνακες που είχαμε στα χέρια μας», συμπληρώνει η υπεύθυνη διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων, του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το χρονολόγιο έφτασε στα χέρια των επιστημόνων έπειτα από μελέτη και προεργασία των ιστορικών της Επιτροπής. Στόχος ήταν τα γεγονότα της Επανάστασης να γίνουν ένα σύγχρονο εικαστικό αφήγημα.

Οι αναπαραστάσεις στις 18 πόλεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιστορία της περιοχής. Κάθε προβολή θα έχει ένα μέρος κοινό για όλες τις πόλεις το οποίο είναι αφιερωμένο στην Eπανάσταση του 1821 και ένα μικρό μέρος, το οποίο θα αφορά στην ταυτότητα κάθε πόλης, πάντα σε σχέση με την επανάσταση.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Επιτροπή «Ελλάδα 2021»/STR)

Το υλικό προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία, επίσημα κείμενα κλπ. Η αφετηρία της οπτικοποιημένης αφήγησης είναι τα προεπαναστατικά χρόνια και ο επίλογος ολοκληρώνεται με την άφιξη του Όθωνα.

Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί «κορωνίδα» της δράσης. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια σύνθεση της ιστορίας με την τέχνη. Και πρόκειται για μια νέα μορφή τέχνης. Νομίζω ότι γι’ αυτό και μόνο έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης του ψηφιακού έργου Θεόδωρος Εσπίριτου. «Είναι διαφορετικό πράγμα να σκηνοθετεί κανείς στο θέατρο από το να αναλάβει κάτι τέτοιο. Εδώ πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων. Οι άνθρωποι κυρίως είναι αρχιτέκτονες» προσθέτει ο Θ. Εσπίριτου.

Οι προβολές με την αφήγηση της Επανάστασης του 1821 αποτελούν το μεγαλύτερο εγχείρημα του λεγόμενου «projection mapping» που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η παραγωγή του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτήρια έγινε μετά από συνεργασία τουλάχιστον 40 ατόμων. Οι γνώσεις των επιστημόνων από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επέτρεψαν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς να χρειαστούν πολλές μετακινήσεις αφού με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας δημιούργησαν μακέτες των όψεων των κτηρίων, πάνω στις οποίες έκαναν τις πρόβες.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Επιτροπή «Ελλάδα 2021»/STR)

«Έπρεπε να συντονιστούμε πάρα πολλά άτομα από την Αθήνα και τα Χανιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτονας και συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης Αναστασία Κυριακοπούλου. «Κάνουμε τις πρόβες σε προπλάσματα που κατασκευάσαμε στο εργαστήριο. Φτιάξαμε όψεις των κτηρίων σε υποκλίμακα. Ο συντονισμός ήταν σύνθετος, αλλά με τη βοήθεια της Επιτροπής τα καταφέραμε. Έπρεπε να συντονιστούμε για το ποια κτήρια έχουν σημασία για την εκάστοτε πόλη», συμπληρώνει η Α. Κυριακοπούλου.

Εκτός από την ιστορία της απελευθέρωσης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Η αφήγηση της Επανάστασης του ’21 μέσω προβολών έρχεται ετεροχρονισμένα, λόγω των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία Covid 19.

Αρχικά η δράση είχε προγραμματιστεί για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Έπειτα από δυο αναβολές αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια περίπου 17 λεπτών και θα επαναλαμβάνονται κάτω από τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς κορονοϊού. Ώρα έναρξης είναι 21:15 προκειμένου να έχει βραδιάσει επαρκώς και ώρα λήξης το αργότερο 23:30.

Μαρία Παππά

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

14/03/2026 - 11:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης σε ηλικία 92 ετών

14/03/2026 - 9:10μμ
(Φωτ.: seismos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

14/03/2026 - 8:42μμ
Αυτοσχέδιος βωμός με κεριά και κασκόλ του ΠΑΟΚ στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Ο 20χρονος πέθανε από μεγάλη απώλεια αίματος – Το μαχαίρι τον βρήκε στην καρδιά

14/03/2026 - 7:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές έως τις 20 Μαρτίου

14/03/2026 - 4:09μμ
Γκράφιτι στο σημείο όπο έπεσε νεκρός ο 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο – Οπαδική «χροιά» βλέπει η Εισαγγελία

14/03/2026 - 3:11μμ
Το τάνκερ «Maran Homer» (πηγή: marinetraffic.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση σε ελληνόκτητο τάνκερ: Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, Maran Tankers Management

14/03/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Αθήνας: Ρυθμίσεις από την Κυριακή 15 Μαρτίου στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

14/03/2026 - 12:50μμ
Κεριά, λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 20χρονος Κλεομένης (Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου: Αναζητούνται δύο εμπλεκόμενοι, έχει ταυτοποιηθεί ο ένας – Τι ισχυρίζεται ο δράστης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

14/03/2026 - 11:26πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr.com / fdecomite commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Πλοίο με ελληνική σημαία χτυπήθηκε έξω από το Νοβοροσίσκ

14/03/2026 - 10:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παναγιώτης Δαλγίτης με τη σύζυγό του Ασπασία, έξω από το σπίτι τους στο Marrickville, φωτογραφημένοι από τον Βασίλη Βασίλα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Έκθεση φωτογραφίας «Οι τελευταίοι της μικρής Ελλάδας στο Marrickville»

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

1 ώρα πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League: Άνετα ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ – Άβολες ισοπαλίες σε Σέρρες, Λάρισα

2 ώρες πριν
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

3 ώρες πριν
Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού στα σύνορα βομβαρδίζει στόχους στον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε Παρίσι ή Κύπρο – Αρνείται συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign