pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων της NSA ζητά ο ΓΓ του NATO

«Πρέπει να μάθουμε τι πράγματι συνέβη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

3/06/2021 - 9:36πμ
Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του NATO (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του NATO (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναταραχή και στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει το σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος ηγετών συμμάχων από την NSA των ΗΠΑ με τη συνεργασία της FE, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση που εμπλέκει χώρες-μέλη της συμμαχίας.

«Οι χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι σύμμαχοι στο NATO», κατά συνέπεια «πρέπει να βάλουμε όλα τα γεγονότα στο τραπέζι», είναι ανάγκη «να μάθουμε τι πράγματι συνέβη», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR, που αποκάλυψε την υπόθεση έπειτα από πολύμηνη έρευνα σε συνεργασία με αρκετά άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο Νορβηγός εκτίμησε πως η ιστορία αυτή έβαλε κάτω από πολύ δυσάρεστο φως τη Δανία, έκρινε πάντως ότι η εμπιστοσύνη στους κόλπους του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού παραμένει αλώβητη.

Η δημόσια τηλεόραση της Δανίας αποκάλυψε την Κυριακή πως η National Security Agency παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη χρήση του διαδικτύου που έκαναν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιώντας το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Δανίας και λογισμικό φτιαγμένο από την FE.

Το DR μετέδωσε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση έπειτα από έρευνα που έκαναν δημοσιογράφοι του σε συνεργασία με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε επιβεβαιώθηκαν από εννέα πηγές ενημερωμένες για την υπόθεση, ενώ μπόρεσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της FE. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από αρκετές ακόμη πηγές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη για την υπόθεση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν γινόταν συστηματική παρακολούθηση συμμάχων και έκρινε πως οι σχέσεις της χώρας της πρωτίστως με τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν υπέστησαν ούτε θα υποστούν πλήγμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράστηκε επίσης σε συμφιλιωτικό τόνο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχουν γίνει πολλά για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μετά το «συμβάν» του 2014. «Προχωρήσαμε σε πλήρη αναθεώρηση της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά την κατασκοπεία στο εξωτερικό• ο (τότε) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε προχωρήσει στην έκδοση προεδρικής οδηγίας που μετέβαλε την προσέγγισή μας με σημαντικούς τρόπους», δήλωσε η Τζεν Ψάκι.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που μπορεί να έχουν μέσω των αρμόδιων καναλιών (των υπηρεσιών) εθνικής ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το 2014 άρχισε εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανική δημόσια τηλεόραση. Τον Αύγουστο του 2020, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι συνέχιζε να διενεργεί έρευνα, που ανέμενε να ολοκληρωθεί εντός 2021.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ (φωτ.:  EPA/ DEBBIE HILL / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αναλόγως σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ

17/09/2025 - 6:00μμ
Ρεπόρτερ πολιορκούν το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνεται από τη φυλακή ο Μπρίκνερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος, Κρίστιαν Μπρίκνερ

17/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: x.com / Olga Stefanishyna)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού

17/09/2025 - 9:38πμ
Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

16/09/2025 - 11:27μμ
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

16/09/2025 - 10:37μμ
Γραφιστική απεικόνιση του υποβρυχίου Orka (πηγή: Ministerie van Defensie/ defensie.nl)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για την αγορά τριών υποβρυχίων

16/09/2025 - 6:40μμ
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

16/09/2025 - 3:38μμ
Μικρή διαδηλώτρια κρατά την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

16/09/2025 - 2:39μμ
Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας «μαρτυρά» τα δεινά των κρατουμένων στις φυλακές-«ανθρώπινα σφαγεία»

16/09/2025 - 1:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανκής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή νέα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

16/09/2025 - 11:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόντιος παλαιστής Γιώργος Κουγιουμτσίδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κροατίας 2025 (φωτ.: Eurokinissi Sports/ Eurokinissi)

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Όνειρό μου ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες

4 ώρες πριν
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

5 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign