pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης

Διατέλεσε και υπουργός Εμπορίου στην Κύπρο

27/05/2021 - 11:24πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Κωνσταντίνου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Κωνσταντίνου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια μεγάλη προσωπικότητα της κυπριακής πολιτικής ζωής έφυγε από τη ζωή. Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.

Ο Κύπριος πολιτικός γεννήθηκε στη Λεμεσό το Δεκέμβρη του 1934. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1952 και σπούδασε νομικά και αναγορεύθηκε σε Barrister-at-Law στο Middle Temple του Λονδίνου το 1956. Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα για μικρό διάστημα και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανικές, ενώ υπήρξε ένας εκ των ιδιοκτητών και Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος για πολλά χρόνια.

Η πολιτική του καριέρα

  • Το 1976 ο Νίκος Ρολάνδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης που μετονομάσθηκε αργότερα σε Δημοκρατικό Κόμμα.
  • Τον Μάρτη του 1978 διορίστηκε υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983, λόγω διαφωνίας, με τον Πρόεδρο Κυπριανού, αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα.
  • Τον Σεπτέμβρη του 1986 ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του οποίου υπήρξε ο εκλεγμένος Πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο 1998, όταν και το κόμμα αποφάσισε να συγχωνευθεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
  • Από τον Μάιο του 1991 έως τον Μάιο του 1996 υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Τον Ιούλιο του 1993 οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με σχετικές ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ρολάνδη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 1997-2001. Τελικά μελετήθηκαν μόνο υποψηφιότητες από την Αφρικανική Ήπειρο.
  • Το Σεπτέμβρη του 1994 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1998.
  • Ήταν ένας από τους επτά υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές του 1998. Μετά την εκλογική επιτυχία του Γλαύκου Κληρίδη, ο Νίκος Ρολάνδης διορίστηκε τον Μάρτιο 1998 υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που σχημάτισε ο κ. Κληρίδης και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Φεβρουάριο 2003 πού έληξε η θητεία του προέδρου.
  • Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ως άνω υπουργείο (που περιλαμβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία).
  • Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Νίκος Ρολάνδης με άρθρα και συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκε επί πολλών πολιτικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών θεμάτων.

Τιμήθηκε με τα ακόλουθα ανώτατα παράσημα που του απενεμήθηκαν από τους Προέδρους των αντιστοίχων χωρών:

  • Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
  • Το Τάγμα του Γιουγκοσλαβικού Αστέρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
  • Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του απένειμε τιμητική διάκριση για την πρωτοποριακή συμβολή του στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Του απενεμήθησαν επίσης πολυάριθμα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από εκκλησίες, κοινότητες, δήμους, οργανισμούς και άλλους δημόσιους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ασχολήθηκε με την ποίηση και εξέδωσε ποιητική συλλογή το 1958. Το 2015 η κόρη του Μελίτα και η οικογένεια της εξέδωσαν το βιβλίο Άρθρα για την Κύπρο που περιέχει άρθρα του Νίκου Α. Ρολάνδη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα της περιόδου 2008-2015.

Ο Νίκος Ρολάνδης ήταν νυμφευμένος και είχε τρία παιδιά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σφοδρή αντίδραση για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων – «Παραβιάζει την κυριαρχία μας»

11/07/2026 - 7:26μμ
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

7/07/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο – Τιμή στον ήρωα Αθανάσιο Φωτόπουλο

5/07/2026 - 11:08μμ
Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

20/06/2026 - 2:41μμ
Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πολιτικός σεισμός μετά το πόρισμα για το «Κράτος-Μαφία» – Στο κάδρο ο Αναστασιάδης και 12 ακόμη πρόσωπα

17/06/2026 - 5:42μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

16/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για στρατιωτική συνεργασία

11/06/2026 - 12:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

12 λεπτά πριν
Ιρανός εργαζόμενος τοποθετεί αντιαμερικανική πινακίδα με φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της οικογένειάς του πάνω σε φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές σημαίες, στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ  / Abedin Taherkenareh)

Ο Τραμπ στοχοποιεί την «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου – Πλήγματα στην Κεσμ, σχέδιο κατάληψης της Χαργκ

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Swiss Open: Στα προημιτελικά του Γκστάαντ ο Τσιτσιπάς

1 ώρα πριν
Διαδηλωτές στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή του Μιχαΐλο Φεντόροφ στο υπουργείο Άμυνας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τον Φεντόροφ» και «Θα αλλάξουμε ή θα πεθάνουμε». Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Ukraine world)

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αλλάζει κυβέρνηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις

2 ώρες πριν

Νέο Πρόγραμμα Αποφοίτων της Allwyn Hellas για τους επαγγελματίες του αύριο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign