pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σε ειδική συνεδρίαση την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κοινός τόπος ότι πρέπει να γίνουν αγώνες για να υπάρξει αναγνώριση

19/05/2021 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σε ειδική συνεδρίαση της η Βουλή των Ελλήνων.

«Η επίσημη τουρκική ηγεσία συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την Ποντιακή Γενοκτονία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Η ιστορία μπορεί να αργεί αλλά δεν συγχωρεί. Αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα μέσα από τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Η αρχή έγινε με τα αλλεπάλληλα χαστούκια του προέδρου Μπάιντεν προς το σουλτάνο που ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την παραγωγή μαχητικών F-35 και κορυφώθηκαν με την απόφασή του να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που προφανώς βασίστηκε σε άλλα ιδιοτελή κίνητρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί η δική μας προσπάθεια διεκδίκησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ελληνισμού», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης είπε πως τώρα, που η υφήλιος συνειδητοποιεί ότι πριν από εκατό και πλέον χρόνια η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τώρα που το διεθνές κλίμα είναι βαρύ για αυτήν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα δίκαιά μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθούμε έξυπνα και συλλογικά, να αξιοποιήσουμε το απίστευτο δυναμικό του οικουμενικού Ελληνισμού. Τώρα είναι η στιγμή να περιληφθεί το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ελληνική διπλωματική ατζέντα, ώστε να τίθεται επίσημα πλέον σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις ξένων κρατών, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια η μικρή και αδύναμη Αρμενία.

Με τη σειρά τους και άλλοι βουλευτές, αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία, δίνοντας έμφαση στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, αλλά και στη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να πετύχουμε την αναγνώριση.

«Εμείς, τα εγγόνια και τα δισέγγονα όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαίωση των προγόνων μας. Και είμαστε μια δύναμη μνήμης, γνώσης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας», είπε η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, τονίζοντας στη συνέχεια τη στάση της Τουρκίας, που επιλέγει να εθελοτυφλεί.

«Δεν έχω την απαίτηση ούτε διατηρώ τη ψευδαίσθηση ότι ένας νεοοθωμανός θα μπορούσε να ακολουθήσει το συγκλονιστικό και ταυτόχρονα διδακτικό παράδειγμα του γονυπετούς Βίλλυ Μπράντ, να ζητά την καθαρτήρια συγνώμη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Έχω όμως την απαίτηση από την Ελληνική Πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα που δίνουν οι Ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, για να αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς και ξένα κοινοβούλια η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως συνέβη, με την Αρμενική Γενοκτονία», είπε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής.

Ενώ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ τόνισε ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στην περιοχή συνεχίζονται ενώ μίλησε για ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει και αυτό την ιστορική του ευθύνη και να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τη συστηματική και βίαιη εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, τόνισε η βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη.

Στο τέλος, η ειδική συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Αρμένιοι και Πόντιοι είμαστε αδέλφια» – Το μήνυμα ενότητας ενόψει του Ποδηλατικού Μαραθωνίου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

20/04/2026 - 9:10μμ
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

19/04/2026 - 9:36μμ
(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Steven Knap)

Δανία: Δεκαεπτά τραυματίες από μετωπική σύγκρουση τρένων

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φρουροί της Επανάστασης (πηγή: x.com)

Στενά του Ορμούζ: Βίντεο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα πλοία «Epaminondas» και «MSC Francesca»

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)

4ο Παιδικό-Εφηβικό Αντάμωμα Ποντιακών Χορών: Στη Σκύδρα θα συναντηθούν 52 ποντιακά σωματεία για τη μεγάλη γιορτή της παράδοσης

1 ώρα πριν
Εικόνα από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο για τους πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης, στη Λήμνο
(φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος / Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / EUROKINISSI)

Καλλίπολη: Άγνωστη ιατρική έκθεση φωτίζει την αιματηρή πραγματικότητα της μάχης – 111 χρόνια μετά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έγκλημα στο πάρκο Ασυρμάτου: Τι εξετάζουν οι Αρχές για το θάνατο του 25χρονου

2 ώρες πριν
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign