pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη Γενοκτονία των Ποντίων (video)

Αφηγείται ο «Φάρος» Ποντίων Πατρών

20/05/2021 - 9:26πμ
Η ανατολική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα (φωτ.: Από το βιβλίο του Φ. Ουσπένσκι)

Η ανατολική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα (φωτ.: Από το βιβλίο του Φ. Ουσπένσκι)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Γενοκτονία των Ποντίων, το αποκορύφωμα της βιαιότητας και του ατελεύτητου μίσους των Οθωμανών, απέναντι στους Έλληνες, όταν αυτοί έψαχναν να φτιάξουν την Τουρκία, αφανίζοντας καθετί που δεν ταίριαζε στην εικόνα τους με τον πιο αισχρό τρόπο.

Αυτά τα γεγονότα μελετάει και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς οκτώ επεισοδίων ντοκιμαντέρ «Φάρος Ιστορίας», που έχουν δημιουργηθεί από το «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλονται στο Ioanian Channel.

Μέχρι στιγμής στη σειρά ταξιδέψαμε σε όλες τις πτυχές του Πόντου και της ζωής εκεί. Γευτήκαμε φαγητά, ακούσαμε ποντιακή μουσική, μάθαμε για την ιστορία των Ποντίων που ξεκινάει από αρχαίων χρόνων. Τώρα ήρθα η ώρα να βαδίσουμε στο πιο σκοτεινό μονοπάτι της ποντιακής ιστορίας, τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Γενοκτονία αρχίζει να χτίζεται ήδη από το 1908 όταν εδραιώνεται στην αυτοκρατορία το κίνημα των Νεότουρκων, ένα κίνημα εθνικιστικό, με σκοπό να «τουρκοποιήσει» τη περιοχή. Το κίνημα αυτό, λίγα χρόνια αργότερα βρίσκει την τέλεια κάλυψη για να δράσει ανενόχλητο και να πετύχει τους δόλιους σκοπούς του, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι το 1915 με πρόσχημα τον κίνδυνο που αποτελούν οι Αρμένιοι για την αυτοκρατορία και με πολύ προπαγάνδα, πετυχαίνουν τον αφανισμό χιλιάδων. Σύντομα έρχεται και η σειρά των Ποντίων και άλλων Ελλήνων της αυτοκρατορίας, τους οποίους εξολοθρεύουν χωρίς δισταγμό και λογική. Γυναίκες, παιδιά, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο, σκοτώνονται έμμεσα ή άμεσα.

Ο τελικός απολογισμός: 353.000 άνθρωποι χάνονται.

Αυτό συνεχίζεται έως το 1923 και τη Συνθήκη της Λοζάνης, όπου υπογράφεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και ξεριζώνονται από τους τόπους, όπου έμεναν για εκατοντάδες χρόνια οι ίδιοι και οι προγονοί τους, όλοι οι χριστιανοί του Πόντου.

Μπορεί οι πατρίδες να έχουν χαθεί, αλλά όπως έχει γίνει προφανές από τη σειρά ντοκιμαντέρ, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό των Ποντίων παραμένουν και θα παραμένουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα τα κρατάνε, ζωντανά.

Δείτε το όγδοο επεισόδιο εδώ:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Ανάσταση: Live η ακολουθία – Το Φως περνά από λαμπάδα σε λαμπάδα

6 λεπτά πριν
Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

35 λεπτά πριν
Το Άγιο Φως στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, 11 Απριλίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Βηρυτός: Το Άγιο Φως έφτασε στην καρδιά της πόλης – Μήνυμα ελπίδας μέσα στον πόλεμο

1 ώρα πριν
Πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

ΗΠΑ-Ιράν: Στο «στάδιο των εμπειρογνωμόνων» οι συνομιλίες στο Πακιστάν – Ανταλλαγή κειμένων και τεχνικές διαπραγματεύσεις

1 ώρα πριν
Η τετραμελής οικογένεια επέβαινε στο κόκκινο αυτοκίνητο (φωτ.: proininews.gr)

Καβάλα: Νεκρή 3χρονη σε τροχαίο – Στο μπροστινό κάθισμα, στην αγκαλιά της μητέρας του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Στόλος δεξαμενόπλοιων κατευθύνεται στις ΗΠΑ» – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η ενεργειακή σκακιέρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign