pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανάμιξη εμβολίων για τον κορονοϊό: Πόσο ασφαλής είναι και ποιες οι παρενέργειες

Την ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων μελέτησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

13/05/2021 - 11:18πμ
(Φωτ.: EPA / Andrea Fasani)

(Φωτ.: EPA / Andrea Fasani)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αρχές κάποιων χωρών έχουν προχωρήσει στην ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων. Μια βρετανική μελέτη ερεύνησε για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων -πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.

Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα ευρήματα, ιδίως από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ανάμιξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας τη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών».

«Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμιξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες», ίσως και τον Ιούνιο.

Οι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Τον Απρίλιο η μελέτη Com-CoV, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο, διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax), ώστε να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμιξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay.com/Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Foodwatch: Μήνυση κατ’ αγνώστων για την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από Nestlé και Lactalis

21/01/2026 - 5:06μμ
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)
ΥΓΕΙΑ

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

10/01/2026 - 12:44μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας Milka – Ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώσουν

10/01/2026 - 9:05πμ
(Φωτ. αρχείου: Sasin Tipchai / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Μεταμοσχεύσεις: Δώρα ζωής από 50χρονο που απεβίωσε στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου»

7/01/2026 - 4:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΥΓΕΙΑ

Nestlé: Εθελοντική ανάκληση προϊόντων βρεφικού γάλακτος

6/01/2026 - 6:11μμ
«Bukolika»: Γλυπτό του Martin Mayer στις όχθες του ποταμού Ίζαρ, στο Μόναχο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS – Ποιοι είναι δικαιούχοι

23/12/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)
ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

21/12/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΥΓΕΙΑ

Εξαιρετικά νέα: Έρευνα έδειξε ότι χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

11/12/2025 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου με δυνατούς ανέμους, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τα νεότερα για τα έντονα φαινόμενα

16 δευτερόλεπτα πριν
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

25 λεπτά πριν
Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)

Φόβοι για νέα έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα

49 λεπτά πριν
Μια φωτογραφία του Άλκη περιτριγυρισμένη από κεριά στο σημείο της δολοφονίας του (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Άλκη Καμπανό και κανείς δεν τον ξεχνά – Η συγκλονιστική ανάρτηση της μητέρας του

1 ώρα πριν
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

2 ώρες πριν
Χιόνια στο Ελατοχώρι Πιερίας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές μέχρι το πρωί της Δευτέρας – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, που χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign