pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυπριακό: Νέα Πενταμερής για να κριθεί αν θα πούμε και «ευχαριστώ»;

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

13/05/2021 - 10:06πμ
Άποψη της αίθουσας όπου έγινε η Άτυπη πενταμερής (φωτ.: EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE HANDOUT)

Άποψη της αίθουσας όπου έγινε η Άτυπη πενταμερής (φωτ.: EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE HANDOUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η προσφάτως διεξαχθείσα Πενταμερής Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό ήρθε να επιβεβαιώσει την πασίδηλη αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία φέρεται να διεκδικεί λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Το «taksim», ήτοι η διχοτόμηση της Κύπρου, αποτελούσε πάγιο αίτημα ορισμένων κύκλων στην Άγκυρα καθώς και μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα κατά τα έτη έως το 1974.

Ωστόσο, ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την ιθύνουσα ελίτ ως στρατηγικός στόχος και ουδέποτε έγινε αποδεκτό ως προοπτική, γεγονός το οποίο έχει ομολογηθεί και από τον πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Τουναντίον, ακριβώς επειδή η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου είναι αναμφίλεκτη και έχει πολλάκις επισημανθεί, το διαχρονικό ερώτημα για την Τουρκία είναι πώς θα ελεγχθεί το σύνολο της Μεγαλονήσου. Άλλωστε, η Άγκυρα ούτε θέλει να πέσει «θύμα» μιας ελληνικής δυνητικής κυκλωτικής στρατηγικής ούτε να απωλέσει κάθε πιθανότητα αδιατάρακτης πρόσβασης στο Σουέζ και στα κοιτάσματα της υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κύπρου. Το ζήτημα για την Τουρκία υπήρξε πάντοτε η εύρεση της βέλτιστης στρατηγικής.

  • Θα καταλάμβανε το σύνολο της Κύπρου, όπως ζητούσε επιτακτικά, για παράδειγμα, ο ισλαμιστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της εισβολής Νετσμετίν Ερμπακάν;
  • Θα απέσυρε τα κατοχικά στρατεύματα αμέσως μετά το θέρος του 1974 και θα συνέχισε να έχει τον παρεμβατικό ρόλο της «εγγυήτριας δύναμης» επί του συνόλου μιας αλυσοδεμένης Κυπριακής Δημοκρατίας;
  • Θα καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος της Μεγαλονήσου και θα επιχειρούσε έπειτα, κατά τη διαδικασία εύρεσης λύσης, να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους του συνολικού ελέγχου;

Επελέγη το τελευταίο και μάλιστα επενδυμένο με πολιτικές διαμόρφωσης των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επίτευξη των τουρκικών στόχων, όπως η μεταφορά εποίκων και η επίκληση κάθε πιθανού και απίθανου διαπραγματευτικού χαρτιού.

Τι αντιτείναμε διαχρονικά ως ελληνισμός; Ξεκινήσαμε ως ελληνισμός από το αίτημα της «Ένωσης» στηριζόμενοι στο κεκτημένο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στα άρθρα 1 και 55 περί «του σεβασμού της αρχής της ισότητος δικαιωμάτων και αυτοδιαθέσεως των Λαών», συνεχίσαμε διεκδικώντας κατ’ αρχήν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευτυχώς στηρίξαμε ορισμένες ορθές επιλογές όπως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη διασαφήνιση ότι «ουδεμία λύση είναι εφικτή δίχως την απεμπόληση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» και έπειτα, ξεκάθαρα ως ελλαδικό κράτος, έχουμε οδηγηθεί πλέον στην εκτράχυνση της λεγόμενης «διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Περίπου επτά δεκαετίες διαρκούς διολίσθησης…

Η εν λόγω προοπτική «λύσης», η οποία μάλιστα συνιστά «εθνική διαπραγματευτική θέση» μας (!), συνιστά «λύση Απαρτχάιντ», αποθέωσης του ρατσισμού και δικαίωσης του φασισμού, αλλά και κορωνίδα έκλειψης κάθε έννοιας δημοκρατίας. Η εξίσωση του 82% του πληθυσμού με το 18%, η απονομή ίσων δικαιωμάτων διοίκησης κατά παρέκκλιση κάθε δημοκρατικής αρχής, η νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής παράνομης εισβολής και κατοχής, η παραγραφή των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του Αττίλα αποτελούν δείγματα εκπεσμού τόσο της ούτως ή άλλως κατ’ ευφημισμό καλουμένης «διεθνούς κοινότητας» όσο και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το τραγελαφικό έγκειται στο ότι οι Τούρκοι, αντιλαμβανόμενοι την υποχωρητική στάση της Αθήνας και τη δυνατότητά τους να επιτύχουν το στρατηγικό στόχο του συνολικού ελέγχου της Κύπρου μέσω μιας πιστής πληθυσμιακής ομάδας αντίστοιχης με το 18% του συνολικού πληθυσμού αλλά ελέγχουσα το 50% και μάλιστα με δικαιώματα αρνησικυρίας, πλέον φέρονται να διεκδικούν τη «λύση των δύο κρατών», την οποία στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ακριβώς επειδή εκ των πραγμάτων αντίκειται στο στρατηγικό στόχο τους! Προχωρούν, δηλαδή, σε μια τακτική κίνηση μαξιμαλιστικής διεκδίκησης, προκειμένου εν συνεχεία να αποσυρθούν και αφού κερδίσουν τα μέγιστα της «διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», τότε να παρουσιαστούν ως ηττημένοι και υποχωρήσαντες, οι οποίοι θα δικαιούνται πάσης φύσεως και αναλόγου μεγέθους ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα!

Με άλλα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί πλέον και το «ευχαριστώ», το οποίο εκτιμά ότι δικαιούται λόγω – μεταξύ άλλων – ισορροπίας ισχύος και βούλησης επίκλησής της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12 λεπτά πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

37 λεπτά πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign