pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου 2021: Πώς θα τιμήσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – Όλο το πρόγραμμα

Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

12/05/2021 - 7:42μμ
Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορώντας τη στρατιωτική στολή του Πόντιου αντάρτη, στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνουν αλλαγή φρουράς, στο Μνημείο του  Αγνώστου Στρατιώτη, το 2020 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορώντας τη στρατιωτική στολή του Πόντιου αντάρτη, στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνουν αλλαγή φρουράς, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το 2020 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο μαύρο και το κόκκινο, χρώματα του πένθους και του αίματος των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα φωταγωγηθεί τη 19η Μαΐου 2021, η Βουλή των Ελλήνων, ημέρα της θλιβερής επετείου, μετά από ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ενώ με κατάλληλο φωτισμό θα αναγράφεται πάνω στο κτήριο το γράμμα G. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απευθύνει μήνυμα για τη μαύρη επέτειο.

Η ΠΟΕ προγραμματίζει διήμερες εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά ενώ στόχος και αίτημά της είναι στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στη συμπρωτεύουσα.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι λιτές, χωρίς την παρουσία κόσμου, αφού η Ομοσπονδία θα τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα ασφαλείας και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Προέχει η υγεία των ανθρώπων. Θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά στόχος μας είναι να μη δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στην κοινωνία και γι’ αυτό θα είμαστε απόλυτα συμμορφωμένοι με τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αυτή η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να έχει στην ατζέντα της, όπου κι αν πάει, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει κάτι τέτοιο», τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Από τον Πειραιά ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης

Από τον Πειραιά και από το εκεί μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεκινούν οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη μνήμη των θυμάτων. Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο από τον πρόεδρο της ΠΟΕ και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Στεφάνι θα καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, εάν μπορέσει να παραστεί στην εκδήλωση.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Ο Πειραιάς έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ποντιακό ελληνισμό, αφού στο λιμάνι του έφτασαν τα καράβια με τους προγόνους μας μετά τον ξεριζωμό. Τώρα, με την τοποθέτηση του μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας, ο Πειραιάς έχει γίνει και αυτός σημείο αναφοράς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την επομένη, 19 Μαΐου, ημέρα της 102ης επετείου έναρξης της Γενοκτονίας, η ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει λιτές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα, στις 7:00 το απόγευμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στην Αθήνα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες. Παράλληλα, το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωτιστεί με μαύρο χρώμα καθώς και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος στα άκρα και θα αναγράφεται πάνω σε αυτό, με κατάλληλο φωτισμό, το γράμμα G, αρχικό γράμμα της λατινικής λέξης Genoside (Γενοκτονία).

Εικόνα από τη φωταγώγηση του Κοινοβουλίου (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Μαζί με τους Πόντιους βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Γιάννη Αντωνιάδη επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και του ζητήσαμε να φωτιστεί το κτήριο του Κοινοβουλίου με το γράμμα G. Του είπαμε ότι εμείς έχουμε το υλικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το αίτημά μας έγινε δεκτό. Έτσι, μόλις πέσει το σκοτάδι τη 19η Μαΐου, το κτήριο της Βουλής θα φωτίζεται με το γράμμα G, με μαύρο χρώμα και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος. Τα χρώματα του πένθους και του αίματος. Επίσης, εκείνη την ημέρα, από το Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει μήνυμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα διαβαστεί και η ανακοίνωσή μας στην Ολομέλεια της Βουλής», τονίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Την ίδια ώρα, στις 19:00, θα ξεκινήσει λιτή εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα καταθέσουν στεφάνια και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εικόνα από την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, το 2020, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.:
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

«Έχουμε καταθέσει αίτημα, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην πόλη. Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ μεγάλος ο συμβολισμός. Στην εκδήλωση δε θα παραστεί ο κόσμος, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, θα κλείσουμε το χώρο της εκδήλωσης με κορδέλες. Θα παραβρεθούν μόνο εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Εβραίων, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και βουλευτές», υπογραμμίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Διαδικτυακή εκδήλωση και λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών

Το βράδυ της 19ης Μαΐου και αφού ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΟΕ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ομιλητές, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕ, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο ιστορικός Νίκος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Τέλος, το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου, μετά τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ. Αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η ΠτΔ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επιμέλεια: Πόπη Παπαγεωργίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

8/04/2026 - 12:01μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πασχαλινή αγκαλιά προσφοράς από τον Ποντιακό & Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου «Ο πρόσφυγας»

8/04/2026 - 9:47πμ
Ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης με τη Λυδία Ευαγγελούδη, νικήτρια του μαθητικού διαγωνισμού για τον Πόντο και τη Μικρασία (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ωραιόκαστρο: Μαθήτρια ζωντάνεψε τη μνήμη του Πόντου και της Μικράς Ασίας – Πρώτη σε πανελλήνιο διαγωνισμό

7/04/2026 - 5:41μμ
Άποψη από το όμορφο και φιλόξενο χωριό Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Οι κάτοικοί του κρατάνε έως σήμερα τα ίδια ήθη και τις ίδιες αξίες με τους προγόνους τους που περιέθαλψαν και φιλοξένησαν Ποντίους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλίτσι Μεσσηνίας: Ένα ταξίδι – φόρος τιμής στους προγόνους των Ποντοηρακλειωτών και στους Μεσσήνιους ευεργέτες τους

7/04/2026 - 3:28μμ
Κυριακή των Βαΐων στο Θρυλόριο Ροδόπης. 5 Απριλίου  2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Τα παιδιά «ζωντάνεψαν» τα ποντιακά κάλαντα των Βαΐων – Μια παράδοση που αντέχει στο χρόνο

7/04/2026 - 2:18μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός παλμός στο Πασαλιμάνι από τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

6/04/2026 - 11:36μμ
(Φωτ.: Facebook/Σόλωνας Σαββίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Κύπρου θρηνούν μία μεγάλη απώλεια – Έφυγε από τη ζωή ο χοροδιδάσκαλος Σόλωνας Σαββίδης

6/04/2026 - 10:12μμ
Ο Μητροπολίτης Δράμας έξω από το «Φροντιστήριο Τραπεζούντας», το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης, το 2021 (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος»: Ένας φόρος τιμής στον «Τραντέλλενα» της Ρωμιοσύνης – Αντίστροφη μέτρηση για την ακαδημαϊκή έναρξη

6/04/2026 - 8:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ groups/ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ «Η Κερασουντα & το Γαρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

6/04/2026 - 4:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

O Θανάσης Πρωτοψάλτης στο Allwyn Game Time: «Το Κύπελλο ήταν μόνο η αρχή για τον Παναθηναϊκό»

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt)

Οι 7 διαστάσεις του φύλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Gestalt στην Ελλάδα: Η «ρευστότητα της επιθυμίας» στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας

36 λεπτά πριν
Από το σημείο όπου έλαβε χώρα η επίθεση (φωτ.: EPA)

Κωνσταντινούπολη: Στις 11 οι συλλήψεις για την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ετοιμάζεται να «σκάσει» το ανοιξιάτικο μουχαπέτ’

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIA)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας Νέων: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο για τον Τζοβάνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign