pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Πάφος αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη 19η Μαΐου εγκαινιάζει πάρκο στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων (photos)

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος μίλησε στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

11/05/2021 - 9:00πμ
Το Πάρκο «Ποντιακής Γενοκτονίας» βρίσκεται λίγα βήματα πριν την ολοκλήρωση και την παράδοσή του στους πολίτες της Πάφου, στην Κύπρο (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Το Πάρκο «Ποντιακής Γενοκτονίας» βρίσκεται λίγα βήματα πριν την ολοκλήρωση και την παράδοσή του στους πολίτες της Πάφου, στην Κύπρο (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, με όση λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια επιτρέπουν οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, θα γίνουν τα πρώτα εγκαίνια του Πάρκου «Ποντιακής Γενοκτονίας» στην Πάφο της Κύπρου, του πρώτου που δημιουργείται σε ολόκληρη τη μεγαλόνησο, προκειμένου να τιμηθεί η πιο μαύρη σελίδα του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και μία από τις θλιβερότερες της ιστορίας ολόκληρου του ελληνισμού.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος, τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και επισήμων από την Ελλάδα, θα γίνουν λίγο αργότερα, όταν βελτιωθούν οι επιδημιολογικές συνθήκες, προκειμένου να αποδοθούν στην τελετή και στο μνημείο η μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.

«Πρόσφατα ως Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα πάρκο-μνημείο αφιερωμένο στα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Πάφος αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το πάρκο-μνημείο μας δεν θα έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες του Πόντου. Αυτοί, άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά τα γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και τον πόνο που βίωσαν οι πρόγονοί τους. Το πάρκο θα αποτελεί ένα σημείο συμβολικής μνήμης για τους Ελληνοκύπριους, που και αυτοί υποφέρουν από τα όσα έκαναν στο νησί μας το 1974 οι Κεμαλιστές», τονίζει στο pontosnews.gr ο Φαίδων Φαίδωνος.

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος στηρίζει τους Πόντιους που ζουν στην πόλη και κάνει ό,τι μπορεί για να νιώσουν τον τόπο του, τόπο τους (φωτ.: Δήμος Πάφου)

35 κολόνες, μάρμαρα από το Πεντελικό και πέντε ελιές

Το πάρκο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πανέμορφης και ιδιαίτερα τουριστικής Πάφου. Θα περιλαμβάνει συνολικά 35 κολόνες με συμβολική σημασία, αφού η κάθε μία από αυτές θα είναι αφιερωμένη σε περίπου 10.000 θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Στο κέντρο αυτών θα υπάρχει μία μεγαλύτερη κολόνα, από την οποία θα λείπει ένα κομμάτι. Αυτή η κολόνα θα συμβολίζει το ελληνικό έθνος, το οποίο, παρά το ότι έκοψαν ένα κομμάτι, εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο.

(Φωτ.: Δήμος Πάφου)

«Το πάρκο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας. Τα μάρμαρα, που θα αποτελούν το μνημείο, προέρχονται από το Πεντελικό όρος. Επίσης, στο πάρκο θα υπάρχουν πέντε μεγάλα ελαιόδεντρα. Η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, αλλά συνδέεται άμεσα και με την Αθήνα, αφού αυτήν παρέδωσε κατά τη Μυθολογία η θεά Αθηνά στους κατοίκους της και έδωσαν στην πόλη το όνομά της. Τα πρώτα εγκαίνια του πάρκου-μνημείου θα γίνουν στις 19 Μαΐου και θα καταθέσουμε στεφάνια στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν λίγο αργότερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και επισήμων από την Ελλάδα», λέει ο Φαίδων Φαίδωνος.

Μνημεία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τα 31 χωριά της Τσάλκας

Το εν λόγω πάρκο δεν είναι το πρώτο μνημείο που αφιερώνει ο Δήμος Πάφου στον ποντιακό ελληνισμό. Πριν από περίπου ένα χρόνο ένας άλλος χώρος πρασίνου ονομάστηκε ως πάρκο Τσάλκας. Σε αυτό υπάρχει πλακέτα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των 31 χωριών της Τσάλκας, στα οποία κατοικούσαν αλλά και εξακολουθούν να κατοικούν Έλληνες από τον Πόντο.

Εικόνα από τα εγκαίνια του Πάρκου Τσάλκας, στην Πάφο, το 2019 (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Επίσης, ο Δήμος Πάφου δεν έχει παραλείψει να τιμήσει και τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πριν από περίπου δύο χρόνια δημιούργησε ένα πάρκο αφιερωμένο σε αυτά, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι πέτρινοι σταυροί-σύμβολο των Αρμενίων, Χασκάρ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πάφος είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη την Κύπρο, κατά τον δήμαρχο, ο οποίος έχει αλλάξει μετά τα δραματικά γεγονότα του 1974 κάποιο τουρκικό όνομα οδού σε ελληνικό. «Αφαιρέσαμε το όνομα του Ταλαάτ Πασά, του υπουργού Εσωτερικών και ενορχηστρωτή της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων και δώσαμε στην οδό το όνομα Δικαιοσύνη», τονίζει ο δήμαρχος Πάφου.

Χιλιάδες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση

Μία από τις τέσσερις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου είναι η Πάφος (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα οι άλλες τρεις), η οποία έχει πληθυσμό περίπου 38.000 κατοίκους. Όπως σημειώνει ο Φαίδων Φαίδωνος, από αυτούς περίπου 6.500-8.000 είναι Έλληνες Πόντοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί από το 1992 έως το 2002. Περίπου το 90% αυτών προέρχεται από τα 31 χωριά της Τσάλκας με αμιγώς ή πολύ μεγάλο ελληνικό πληθυσμό.

Άποψη της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: Δήμος Πάφου)

«Οι πρόγονοι των ανθρώπων αυτών εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλιστές και μετοίκησαν στα χωριά της Τσάλκας. Έφεραν στην Πάφο τον πολιτισμό τους, τις μνήμες τους και τον πόνο του ξεριζωμού που βίωσαν οι εκδιωχθέντες πρόγονοί τους», αναφέρει.

Στην αρχή, είπε, οι κάτοικοι της Πάφου έβλεπαν με καχυποψία και αρκετά αρνητικά τους Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ίσως διότι και πολλοί από τους τελευταίους δεν μπόρεσαν άμεσα να προσαρμοστούν στη ζωή μιας αστικής περιοχής. «Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αρνητική προδιάθεση των ντόπιων έπαιξε και το γεγονός ότι κάποιοι από τους Ποντίους αναγκάστηκαν στο παρελθόν να τουρκοφωνήσουν, προκειμένου να μην αλλαξοπιστήσουν. Οι ντόπιοι δυσανασχετούσαν πάρα πολύ, όταν τους άκουγαν να μιλάνε τα πρώτα χρόνια τουρκικά», λέει ο Φαίδων Φαίδωνος.

Το λιμανάκι της Πάφου από ψηλά (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία.

«Ο υποφαινόμενος από το 2003 ακόμα, πριν γίνω δήμαρχος, φώναζα ότι πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία τους και την εμπειρία τους και μετά να τους κρίνουμε. Να μάθουμε πρώτα πόσο Έλληνες είναι και μετά να τους χαρακτηρίσουμε ως Τούρκους ή Ρώσους. Πλέον, ευτυχώς, η κατάσταση έχει αλλάξει. Τα παιδιά τους προοδεύουν στα σχολεία της Πάφου, οι άνθρωποι αγόρασαν σπίτια, έκαναν επιχειρήσεις και οι ντόπιοι τους βλέπουν ως κομμάτι της κοινωνίας της Πάφου. Κατάλαβαν απολύτως ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι. Μάλιστα, τελευταία εκλέχτηκε στο Δήμο της Πάφου και η πρώτη γυναίκα ποντιακής καταγωγής (σ.σ: Νίνα Γκαρακλίδου), η οποία είναι και πολύ νέα στην ηλικία», υπογραμμίζει στο pontosnews ο Φαίδων Φαίδωνος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Επιμέλεια: Πόπη Παπαγεωργίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες» στο 14ο Αντάμωμα Όσσας Λάρισας (φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντίων Και Μικρασιατών Λάρισας Οι Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

14ο Αντάμωμα Όσσας: Ξεσήκωσαν τους θεατές οι χορευτές της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες»

1/07/2025 - 1:37μμ
Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
Η Σπ. Τσεβρενίδου (δεξιά) με έργα της (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκπομπής «Περίμετρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπυριδούλα Τσεβρενίδου: Μια Πόντια αστυνομικός που υπηρετεί την τέχνη της αγιογραφίας

30/06/2025 - 2:45μμ
Σέρρα από τους πυρριχιστές του Μαυρόβατου (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Μαυρόβατου ζωντάνεψαν τις μνήμες των προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία και στη νοηματική

30/06/2025 - 10:15πμ
Οικογενειακή φωτογραφία για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά (φωτ.: Facebook / Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνήμη μου σε λένε Πόντο (και στην Αμερική) – Στην ιστορία πέρασε το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

29/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη Νίκαια και το Αιγάλεω στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για τον 28ο Ακριτικό Κύκλο

29/06/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άνδρος: Οι Πόντιοι Φυλής καταχειροκροτήθηκαν στο 2ο Χορευτικό Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων

29/06/2025 - 11:45πμ
Άποψη της Τραπεζούντας από τον νότο, το 1833 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Trabzon/ Godfrey Thomas Vigne)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κιθάρενα – Αργαλί: «Εικόνες» από την αγροτική ζωή στα δροσόλουστα σιμοχώρια της Τραπεζούντας

29/06/2025 - 9:44πμ
(φωτ.: facebook.com/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΙΝΤΙΚΗΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σιδηρόκαστρο: Με περηφάνια συμμετείχαν «Οι Κομνηνοί» της Σιντικής στην παρέλαση για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

28/06/2025 - 10:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

7 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

8 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign