pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Πόντου

Ο Αϊ-Γιώργης των Ποντίων ονομάστηκε έτσι από τα τρία περιστέρια που οδήγησαν τους ασκητές μοναχούς στο όρος Πυργί της Ματσούκας

6/05/2024 - 5:53μμ
Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην επαρχία Γαλίανας της Ματσούκας, πάνω στο όρος Πυργί σε υψόμετρο 1.210 μ., βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Πόντου.

Ελάχιστα γνωρίζουμε για την πρώιμη ιστορία της μονής, πέρα από το ότι χτίστηκε το 752.

Στον νέο Κώδικα υπάρχει καταγεγραμμένη η παράδοση ότι χτίστηκε από τρεις ασκητές μοναχούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα δάση των Σουρμένων οδηγούμενοι από τρία περιστέρια κατά προσταγή του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο οραματίστηκαν και οι τρεις ταυτόχρονα. Γι΄ αυτόν το λόγο ονομάστηκε Περιστερεώτα.

Ερημώθηκε το 1203 από περσική επιδρομή και ανασυστήθηκε το 1393-98 από τον προηγούμενο της μονής Παναγίας Σουμελά, ο οποίος με τη μεσολάβηση και του Βησσαρίωνα κατάφερε και απέσπασε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Αλεξίου του Δ΄ Μεγάλου Κομνηνού, αυτοκράτορα Τραπεζούντας.

Η μονή τιμήθηκε και με άλλα χρυσόβουλα των Κομνηνών της Τραπεζούντας, ενώ ευεργετικά έδρασε και ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ΄.

Το 1483 ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καούν τα χρυσόβουλα των Κομνηνών και πολλά κειμήλια, όπως ιερά λείψανα πολλών αγίων, άμφια, αρτοφόρια και άλλα χαρίσματα. Η μονή επισκευάστηκε με την άδεια του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ και, μάλιστα, της χορηγήθηκαν και προνόμια από τον ίδιο, τα οποία ενίσχυσε με ιδιαίτερο χρυσόβουλο και ο διάδοχός του, σουλτάνος Σελίμ Α’.

Καρτ ποστάλ από τη Συλλογή Στέργιου Θεοδωρίδη

Το 1501 ο ηγούμενος Μεθόδιος βλέποντας την ένδεια στην οποία είχε περιπέσει η μονή λόγω της οθωμανικής κατάκτησης και των ανεξέλεγκτων επιδρομών, αφού την παρουσίασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατάφερε να αναγνωριστεί ως Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική.

Ο μητροπολίτης Χρύσανθος, όμως, διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για τη σταυροπηγιακή αξία της μονής, στην οποία αφιερώθηκε μόνο η εξαρχία της Γαλίανας «από την γέφυραν της Χαρτσακονής ήτοι του καλούμενου Διποτάμου και άνωθεν».

Η εξαρχία της Γαλίανας αποτελούνταν από 18 χωριά με περίπου 800 οικογένειες και ο ηγούμενος της μονής ήταν επιφορτισμένος με το ποιμαντικό έργο, που σε άλλη περίπτωση ανήκε στην οικεία μητρόπολη, χειροτονώντας ιερείς και εκδίδοντας άδειες γάμου και διαζυγίων. Στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούνταν από 953 οικογένειες (στέφανα), δηλαδή περίπου 4.000 ψυχές.

Πλούσια βιβλιοθήκη, έμφαση στα σχολεία

Το μεγαλύτερο μέρος της μονής είχε οικοδομηθεί το 15ο αιώνα, ενώ το καθολικό της, που τα ερείπιά του σώζονταν μέχρι πρόσφατα, είχε εγκαινιαστεί από τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Παρθένιο το 1820.

Δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, αλλά θεωρούνταν η πλουσιότερη της περιοχής, με 4.000 τόμους, εκ των οποίων οι 800 ήταν χειρόγραφα συγγράμματα εκκλησιαστικής και θύραθεν γραμματείας.

Η Μονή του Περιστερεώτα μερίμνησε ιδιαίτερα για την οργάνωση των ελληνικών σχολείων της Γαλίανας και σύστησε το 1909 την Κεντρική Σχολή, ένα πλήρες τετρατάξιο ημιγυμνάσιο στην τοποθεσία Γέφυρα, όπου φοιτούσαν οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων των γύρω χωριών.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 24 Νοεμβρίου 1904 προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές τόσο στα κτίσματα, όσο και στην κινητή περιουσία της μονής, Γλίτωσαν μόνο η εκκλησία και η βιβλιοθήκη, η οποία βρισκόταν μέσα σε λιθόκτιστο θολωτό, καθώς και το μαγειρείο και οι αποθήκες.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο Γρηγόριος Παντελίδης από το χωριό Λειβάδια της Γαλίανας. Η εκλογή του στη θέση του ηγούμενου εγκρίθηκε συνοδικώς από το Πατριαρχείο το 1907.

Την περίοδο της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας (1916-1918), η μονή βρισκόταν από την πλευρά που κατείχαν οι Ρώσοι και έτσι γλίτωσε τις βιαιότητες και την εκκένωση που υπέστησαν οι μονές της Σουμελά και του Βαζελώνα. Ερημώθηκε οριστικά στις 17 Ιανουαρίου 1923.

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

Με πρωτοβουλία του Χαράλαμπου Κιαγχίδη, συστήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Απριλίου 1965, σωματείο με την επωνυμία «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» και την 23η Απριλίου 1968 πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του νέου ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικο.

Στη νέα μονή μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται πολλά πολύτιμα κειμήλια από τον Πόντο.

• Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια ποντιακού ελληνισμού / Θεοδόσης Κυριακίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί και μουσικές στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από τον Σύλλογο Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

18/10/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι ρίζες του Πόντου βρίσκουν τα βήματά τους στη νέα γενιά – Ξεκινά η νέα χρονιά στους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

17/10/2026 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

17/10/2026 - 3:50μμ
Εικαστική απεικόνιση της διαδρομής της λέξης «εξεκαμπανίσταμε» (εικ.: Gemini generated)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εξεκαμπανίσταμε»: Η ιστορική διαδρομή μιας ποντιακής λέξης

17/10/2026 - 2:36μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ξενάγησε εκπαιδευτικούς σε ιστορικά τοπόσημα του Πόντου

17/10/2026 - 11:50πμ
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: «Αχπάσκουμαι» – Πόσοι αποχωρισμοί χωρούν σε μία λέξη;

16/10/2026 - 7:35μμ
Παλιό ελληνικό σπίτι στη Λιβερά (φωτ.: Θωμαις Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λιβερά του Πόντου: «Δεν ξέραμε σε ποιους ανήκαν τα σπίτια»

16/10/2026 - 4:54μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Από τον Πόντο στη Λαμία…», στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: tvstar.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στη Λαμία»: Μια παράσταση για όσους χάθηκαν και όσους ξαναρίζωσαν

16/10/2026 - 3:46μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά, στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 15 Μαΐου 2017 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Από το Βέρμιο στην καρδιά του Ρεθύμνου, για πρώτη φορά – Η μνήμη του Πόντου και η 28η Οκτωβρίου

16/10/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ταύρου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ταύρου: Ο Ζάφος Ξαγοράρης φέρνει τη σύγχρονη τέχνη σε διάλογο με την ποντιακή παράδοση και την προσφυγική μνήμη

16/10/2026 - 12:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Νίκη με… Ναν ο Παναθηναϊκός – Πέρασε από τα Ιωάννινα ο Ολυμπιακός

31 λεπτά πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ. αρχείου: EPA/Yoan Valat/POOL)

Γαλλία: Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν μετά τη νύχτα «χάους» και τις μαζικές διαδηλώσεις

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: kontariotissa.gr)

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κονταριώτισσα

1 ώρα πριν
(Πηγή: protothema.gr/orangepress.gr)

Σοβαρό τροχαίο στη Μεταμόρφωση – Εκσφενδονίστηκε στις γραμμές του Προαστιακού ο οδηγός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV