pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πάσχα στο Σικάγο, το 1920: Έλληνες σουβλίζουν αρνιά τηρώντας πιστά το έθιμο από την πατρίδα

Μια φωτογραφία που ίσως έχει διαφορετική από την προφανή ιστορία...

2/05/2021 - 12:37μμ
Έλληνες σουβλίζουν αρνιά στην καρδιά του Σικάγο, τη δεκαετία του '20 (φωτ.: facebook.com/ victorysweetshop)

Έλληνες σουβλίζουν αρνιά στην καρδιά του Σικάγο, τη δεκαετία του '20 (φωτ.: facebook.com/ victorysweetshop)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Αχ, τι ωραία φωτογραφία!», σκέφτηκα μόλις είδα αυτό το στιγμιότυπο που ανέβηκε στο προφίλ γνωστού ελληνικού φούρνου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στο Facebook. 

Η θέα Ελλήνων ομογενών που σουβλίζουν αρνιά, την Κυριακή του Πάσχα, το 1920 στο Σικάγο, με έκανε να σκεφτώ ότι τα έθιμα ακολουθούν τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται και δύσκολα ξεριζώνονται από μέσα μας. 

Ειδικά οι πρώτες γενιές Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, όσο κι αν ενσωματώθηκαν δεν σταμάτησαν ποτέ να αναβιώνουν τα έθιμά μας. Ακόμα και σήμερα, και ενώ οι νεότεροι σε ηλικία ομογενείς μπορεί να  μην μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της πατρίδας.

Σχόλια που ξάφνιασαν

Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις. Διαβάζοντας όμως τα σχόλια των ομογενών, είδα τη φωτογραφία με άλλα μάτια.

Εκτός από τις ευχές και το πώς κάποιοι δεν βλέπουν την ώρα να γευτούν και φέτος τα πεντανόστιμα εδέσματα που συνδέονται με το ελληνικό Πάσχα, πολλά είναι τα σχόλια για το ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στη φωτογραφία. «Θα κόβουν σαλάτες», «Θα είναι στο σπίτι με τα παιδιά», «Γνωστοί μισογύνηδες οι Έλληνες», είναι κάποια από τα σχόλια.

Λιγότερα είναι εκείνα που μιλούν για το «βάρβαρο» ελληνικό έθιμο του σουβλίσματος ή αναφέρονται στον «φόνο και την κατανάλωση των δύστυχων ζώων». Κάποιος λέει ότι οι ομογενείς τού θυμίζουν Σλοβένους τη δεκαετία του ’50, άλλοι ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να διερευνήσουν το γενεαλογικό δέντρο τους και να μάθουν για τους προγόνους τους.

Το «Hull House» στο δυτικό Σικάγο (φωτ.: en.wikipedia.org /HAMMON PUBLISHING CO)

Υπάρχει όμως κι ένα σχόλιο που τράβηξε την προσοχή και άλλων χρηστών και αναφέρεται στο ενδεχόμενο ορισμένοι από τους άνδρες να είναι μέλη της ελληνικής μαφίας που ήταν από τις πιο ισχυρές εκείνη την εποχή στο Σικάγο! Δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια αυτό, εάν προσέξουμε τα ρούχα που φορούν κάποιοι από αυτούς παραπέμπουν σε εικόνες μαφιόζων της εποχής.

Ωστόσο ίσως πρέπει να μείνουμε στην πληροφορία ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο «Hull House», στο δυτικό Σικάγο.

Τι ήταν το «Hull House»

Το κτήριο πήρε το όνομά του το 1889 από την Τζέιν Άνταμς και την Έλεν Γκέιτς Σταρ, οι οποίες διάλεξαν το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη για να βαφτίσουν το χώρο που προοριζόταν για την εγκατάσταση Ευρωπαίων μεταναστών. Ουσιαστικά ήταν ξενώνας για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από την Ευρώπη.

Εκεί βρήκαν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, πολλές ελληνικές οικογένειες. Πράγματι υπάρχουν καταγραφές ότι Έλληνες που έμεναν εκεί ήταν μέλη της ελληνικής μαφίας.

Οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν εκεί ήταν τόσοι πολλοί που μέχρι το 1911, το «Hull House» είχε επεκταθεί σε 13 κτήρια. Στη συνέχεια και μέχρι τη δεκαετία του ’60 γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε πολύ αλλά είχε αλλάξει και ο αρχικός ρόλος της ίδρυσής του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, τα περισσότερα από τα κτήρια που αποτελούσαν τη γειτονιά, πλέον, «Hull House», κατεδαφίστηκαν για να οικοδομηθεί το κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις-Σικάγο.

Στο αρχικό κτήριο, που βλέπετε πιο πάνω στη φωτογραφία αλλά και στην τραπεζαρία όπου γευμάτιζαν οι  Ευρωπαίοι πρόσφυγες και μετανάστες –άρα και οι άνθρωποι της κεντρικής φωτογραφίας– σήμερα λειτουργεί Μουσείο Ιστορίας. Από τα παραπάνω συνάγεται πως δεν είναι άτοπο να πούμε ότι οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας μας, ανεξάρτητα του ποιοι είναι, σουβλίζουν τον πατροπαράδοτο οβελία στο πίσω μέρος της τραπεζαρίας του Hull House για να ταΐσουν όχι μία αλλά πολλές ελληνικές οικογένειες.

Χριστός Ανέστη!

Πόπη Παπαγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη τιμά τους Κρήτες της διασποράς: Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

31/07/2026 - 10:50πμ
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

30/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ.: masterchefau/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέτρος Παπαθωμάς: Κάνει περήφανη την ομογένεια καθώς διεκδικεί τον τίτλο του MasterChef Αυστραλίας

30/07/2026 - 9:20μμ
(Φωτ.: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη ένωσε τα παιδιά της από κάθε γωνιά του κόσμου

30/07/2026 - 5:18μμ
Ο αναμνηστικός βράχος στο πάρκο του Τζιβνούφ, με δίγλωσση επιγραφή στα πολωνικά και τα ελληνικά, στη μνήμη των Ελλήνων που νοσηλεύτηκαν το 1949 στο μυστικό Νοσοκομείο 250. (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πολωνία)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το νοσοκομείο που «δεν υπήρχε»: Η μυστική επιχείρηση της Πολωνίας για 2.000 Έλληνες

30/07/2026 - 10:52πμ
Μαθητές από τη Μελβούρνη συμμετείχαν στην εκδήλωση (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Νέα εποχή για την ελληνική ομογένεια της Βικτώριας – Από τον ετήσιο εορτασμό σε ένα παγκόσμιο κίνημα

29/07/2026 - 4:44μμ
(Φωτ.: primariesector2/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βουκουρέστι: Διήμερο ελληνικού πολιτισμού με μουσική, χορό και γεύσεις – Το Φεστιβάλ «Kalimera» ένωσε Ελλάδα και Ρουμανία

29/07/2026 - 11:12πμ
(Φωτ.: Facebook / Lazaros Karavidas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 80χρονη ομογενής που δεν το βάζει κάτω: Άνοιξε το δικό της ελληνικό εστιατόριο στο Μίσιγκαν

28/07/2026 - 5:08μμ
(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

27/07/2026 - 10:18μμ
Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

26/07/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πυροσβεστική: Νέα μέτωπα φωτιάς, σε Κερατέα και Ασπρόπυργο

13 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Λιμενικό Σώμα: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pxhere.com)

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

2 ώρες πριν
Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Σε 73 μέτωπα οι μάχες με τις φλόγες – Αναλυτική ενημέρωση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης)

Κλειτιώτικα 2026: Δύο βραδιές γεμάτες ποντιακή μουσική και παράδοση στον Νέο Κλείτο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign