pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκάλυψη: «Όχι» Δένδια σε Τσαβούσογλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η απαίτηση του υπουργού της Τουρκίας, η απάντηση του Έλληνα ομολόγου του

30/04/2021 - 12:27μμ
(Φωτ. αρχείου: ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

(Φωτ. αρχείου: ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ακόμα πτυχή της συνάντησης Δένδια–Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που… κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου που πάγωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνει σήμερα η εφημερίδα Εστία.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε στον Έλληνα ομόλογό του την απαίτηση να διαγραφεί από το ελληνικό λεξιλόγιο η λέξη «γενοκτονία», και ως εκ τούτου να μην γίνονται εκδηλώσεις τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. (Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μέρα είναι επίσημη αργία στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.)

Το «αίτημα» αυτό –που απορρίφθηκε από τον Νίκο Δένδια– εκφράστηκε προτού ακόμα οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων· ωστόσο, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί έδειχνε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα λάμβανε την ιστορική απόφαση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματική και αποστομωτική, «ώστε να διαλυθεί οποιαδήποτε εντύπωση περί του αντιθέτου». Επιπλέον, αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση ήταν πολύ πιθανόν ο συνομιλητής του να «έδενε» ότι έχει θέσει ακόμη και ζήτημα Θράκης!

Όπως υπογραμμίζεται, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιχειρήσει και άλλοτε να διαγράψει τα εγκλήματα του οθωμανικού παρελθόντος της Τουρκίας. «Το ζήτημα είχε τεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, το χειρότερο, είχε σχεδόν επέλθει συμφωνία», τονίζεται και υπενθυμίζεται ότι επιχειρήθηκε να περάσει στον αντιρατσιστικό νόμο η ποινικοποίηση των αναφορών στη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού.

Η Άγκυρα διά της διπλωματίας της είχε μάλιστα εμφανιστεί ενοχλημένη για την αργοπορία στη διευθέτηση του ζητήματος, εξηγώντας ότι το τουρκικό κράτος είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, καθώς άλλοτε η Τουρκία είναι ένα «νέο» κράτος, μόλις 100 ετών.

Τότε, αναφέρει η Εστία, τα τουρκικά σχέδια προσέκρουσαν στον Αντώνη Σαμαρά και σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ. Το ζήτημα είχε κινήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης (και ποντιακής καταγωγής) Σάββας Αναστασιάδης, που κατάφερε να συσπειρώσει 40 συναδέλφους του προκειμένου να μην μπει στο νόμο του κράτους η τουρκική απαίτηση.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η τουρκική επιμονή –και τώρα με τον Νίκο Δένδια– εδράζεται στην ανάγκη να ξεπεραστεί το εγκληματικό παρελθόν διά της αποδοχής των πράξεων είτε του οθωμανικού είτε του τουρκικού κράτους, και όχι διά της συγγνώμης. Με αυτόν τον τρόπο η τριάδα των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων), επιχειρείται να υποβιβαστεί σε απλό ιστορικό γεγονός.

Άλλωστε, παγίως η Άγκυρα αποκαλεί τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως «τα γεγονότα του 1915», ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης και ότι οι θάνατοι ήταν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign