pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκάλυψη: «Όχι» Δένδια σε Τσαβούσογλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η απαίτηση του υπουργού της Τουρκίας, η απάντηση του Έλληνα ομολόγου του

30/04/2021 - 12:27μμ
(Φωτ. αρχείου: ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

(Φωτ. αρχείου: ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ακόμα πτυχή της συνάντησης Δένδια–Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που… κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου που πάγωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνει σήμερα η εφημερίδα Εστία.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε στον Έλληνα ομόλογό του την απαίτηση να διαγραφεί από το ελληνικό λεξιλόγιο η λέξη «γενοκτονία», και ως εκ τούτου να μην γίνονται εκδηλώσεις τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. (Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μέρα είναι επίσημη αργία στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.)

Το «αίτημα» αυτό –που απορρίφθηκε από τον Νίκο Δένδια– εκφράστηκε προτού ακόμα οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων· ωστόσο, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί έδειχνε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα λάμβανε την ιστορική απόφαση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματική και αποστομωτική, «ώστε να διαλυθεί οποιαδήποτε εντύπωση περί του αντιθέτου». Επιπλέον, αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση ήταν πολύ πιθανόν ο συνομιλητής του να «έδενε» ότι έχει θέσει ακόμη και ζήτημα Θράκης!

Όπως υπογραμμίζεται, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιχειρήσει και άλλοτε να διαγράψει τα εγκλήματα του οθωμανικού παρελθόντος της Τουρκίας. «Το ζήτημα είχε τεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, το χειρότερο, είχε σχεδόν επέλθει συμφωνία», τονίζεται και υπενθυμίζεται ότι επιχειρήθηκε να περάσει στον αντιρατσιστικό νόμο η ποινικοποίηση των αναφορών στη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού.

Η Άγκυρα διά της διπλωματίας της είχε μάλιστα εμφανιστεί ενοχλημένη για την αργοπορία στη διευθέτηση του ζητήματος, εξηγώντας ότι το τουρκικό κράτος είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, καθώς άλλοτε η Τουρκία είναι ένα «νέο» κράτος, μόλις 100 ετών.

Τότε, αναφέρει η Εστία, τα τουρκικά σχέδια προσέκρουσαν στον Αντώνη Σαμαρά και σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ. Το ζήτημα είχε κινήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης (και ποντιακής καταγωγής) Σάββας Αναστασιάδης, που κατάφερε να συσπειρώσει 40 συναδέλφους του προκειμένου να μην μπει στο νόμο του κράτους η τουρκική απαίτηση.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η τουρκική επιμονή –και τώρα με τον Νίκο Δένδια– εδράζεται στην ανάγκη να ξεπεραστεί το εγκληματικό παρελθόν διά της αποδοχής των πράξεων είτε του οθωμανικού είτε του τουρκικού κράτους, και όχι διά της συγγνώμης. Με αυτόν τον τρόπο η τριάδα των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων), επιχειρείται να υποβιβαστεί σε απλό ιστορικό γεγονός.

Άλλωστε, παγίως η Άγκυρα αποκαλεί τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως «τα γεγονότα του 1915», ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης και ότι οι θάνατοι ήταν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής λύρας στο σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης» από τον Ανδρέα Κουγιουμτζίδη

12/12/2025 - 10:30μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η βασιλοπούλλα και τα πέντε αδέλφια – Ένα ποντιακό παραμύθι από τη συλλογή του Σίμου Λιανίδη

12/12/2025 - 9:24μμ
Χοροί του Πόντου στην Κλαυθμώνος, από την Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η μεγάλη συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Γουμερά» έφερε τον Πόντο στην Πλατεία Κλαυθμώνος

12/12/2025 - 7:24μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σεβαστιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στην Αθήνα: Καθημερινό προσκύνημα στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων

12/12/2025 - 4:06μμ
Στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου φιλοξενήθηκε η ημερίδα για το έγκλημα της γενοκτονίας, Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Ηχηρό μήνυμα για διεθνή αναγνώριση από Θεσσαλονίκη

12/12/2025 - 3:03μμ
(Πηγή: facebook.com/enosipontionpierias)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό γλέντι έστησε η Ένωση Ποντίων Πιερίας – Προσκεκλημένα τα μέλη των πολιτιστικών τμημάτων της

12/12/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παιδικό χορευτικό τμήμα του σωματείου «Παναγία Σουμελά Θέρμης» σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

12/12/2025 - 11:00πμ
Στην έδρα του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας» (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαράλαμπος Ναβροζίδης: Το ποντιακό στοιχείο είναι μια φλόγα που καίει και αυτή η φωτιά μόνο δυναμώνει – Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α «Διογένεια» στην Κω

12/12/2025 - 10:25πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» τιμούν ξανά την παράδοση: Υποδοχή ιερών λειψάνων και εγκαίνια στη Νέα Μορσινή Ξάνθης

12/12/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λύρες, πιροσκί και ποντιακό κρασί από την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω

11/12/2025 - 9:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν άντεξε στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

6 ώρες πριν
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

6 ώρες πριν
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Μαθήματα ποντιακής λύρας στο σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης» από τον Ανδρέα Κουγιουμτζίδη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Ασημένιο ο Δόμπας, χάλκινο ο Νικολαΐδης

8 ώρες πριν

Η βασιλοπούλλα και τα πέντε αδέλφια – Ένα ποντιακό παραμύθι από τη συλλογή του Σίμου Λιανίδη

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign