pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί στην περίπτωση των Αρμενίων μιλάμε για Γενοκτονία

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους ιστορικούς κύκλους

24/04/2021 - 6:38μμ
Το μνημείο Γενοκτονίας στο Γερεβάν (φωτ.: Rita Willaert/ flickr)

Το μνημείο Γενοκτονίας στο Γερεβάν (φωτ.: Rita Willaert/ flickr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το αν η περίπτωση των Αρμενίων αποτελεί περίπτωση γενοκτονίας ή όχι αποτελούσε για καιρό μεγάλο θέμα συζήτησης μεταξύ των ιστορικών. Πλέον είναι κατά την πλειοψηφία αποδεκτό ότι μιλάμε ξεκάθαρα για Γενοκτονία.

Όμως τι προβάλλουν ως επιχείρημα εκείνοι που θεωρούν ότι δεν πρόκειται περί γενοκτονίας;

Γιατί πρόκειται για γενοκτονία;

Οι μετακινήσεις πληθυσμών και η δολοφονία μεγάλου μέρους του αρμενικού πληθυσμού δεν αμφισβητείται, αλλά μία γενοκτονία απαιτεί πρόθεση ή προσχεδιασμό. Η πρόθεση πρέπει να αφορά την εξόντωση της ομάδας, επειδή είναι αυτή η ομάδα και να μην προέρχεται από άλλες αιτίες. Σίγουρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στην επιστημονική κοινότητα. Αν και όλοι καταδικάζουν τα γεγονότα, ο όρος γενοκτονία δεν δίνεται πάντα σύμφωνα με τον Γκάντερ.

Ο ιστορικός Ντόναλντ Μπλόξχαμ, αν και δεν κρίνει τα γεγονότα ως προσχεδιασμένα, θεωρεί ότι η ριζοσπαστικοποίηση των Αρμενίων μπορεί να κριθεί ως πρόθεση που οδήγησε σε γενοκτονία, αλλά ακόμα και αυτός χρησιμοποιεί τον όρο κυρίως λόγω του μεγέθους της καταστροφής. Σύμφωνα με τον Γκάντερ ο όρος αμφισβητείται κυρίως επειδή ότι η επίθεση δεν αφορούσε τους Αρμένιους όλων των περιοχών και αυτό θεωρούν μερικοί ιστορικοί ότι υποδεικνύει και άλλους, εκτός της εθνικότητας, λόγους. Το ότι πολλά από τα έγγραφα των Οθωμανών Τούρκων της εποχής εκείνης έχουν καταστραφεί δυσκολεύει την κατάσταση. Παρόλα αυτά, η καταστροφή των εγγράφων δεν συνεπάγεται και ενοχή, αφού σε εποχή πολέμου είναι λογική η ανάγκη προστασίας των μυστικών της Αυτοκρατορίας από τους ίδιους. Ταυτόχρονα τα Ανδονιανά (Andonian) έγγραφα που εμφανίζουν πρόθεση, θεωρούνται μετέπειτα κατασκευή.

Σύμφωνα με τους Σμιθ, Μαρκούσεν & Λίφτον μπορεί να εντοπιστεί πρόθεση στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι πράξεις. Το γεγονός ότι η μετακίνηση έγινε από πολλά μέρη της Αυτοκρατορίας και επανειλημμένα, δείχνει ότι είχαν στοχοποιηθεί εξαιτίας της εθνοτικής ή εθνικής τους ταυτότητας.

O Χοβανισιάν υποστηρίζει την ύπαρξη γενοκτονίας, αναφέροντας τη σχεδιασμένη πράξη του αφοπλισμού των Αρμενίων από το Φεβρουάριο του 1915, η οποία, μαζί με την εντολή μετακίνησης, υπάρχει σε διατάγματα της εποχής. Επιπλέον από τον Μάιο του 1915, η Τριπλή Συμμαχία είχε κατηγορήσει την Αυτοκρατορία με τις δολοφονίες Αρμενίων.

Συνοψίζοντας, η χρήση του όρου γενοκτονία δεν γίνεται ευρέως αποδεκτή, καθώς η πρόθεση των Οθωμανών δεν είναι ευκόλως επαληθεύσιμη και τα στοιχεία δεν είναι κοινώς αποδεκτά και δεν γίνονται αντιληπτά με τον ίδιο τρόπο. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των ιστορικών φαίνεται να συμφωνεί με τη χρήση του όρου γενοκτονία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, καθώς ο ορισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει γενοκτονία ακόμα και εάν τα θύματα είναι κομμάτι της ομάδας και όχι όλη η ομάδα, το γεγονός ότι οι Αρμένιοι μερικών περιοχών δεν εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική μετακίνηση, δεν ακυρώνει τον ορισμό της γενοκτονίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πηγές:

  • Gunter, M. (χ.χ.). Turkey, Past and Future: What Is Genocide? The Armenian Case.
  • Hovannisian, R.G. (2009). The Armenian Genocide in Perspective. New York: Routledge.

Απόσπασμα από πτυχιακή εργασία με τίτλο «Το φαινόμενο της γενοκτονίας στον 20ο αιώνα: Μία συγκριτική ανάλυση» που έγινε από την Ερμιόνη Βλαχίδου, στο τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, τον Ιούνιο του 2019, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Λυβάνιου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρωτόκολλο καταδίκης στο πλαίσιο της «Ελληνικής Επιχείρησης» στη Γεωργία (πηγή: βιβλίο Αχιλλέα Ζαφειρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σταλινικές διώξεις στη Γεωργία: Ποιοι Έλληνες έμπαιναν στο στόχαστρο – Οι κατηγορίες

13/06/2025 - 2:35μμ
Μυτιλήνη 1914. Τμήμα των συσσιτίων του υπουργείου περιθάλψεως για τους πρόσφυγες των παραλίων της Μικράς Ασίας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πεινούσαν, την Πηνελόπη Δέλτα την κατηγορούσαν για προπαγάνδα

6/05/2025 - 2:14μμ
Στρατιώτες στολίζουν τον επιτάφιο, 1η Απριλίου 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιτάφιος στο Μικρασιατικό Μέτωπο – Μια φωτογραφία, μια μικρή ιστορία

18/04/2025 - 9:09πμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η οικογένεια Λεμονή της Λέσβου: «Σπουδαίοι πατριώτες που τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας»

25/03/2025 - 11:10μμ
Μέλη της οικογένειας Βελισσαρίδη στην αυλή του σπιτιού που ενοικίαζαν (οικία Μακρίδη). Τραπεζούντα, αρχές 20ού αιώνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελληνική Επανάσταση δεν άφησε αλώβητους τους Έλληνες του Πόντου – Τα αιματηρά φιρμάνια και τα τελικά αντίποινα

25/03/2025 - 11:08πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προτρέπει κάθε Έλληνα: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

25/03/2025 - 10:07πμ
Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελονοσία, η κατάρα των προσφύγων κατά την οικιστική αποκατάσταση

5/03/2025 - 10:08πμ
Παιδιά σε προσφυγικό συνοικισμό (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι είδε ο Χένρι Μόργκενταου το 1924 στην Αθήνα των προσφύγων

5/02/2025 - 1:07μμ
(Πηγή: youtube.com/@Gagauzis)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γκαγκαούζοι: Η οδύσσεια των τουρκόφωνων Ρωμιών των Βαλκανίων – Το αφήγημα που προπαγανδίζει η Τουρκία

28/01/2025 - 10:19πμ
Η Σμύρνη το 1923 (φωτ.:
Γιόζεφ Χεπ / πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ντοκουμέντα της Μικρασιατικής Καταστροφής με το φακό του Γιόζεφ Χεπ

28/11/2024 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη των μονάδων Kuva-yı Milliye στο Αϊδίνι, περίπου το 1919. Ήταν παραστρατιωτικές ομάδες εθελοντών που οργανώθηκαν για να αντισταθούν, μεταξύ άλλων, στον Ελληνικό Στρατό που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη (πηγή: gurkantuna.com)

17 Ιουνίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός παραδίδει το Αϊδίνι στη μανία των τσετών – Η σφαγή κράτησε δύο μέρες

10 λεπτά πριν
«Ο Χριστός ομιλών τη Σαμαρέιτιδι», έργο του Χανιώτη αγιογράφου Νικόλαου Βλαχάκη, 1900 (πηγή: facebook / Ιωάννης Παπαδάκης)

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Δ’)

33 λεπτά πριν
Καπνός έπειτα από ισραηλινό χτύπημα σε διυλιστήριο πετρελαίου έξω από την Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Με αλλεπάλληλες κινήσεις κλιμάκωσης μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

49 λεπτά πριν

Προ των πυλών το 2ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νοτίου Ελλάδος και Νήσων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ζεστό καλοκαιράκι στον καιρό της Τρίτης

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign