pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ισχύς και αξιοπιστία

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

23/04/2021 - 8:39πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Harvard Stephen Walt γράφει στο έργο του Taming American Power: «Τα κράτη μπορούν να εξισορροπήσουν [σ.σ. τον αντίπαλό τους] εξωτερικά, συνδυάζοντας τις δυνατότητές τους με εκείνες άλλων, ή μπορούν να το πράξουν εσωτερικά, κινητοποιώντας τις δικές τους δυνατότητες με τρόπους που θα τους επιτρέψουν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά σε ισχυρότερα κράτη.

»Ή μπορούν να πράξουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Να διασφαλίσουν ότι ένα πιο ισχυρό κράτος (ή μια συμμαχία) δεν θα δυνηθεί να χρησιμοποιήσει τις υπέρτερες δυνατότητές του κατά τρόπους που για το πιο ανίσχυρο κράτος θα είναι δυσάρεστοι».

Ο Walt μεταφέρει μια συνεκτική τυπολογία όσον αφορά τις στρατηγικές επιλογές των κρατών όπως, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά εισήχθη και αναπαρήχθη από τον Kenneth Waltz, τον «σύγχρονο πατέρα» του πεδίου, όπως αυτό αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αρκεί αυτή η γενική περιγραφή; Τι κρύβει από πίσω της και ποιες προϋποθέσεις οφείλει να ικανοποιεί μια αποτελεσματική στρατηγική εξισορρόπησης του επιθετικού αντιπάλου;

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το επιχειρησιακό επίπεδο και το ενδεχόμενο θερμής ανάφλεξης, η εσωτερική και η εξωτερική εξισορρόπηση αποσκοπούν στην καλλιέργεια πεποιθήσεων, ή με άλλα λόγια στη μετάδοση μιας εικόνας προς τον επιτιθέμενο. Το αντίπαλο μέρος οδηγείται στο να αντιληφθεί ότι η θέση του αμυνόμενου είναι τόσο εδραία, ώστε θα πρέπει να περιορίσει τις αξιώσεις, αν όχι να τις αποσύρει. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας εμπεδωμένης αξιοπιστίας, επεκτεινόμενη και στα δύο σκέλη της εξισορρόπησης.

Υπ’ αυτή την έννοια, η εσωτερική πτυχή είναι έγκυρη όταν, επί παραδείγματι, η αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται χωρίς προσκόμματα και χωρίς να καθίσταται έρμαιο διακομματικών αντεγκλήσεων, οι οικονομικές δομές είναι προσανατολισμένες στη διεκδίκηση μιας διακριτής ισχυρής θέσης στον πλανητικό ανταγωνισμό, το ανθρώπινο κεφάλαιο προστατεύεται και διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, το κράτος δημιουργεί συστήματα αυτοελέγχου και η γραφειοκρατία λαμβάνει αποφάσεις αποστειρωμένα με μοναδικό άξονα το καλό της Πολιτείας και των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική εξισορρόπηση έχει δύο επιμέρους εκφάνσεις, ήτοι τη σύναψη συμμαχιών ή τη στρατηγική ευθυγράμμιση με συγκεκριμένους τρίτους δρώντες, αλλά και τις διπλωματικές ενέργειες προς αποκοπή του αντιπάλου από τις δικές του συμμαχίες.

Οι λειτουργικές συμμαχίες, δηλαδή οι στρατηγικές συνεργασίες που όντως θα αποφέρουν καρπούς σε περίπτωση ανάγκης, προϋποθέτουν την υψηλή δέσμευση των συμμάχων ή ευθυγραμμισμένων δρώντων προς τον κοινό στρατηγικό σκοπό. Αυτό υλοποιείται μέσω της συναντίληψης για τη βασική απειλή των συμφερόντων τους, καθώς και μέσω της κοινής θέασης των διεθνών συσχετισμών ισχύος και της σύμπτωσης των σχέσεων τους με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ωστόσο, αρκούν αυτά;

Η δεσμευτικότητα του ενός προς τον άλλο σύμμαχο καθορίζεται και από την ύπαρξη κοινού συμφέροντος, το οποίο όσο μείζον είναι τόσο περισσότερο δεσμεύει αλλήλους. Αυτό το κοινό συμφέρον δεν το διακηρύττεις απλά, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος να αναλάβεις και ένα αναγκαίο κόστος, προκειμένου να το προωθήσεις και να υποβοηθήσεις στην πραγμάτωσή του.

Όταν το πράξεις αυτό, θα αυξήσεις και την αξιοπιστία σου προς το σύμμαχό σου, ο οποίος κατ’ αντιστοιχία και αφού εκπληρώνονται τα παραπάνω θα συμβάλει με τη σειρά του. Όπως έχει αναφέρει ο Daryl Press στο έργο του Calculating Credibility: «Οι λήπτες των αποφάσεων πιστεύουν ότι οι απειλές και οι υποσχέσεις είναι αξιόπιστες όταν –και μόνο τότε– υποστηρίζονται από επαρκή ισχύ και υπηρετούν διακριτά συμφέροντα».

Γι’ αυτό το λόγο, η διαφύλαξη της αξιοπιστίας είναι σημαντικότατη και λαμβάνει σάρκα και οστά διαμέσου της μετάδοσης της ανάλογης εικόνας και προς το σύμμαχο, εκτός από τον αντίπαλο, δηλαδή ότι είσαι ισχυρός, μη αναλώσιμος, αμετακίνητος ως προς το εθνικό συμφέρον σου, και όταν δηλώνεις κάτι αυτό σημαίνει ότι έχεις και τη δυνατότητα και τη βούληση να το αποδείξεις εν τοις πράγμασι.

Διαθέτεις μια γραφειοκρατική δομή που είναι συντονισμένη με αυτό που λες και προσέρχεσαι στο στίβο της διεθνούς πολιτικής ακλόνητος όσον αφορά τα εθνικά δίκαιά σου, με βαθύτατη γνώση του τι διακυβεύεται και τι οφείλεις εσύ να πράττεις ως δημόσιος λειτουργός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Φωτιά στα Πολιτικά στην Εύβοια: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα

29 λεπτά πριν
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποσύρθηκε ο Πολάκης – Μόνη υποψήφια η Δούρου

59 λεπτά πριν
Το άγαλμα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της έδρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα (φωτ.: ΕUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κράτος Δικαίου: Πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά «καμπανάκια» για διαφθορά και lobbying

1 ώρα πριν
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

2 ώρες πριν
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign