pontosnews.gr
Τρίτη, 24/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κούβα ίσως γίνει η μικρότερη χώρα με δικά της εμβόλια κατά της Covid-19

Πέντε τα υποψήφια σκευάσματα, το ένα στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών

11/04/2021 - 11:56πμ
(Φωτ.: EPA / Ramon Espinosa / POOL)

(Φωτ.: EPA / Ramon Espinosa / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί στην Κούβα των 11 εκατ. κατοίκων να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως το ρύζι και η παρακεταμόλη, ωστόσο χάρη στην εξελιγμένη ιατρική έρευνα η χώρα αναμένεται να γίνει η μικρότερη στον κόσμο με το δικό της εμβόλιο κατά της Covid-19. Ενδεχομένως, μάλιστα, να καταφέρει να αναπτύξει περισσότερα από ένα.

Από τα πέντε υποψήφια σκευάσματα, το Soberana-2 (που σημαίνει «εθνική κυριαρχία») βρίσκεται στο τέλος της Φάσης III των κλινικών δοκιμών.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από την κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioCubaFarma, με βοήθεια από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM). Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 44.000 εθελοντές έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, ενώ άλλες 100.000 δόσεις έχουν σταλεί στο Ιράν, επίσης για δοκιμές.

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, μέχρι το τέλος του έτους η Κούβα θα έχει στη διάθεσή της 100 εκατ. δόσεις. Μετά την ανοσοποίηση του πληθυσμού της είναι πολύ πιθανό να πουλήσει σκευάσματα σε συμμαχικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα.

Επίσης, υπάρχει σκέψη να εμβολιαστούν δωρεάν οι τουρίστες, οι οποίοι είναι βασική πηγή συναλλάγματος.

Το ιατρικό θαύμα της Κούβας

Όπως αναφέρει σε άρθρό του ο Economist, μετά την κομμουνιστική επανάσταση του 1959 σχεδόν οι μισοί γιατροί της χώρας το έσκασαν στο εξωτερικό. Ο Φιντέλ Κάστρο έριξε τότε πολλά χρήματα στο σύστημα υγείας «ποντάροντας» και στις εξαγωγές φαρμάκων, πέρα από την κουβανική ζάχαρη.

Ακόμη και στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κουβανό οικονομολόγο Ρικάρδο Τόρες, «δεν υπήρχαν χρήματα για τρόφιμα, αλλά υπήρχε ένα ολοκαίνουργιο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας που, όπως πιστευόταν, άξιζε τη θυσία».

Κάπως έτσι, σήμερα η Κούβα παράγει κάθε χρόνο για εσωτερική μόνο χρήση 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για διάφορες ασθένειες.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, η χώρα είχε το κατάλληλο δυναμικό για να αρχίσει την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων. Σε μια εποχή «διπλωματίας των εμβολίων» από αρκετές μεγάλες χώρες, η κυβέρνηση της Αβάνας έχει πλήρη επίγνωση της προπαγανδιστικής αξίας του συστήματος υγείας της χώρας.

Εκτός από το Soberana-2, τα άλλα τέσσερα υποψήφια εμβόλια φέρουν επίσης… μεγάλα ονόματα. Για παράδειγμα, το Mambisa (σε μορφή ρινικού σπρέι) έχει το όνομα των ανταρτών που πολέμησαν κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, ενώ το Abdala (επίσης στη Φάση III των κλινικών δοκιμών) φέρει το όνομα ενός ποιητικού θεατρικού έργου του ήρωα επαναστάτη της χώρας Χοσέ Μαρτί.

Θα το φτιάξουν, θα το πάρουν;

Πάντως, ακόμα κι αν κάποιο από τα εμβόλια αποδειχθεί αποτελεσματικό, η Κούβα είναι απίθανο να βγάλει πολλά χρήματα από αυτό, σύμφωνα με τον Economist. Μέχρι σήμερα ούτε ένα φάρμακό της δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε κάποια ανεπτυγμένη αγορά.

Επιπλέον, η μαζική ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων είναι μια δαπανηρή διαδικασία και απαιτεί περισσότερα κεφάλαια από αυτά που η κουβανική οικονομία μπορεί να διαθέσει. Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει λόγω των εισαγωγών πρώτων υλών. Για παράδειγμα, η έλλειψη φιαλιδίων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.

Έτσι, παρά την πιθανότητα η Κούβα να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ίδια έχει καθυστερήσει να εμβολιάσει τους δικούς της πολίτες. Οι κλινικές δοκιμές θα χρειαστούν ακόμη μερικούς μήνες, αν και αναμένεται ότι περισσότεροι Κουβανοί θα κληθούν να εμβολιαστούν πριν από τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Επιπλέον, παραμένει ακόμη ασαφές αν η παραγωγή των κουβανικών εμβολίων τελικά θα γίνει στη χώρα ή εν μέρει θα ανατεθεί σε κάποια άλλη χώρα, όπως στο Ιράν, στην Κίνα ή στην Ταϊλάνδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Τηλεφωνήστε στο 1135 – Πρεμιέρα κάνει η γραμμή υποστήριξης του ΕΟΔΥ

1/06/2025 - 12:26μμ
(Φωτ.: Pixabay / ParentiPacek)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Το τραγούδι στα βρέφη βελτιώνει τη διάθεσή τους

28/05/2025 - 1:56μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΥΓΕΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Οδηγίες παιδιάτρων – Γιατί δεν απαιτείται μαζική απολύμανση και κλείσιμο σχολείων

26/05/2025 - 8:51μμ
ΥΓΕΙΑ

Σε εφαρμογή ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Όλα τα ιατρικά δεδομένα σε μια πλατφόρμα

26/05/2025 - 1:25μμ
Ηλιόλουστη η παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Το φως της ημέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

26/05/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.-Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Οι 12+2 παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τη σύγχρονη μάστιγα

24/05/2025 - 12:30μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay/ddimitrova)
ΥΓΕΙΑ

Κοιμούνται κι αναπνέουν επιβλαβείς χημικές ουσίες – Πόσο ασφαλή είναι τα στρώματα για βρέφη και παιδιά

16/04/2025 - 10:25πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr / mawari)
ΥΓΕΙΑ

Βιοεκτύπωση: Το μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου είναι πιο κοντά στο παρόν

12/04/2025 - 2:13μμ
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει δόση εμβολίου στη διάρκεια εμβολιαστικού προγράμματος στην Ινδονησία (φωτ. αρχείου: . EPA/Hotli Simanjuntak)
ΥΓΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα στο «Παπαγεωργίου»

11/04/2025 - 6:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Από σήμερα έκδοση Προσωπικού Αριθμού και μέσω ΚΕΠ και προξενικών αρχών

56 λεπτά πριν
Πολίτης του Κατάρ βλέπει τις λάμψεις των πυραύλων στον ουρανό (φωτ.: Χ/विकास सैनी)

Το Ιράν επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στο Κατάρ – Εκρήξεις στην Τεχεράνη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 26χρονου Αζέρου στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Αγγελάκης)

Χανιά: 5.000 φωτογραφίες από τη Σούδα πρόλαβε να στείλει ο 26χρονος – Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κατερίνα Μπίλη)

7o Συριανοπατώ: Ο Πόντος ήταν στο μεγάλο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που άνοιξε με μια δυνατή πατινάδα και έληξε άδοξα, λόγω… ντεσιμπέλ!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Πόσο καλά ξέρεις τους στίχους του Παύλου Παυλίδη;

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign