pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαΐτ Τσετίνογλου: Ο Τοπάλ Οσμάν έκανε και οικονομική γενοκτονία στην Κερασούντα

Εισήγηση στο διεθνές συνέδριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

27/03/2021 - 8:20πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της δράσης του επονομαζόμενου «σφαγέα των Ποντίων» Τοπάλ Οσμάν παρουσίασε ο συγγραφέας Σαΐτ Τσετίνογλου στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης». Μπορεί ο ίδιος να μην κατάφερε λόγω ενός έκτακτου οικογενειακού προβλήματος να δώσει το παρών, ωστόσο την εισήγησή του διάβασε στο κοινό η συνεργάτιδά του Ήρα Τζούρου.

Ο διεθνούς φήμης διανοούμενος και ακτιβιστής επικεντρώθηκε στην «αιματηρή μεταφορά κεφαλαίων» στις αρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα με τη φυσική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών.

Ενορχηστρωτής ήταν ο Τοπάλ Οσμάν (Οσμάν Φερουντούν Ζαντελέρ το πραγματικό του όνομα, ο τραυματισμός του στο πόδι στον Βαλκανικό Πόλεμο του έδωσε το παρατσούκλι τοπάλ, δηλαδή χωλός/κουτσός). Έμπιστος του Μουσταφά Κεμάλ, συνέχισε τη δράση του ως ηγέτης παραστρατιωτικών ομάδων προκειμένου να «καθαρίσει τον Πόντο από τους Έλληνες», όπως προθυμοποιήθηκε, και ανελίχθηκε μέχρι το αξίωμα του δημάρχου Κερασούντας.

Χρησιμοποιώντας τον επίσημο εμπορικό κατάλογο Annuaire Oriental και αναζητώντας δημοσιεύματα από την εφημερίδα Yeşil Gireson, ο Σαΐτ Τσετίνογλου συνέκρινε τις διαφορές στην επαρχία Κερασούντας το 1914 και το 1922, κατά τη διάρκεια δηλαδή της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου (1914) στην ομώνυμη πόλη-λιμάνι των 19.000 κατοίκων κυριαρχούσαν εμπορικά οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, και μάλιστα πρωταγωνιστούσαν σε διεθνείς αγορές – για παράδειγμα, οι Μαυρίδης και Πισανίδης ήταν υπολογίσιμες δυνάμεις στο εμπόριο φουντουκιών. Όμως μετά το 1922, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας, η εμπορική ζωή ήταν συρρικνωμένη, ενώ εργασιακοί κλάδοι και επαγγέλματα αφανίστηκαν μαζί με τους χριστιανούς.

«Άλλη μια πικρή πραγματικότητα του έτους 1922 είναι η διακοπή της σχέσης της Κερασούντας με τον εξωτερικό κόσμο» συμπέρανε, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά υπήρξε ένας οικονομικός στραγγαλισμός της πόλης χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά ο αριθμός των κατοίκων της, παρά μόνο η σύνθεσή τους. Στο Annuaire Oriental εκείνης της χρονιάς δεν υπήρχαν ούτε Έλληνες ούτε Αρμένιοι.

Τοπάλ Οσμάν (πηγή: Wikipedia)

«Αυτή την κατάσταση μπορούμε να την αναγνώσουμε ως “το θαύμα του Τοπάλ Οσμάν”. Η Κερασούντα “εθνικοποιήθηκε”. Δεν θα υπερβάλαμε αν λέγαμε πως οι κάτοικοί της εξαιτίας του Τοπάλ Οσμάν απέκτησαν ευκαιρίες που ούτε καν είχαν ονειρευτεί. Για το λόγο αυτό οι σημερινοί Κερασούντιοι τον οικειοποιούνται ως ήρωα» εξήγησε ο Σαΐτ Τσετίνογλου.

Αλλά και ο ίδιος ο Τοπάλ Οσμάν «οικειοποιήθηκε» την Κερασούντα: Το 1922 ο μεγάλος του αδερφός εμφανίστηκε μεταξύ των ισχυρών εμπόρων της πόλης, ενώ περιουσίες ελληνικές και αρμενικές μοιράστηκαν σε συγγενείς τους που ξαφνικά απέκτησαν οικονομικό κύρος.

Άλλωστε μέλη της οικογένειας Ζαντελέρ ήταν ιδρυτές του Συνδέσμου Υπεράσπισης των Νομικών Δικαιωμάτων της Κερασούντας, που δημιουργήθηκε για την προστασία των περιουσιών που κατασχέθηκαν από μουσουλμάνους, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρξει ατιμωρησία για τα όσα συνέβησαν στους πραγματικούς κατόχους.

Επίσης, ο Τοπάλ Οσμάν εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της περιουσίας του Μιχαλάκη Μαυρίδη, αφότου απαγχονίστηκε μετά την καταδίκη του από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. (Μετά το θάνατό του η Vatan έγραψε για τον δήμαρχο Κερασούντας ότι η κληρονομιά που άφησε ήταν της τάξης των 500.000 λιρών.)

Κάθε διαταγή του ήταν νόμος –όποιος, άλλωστε, δεν πειθαρχούσε έχανε τη ζωή του–, και διά λόγου μοιράστηκαν σπίτια και χωράφια που μόλις δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος δηλώθηκαν επίσημα στο κτηματολόγιο από τους νέους ιδιοκτήτες.

Από την έρευνα του Σαΐτ Τσετίνογλου προέκυψε ακόμα ότι περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων που είτε δολοφονήθηκαν, είτε έφυγαν πρόσφυγες από την Κερασούντα, είτε δεν ανήκαν στους ανταλλαγέντες, βγήκαν σε δημοπρασίες.

Το μνημείο για τον Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα (φωτ.: αρχείο pontosnews.gr)

«Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η Κερασούντα στην Τουρκία υπήρξε ένα εργαστήριο τουρκοποίησης/μουσουλμανοποίησης του κεφαλαίου. Αυτό που παρακάμπτει –ή αγνοεί– η τουρκική οικονομική ιστορία στη μεταφορά κεφαλαίου είναι ολοφάνερη στην περίπτωση της Κερασούντας: 3.000 Αρμένιοι και 8.500 Έλληνες ξεριζωθήκαν από τα ιστορικά τους εδάφη ενώ ταυτόχρονα κατασχέθηκαν οι περιουσίες τους. Από αυτή την άποψη η πόλη είναι η μαύρη σελίδα της οικονομικής ιστορίας που γράφτηκε από τον Τοπάλ Οσμάν», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

8/01/2026 - 10:52μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Άλλη μία εμβληματική φωτογραφία του Armin Wegner από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ταυτίστηκε με όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, όλες τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι κεμαλικοί
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ανατολής Ερμείδου: Αϊ-Βασιλείου παραμονή εμένα, χήρα με τέσσερα παιδιά, με βγάλανε στο δρόμο

31/12/2025 - 6:32μμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
Επτά γυναίκες, επτά ιστορίες, μια ματιά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι στον πυρήνα της αφήγησης της Θεοδώρας Ιωαννίδου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λεηλατημένες ζωές και σιωπηλές μνήμες: Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τις γυναίκες

21/12/2025 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα στη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Ο Τραμπ κάλεσε Τουρκία, Αίγυπτο, Αργεντινή, Καναδά και Κατάρ στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ηράκλειο: Βρέθηκε 70χρονος που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν)

Αλί Χαμενεΐ: Ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για τα θύματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Sofia Amperidou)

Ρέθυμνο: Ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων «αροθυμία» τίμησε τη Σοφία Αμπερίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: agrinionews.gr)

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης τη δολοφονία του 50χρονου κοινοτάρχη στη Μακρυνεία

2 ώρες πριν
Ο εκλιπών Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΝΔ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign