pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη: Πότε θα είναι έτοιμο και γιατί έχει καθυστερήσει (photos)

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μίλησε στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

21/03/2021 - 8:37πμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αδημονία περιμένουν όλοι οι Πόντιοι αλλά και οι υπόλοιποι προσφυγικής καταγωγής Έλληνες τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στο τεράστιο έργο ανάπλασης και μετατροπής των συνολικά 336 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στον ομώνυμο δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου και χώρο αναψυχής για όλους τους Θεσσαλονικείς.

Ένα έργο που είχε ανακοινώσει μετά «βαΐων και κλάδων» το Μάρτιο του 2017 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία μεγάλη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Τέσσερα χρόνια μετά, έστω και με πιο βραδείς ρυθμούς από τους αναμενόμενους, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικής φύσεως ζητημάτων, το έργο προχωράει.

Τα κτήρια από ψηλά (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Μάλιστα, όπως λέει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πριν από λίγες μέρες ελήφθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες για την υλοποίηση του πλάνου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο γραφείο του στο δημαρχείο

Όλο το έργο θα είναι αποτέλεσμα προγραμματικής σύμβασης, στην οποία έχουν συνυπογράψει και μετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Παύλου Μελά και η αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης).

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

«Μετά την απαραίτητη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο όλου του έργου η διαμόρφωση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και των άλλων δύο μουσείων που θα γίνουν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, θα έχει προτεραιότητα», λέει στο pontosnews.gr ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Το σημείο που θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, δεν θα φαίνεται από όσους διέρχονται μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες που διασχίζει τη δυτική Θεσσαλονίκη, την οδό Λαγκαδά και περνάει μπροστά από το πρώην στρατόπεδο.

Ωστόσο, θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, δίπλα στα άλλα δύο μουσεία που είναι προγραμματισμένο να γίνουν. Πρόκειται για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και για το Μουσείο Ευρημάτων κατά τις ανασκαφές για τη δημιουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το επίμηκες κτήριο που θα στεγαστούν τα μουσεία, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου και αποτελεί, σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, «εκσυγχρονιστικής», Οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης.

Το κτήριο ισομοιράζεται σε δύο επίπεδα και αποτελεί μέρος ενός κτηριακού συνόλου που σχηματίζουν δύο πανομοιότυπα κτήρια στρατωνισμού, τέσσερις στάβλοι και ένα τέμενος.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έτοιμες οι μελέτες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, οι μελέτες για την υλοποίηση του έργου –αν δε σημειωθεί κάποια απρόοπτη καθυστέρηση–αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του 2021 ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει διαδικασία εξεύρεσης της χρηματοδότησης, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος δεν εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία. «Θα εντάξουμε το έργο, σε όποιο πρόγραμμα του ταιριάζει. Στο ΕΣΠΑ, στο “Αντώνης Τρίτσης”, σε όποιο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί. Δεν ανησυχώ για την εξεύρεση της χρηματοδότησης.

Το θέμα για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Αν αυτές είναι έτοιμες, το έργο κάπου θα μπορεί να… σκαλώσει, ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα», αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Κατά τον Δημήτρη Δεμουρτζίδη, είναι πολύ νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση, αναφορικά με το πότε ο προσφυγικός ελληνισμός, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, καθώς και οι τουρίστες, θα μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και να θαυμάσουν τα ιστορικά κειμήλια και τα υπόλοιπα εκθέματά του.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα και πολύ δύσκολο να πούμε το οτιδήποτε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Εγώ φανταζόμουν ότι στο τέλος του 2020 θα είχαν ξεκινήσει στο χώρο τη δουλειά τους οι μπουλντόζες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Αυτό που μπορεί πολλές φορές να καθυστερήσει την ολοκλήρωση υλοποίησης ενός έργου, είναι η δημοπράτηση, η οποία ακολουθεί τις μελέτες και την εύρεση χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, μπορεί να διαφωνήσουν δύο εργολάβοι, να βρεθούν στα δικαστήρια και ένα έργο μοιραία να καθυστερήσει», αναφέρει ο δήμαρχος.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Ωστόσο, σε περίπτωση που ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου οι μελέτες, εξοικονομηθούν εύκολα τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου και δεν παρουσιαστεί κάποιο κώλυμα στη δημοπράτησή του, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού να ανοίξει τις πύλες του σε διάστημα ενός ή 1,5 χρόνου από τη στιγμή που θα περαιωθούν οι παραπάνω διαδικασίες.

Τα εκθέματα

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, είναι τα εκθέματα που θα περιλαμβάνει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμαρχος αναφέρει ότι την επιλογή θα την κάνουν οι μουσειολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ωστόσο και ο Δήμος Παύλου Μελά δε θα είναι αμέτοχος σε αυτήν τη διαδικασία.

«Εμείς τους έχουμε πει ότι υπάρχουν αρκετά άτομα στην περιοχή μας, που έχουν στην κατοχή τους πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία θα μπορούσαν να εκτεθούν στο μουσείο. Βέβαια, την επιλογή θα την κάνουν ειδικοί μουσειολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού, όμως και ο δήμος θα έχει κάποιο λόγο σε αυτό. Όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μας, που αποτελούνται από άτομα προσφυγικής καταγωγής και είναι πολλοί σε αριθμό, περιμένουν την κατασκευή του μουσείου. Ωστόσο, δεν ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους», τονίζει ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» (φωτ. αρχείου: facebook.com/SyllogosPontionEvosmou)

Ο πολιτισμός του Πόντου στις διήμερες εκδηλώσεις της «Παναγίας Κρεμαστής» Ευόσμου

3 λεπτά πριν

Εκδόσεις Κυριακίδη: Παρουσιάζονται τα βιβλία του Θεόφιλου Πουταχίδη με κοντάκια του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

57 λεπτά πριν
Εικόνα πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ EUROKINISSI)

Φωτιά Άνω Σούλι Μαραθώνα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/elpnaousas)

7η χρονιά «Οι Λύρες στις Πηγές» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

2 ώρες πριν
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

3 ώρες πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign