pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

SOS: Η ανασφάλεια της πανδημίας αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ

Τι δείχνουν τα στατιστικά για άντρες και γυναίκες

22/02/2021 - 5:51μμ
(Φωτ.: pixabay.com / rebcenter-moscow)

(Φωτ.: pixabay.com / rebcenter-moscow)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, τρόφιμα, χαρτιά και αλκοόλ είναι τα είδη που βάζουν οι περισσότεροι καταναλωτές στο καλάθι τους, στη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας.

Η αύξηση του άγχους, του φόβου και της μοναξιάς οδήγησαν αρκετό κόσμο στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Παρότι τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά.

«Η αύξηση της πώλησης προϊόντων αλκοόλης ήταν της τάξης του 85% σε σχέση με το 2019», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Μαρία Παππά, ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα.

Η τάση αποτυπώνεται και στα τηλέφωνα στο Κέντρο των Ανώνυμων Αλκοολικών. Μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα στατιστικά λόγω του πρωτοκόλλου ανωνυμίας όμως ο πρόεδρος της αδελφότητας ΑΑ, σημειώνει πως τον τελευταίο χρόνο, οι κλήσεις έχουν αυξηθεί.

Ουσιαστικά, το αλκοόλ είναι κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άρα, δίνει τη ψευδαίσθηση της ηρεμίας.

Η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Άλφα για τις νόμιμες εξαρτήσεις όπως είναι το αλκοόλ και ο τζόγος, Ελένη Βότικα εξηγεί: «Το φαινόμενο της εξάρτησης είναι πολυπαραγοντικό. Έχει να κάνει με το άτομο, με την οικογένεια και με την κοινωνία. Στο κομμάτι της πανδημίας σαφώς μιλάμε για μια συνθήκη πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους.

Όμως, δεν γίνεται κάποιος εξαρτημένος ή αλκοολικός μόνο επειδή υπάρχει πανδημία και καραντίνα.

Οι παράγοντες αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται για να οδηγηθεί κάποιος στην εξάρτηση. Η πανδημία έχει φέρει εγκλεισμό, ανατροπές στον εργασιακό τομέα και ανασφάλεια στην εργασία. Η συνθήκη αυτή σίγουρα αποτελεί ένα έδαφος το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξαρτήσεων».

Άντρες, γυναίκες και στοιχεία

Βέβαια, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

«Ο αλκοολικός που έχει προϊστορία θα έχει μια πιο γρήγορη πορεία νόσου. Στην αρχή εμφανίζεται η στεατοηπατίτιδα. Στα πιο προχωρημένα στάδια υπάρχει η ίνωση και η κίρρωση. Μετά την κίρρωση μπορεί να εμφανιστεί και καρκίνος. Αυτή είναι η εξέλιξη της ηπατοπάθειας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του ΕΣΥ, Αναστάσιος Γιακουμής.

Οι γυναίκες υποφέρουν δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες από τη χρήση αλκοόλ λόγω του διαφορετικού μεταβολισμού. Τα χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση της αιθανόλης οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τοξίνης στο αίμα. Επομένως και σε πιο εκτεταμένη βλάβη των ζωτικών οργάνων στις γυναίκες από ότι στους άνδρες που πίνουν την ίδια ποσότητα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ένα ποτό για τις γυναίκες ισοδυναμεί με δυο για τους άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως κάθε χρόνο πεθαίνουν από την υπερκατανάλωση αλκοόλ τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 5,3% των συνολικών θανάτων. Στην ηλικιακή ομάδα 20-39 σχεδόν το 13,5% των θανάτων σχετίζεται με το αλκοόλ. Εκτός από τις οργανικές ασθένειες και τα θανατηφόρα ατυχήματα υπό την άμεση επήρεια, οι συννοσηρότητες που σχετίζονται με την ανθυγιεινή κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνουν ψύχωση, άγχος, μετατραυματικό στρες, βουλιμία ή ανορεξία, κατάχρηση άλλων ουσιών, και διαταραχές της προσωπικότητας και του ύπνου.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Δηλαδή την απώλεια μιας θέσης εργασίας, το διαζύγιο και εν τέλει την περιθωριοποίηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στην Αθήνα δραπέτης φυλακών – Εξέτιε ποινή κάθειρξης 21 ετών

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης – Εικ.: ΧΚ)

Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη: «Ζήτησε 8 φορές 112, και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες»

50 λεπτά πριν
Η Ευρώπη όπως αποτυπώνεται σήμερα στο χάρτη πυρκαγιών της NASA (πηγή: nasa.gov)

Νότια Ευρώπη: Στο έλεος του καύσωνα και των πυρκαγιών

1 ώρα πριν

Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»: Έρχεται δυνατό τριήμερο με Διονυσίου, Τσαχουρίδη και Τσαμπά

2 ώρες πριν
Αυτόγραφο του Μάνου Κατράκη. Βρέθηκε σε ένα στραπατσαρισμένο βαλιτσάκι του '50 που έπεσε στα χέρια παλαιοπώλη στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Μάνος Κατράκης: Ο θεατράνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο φίλος – Άγνωστες λεπτομέρειες για έναν επαναστάτη με… αιτία!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κομοτηνή: Πίστη, τέχνη και ιστορία συνυπάρχουν στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign