pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δένδιας: «Οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς, καταδικάζουμε τις παράνομες εισβολές στο Ιράκ»

Οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ιρακινό ομόλογο του

12/02/2021 - 5:18μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιρακινός ομόλογός του Φουάντ Χουσεΐν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιρακινός ομόλογός του Φουάντ Χουσεΐν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν είχε, σήμερα, στην Αθήνα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συζητήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων αφού πρόκειται για δύο χώρες που έχουν πάρα πολλά κοινά.

«Είναι και οι δύο κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη», σημείωσε. Οι δύο χώρες «είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που συμπεριλαμβάνει και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein).

Η Ελλάδα «έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ’ αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το Φόρουμ Φιλίας δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς,» υπογράμμισε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε «υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμόν “ειρηνευτικές επιχειρήσεις”». Άλλωστε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής, ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.

Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα τη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα.

Μάλιστα, στόχος είναι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και μια εμπορική αποστολή. Επισήμανε άλλωστε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Πέρα από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευαστικός τομέας και τα γεωργικά προϊόντα, ο τουρισμός. «Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των οικονομικών μας δεσμών είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος», υπογράμμισε.

Ιρακινός ΥΠΕΞ: Επιλέγουμε τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων

Ιστορικές χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και τόνισε πως η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη της χώρας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η καταπολέμηση του Νταές (Daesh) συνεχίζεται με τη στήριξη πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που ήταν πάντα παρούσα και στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο Φουάντ Χουσεΐν, το Ιράκ θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και οι σχέσεις αυτές να «βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στη μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και την επιλογή του διαλόγου ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων».

«Η σταθερότητα στο Ιράκ σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. «Όταν υπήρχε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ, αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή και απειλήθηκε η διεθνής ειρήνη. Η σταθερότητα του Ιράκ συμφέρει όλη την περιοχή».

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πόλη Βασόρα, όπου υπάρχει λιμάνι.

«Χρειαζόμαστε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εμπειρίες».

Τέλος, στις διευρυμένες συζητήσεις, τέθηκε και το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή χιλιάδων Ιρακινών μεταναστών στην Ελλάδα και ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο το θέμα της ιρακινής παροικίας στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να στηριχθεί, αλλά και το θέμα των εθελοντικών επιστροφών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Άγιον Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Διανυκτέρευσε στη Σιμωνόπετρα

5/07/2025 - 11:37πμ
Διπλωματικές πηγές για τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλγαρικό «μπλόκο» σε «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» – Αφαιρέθηκαν από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου

4/07/2025 - 8:38πμ
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης στο Μαξίμου για το ΚΥΣΕΑ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Τι συζητήθηκε

2/07/2025 - 3:48μμ
Ορκωμοσία νέων μελών της κυβέρνησης, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης – Τι δήλωσε ο Πλεύρης για την μεταναστευτική πολιτική

30/06/2025 - 11:55πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να αναφερθεί ο Κ. Μητσοτάκης

30/06/2025 - 8:40πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποτύχαμε – Αγανάκτηση και οργή για τους διαλόγους

29/06/2025 - 11:21πμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Επίκληση του διεθνούς δικαίου μόνο όταν υιοθετείται καθ’ ολοκληρίαν

28/06/2025 - 11:30μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (Φωτ. αρχείου: facebook.com/MFATurkiye)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας με όχημα απόφαση του ΕΔΑΔ

28/06/2025 - 8:54μμ
Από αριστερά, ο Θάνος Πλεύρης με τον Μάκη Βορίδη σε παλιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI/Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μ. Βορίδη

28/06/2025 - 2:43μμ
Μοντάζ φωτογραφιών του Διονύση Σταμενίτη και του Χρήστου Μπουκώρου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι δήλωσαν Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Μπουκώρος για τις παραιτήσεις τους

27/06/2025 - 11:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

7 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

8 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

«Δρόμεια 2025»: Το έκανε ξανά στο τελευταίο του άλμα ο Τεντόγλου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

9 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπερνούν κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα (φωτ.: . EPA/Mohammed Saber)

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Πιο κοντά σε νέο γύρο συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign