pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δένδιας: «Οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς, καταδικάζουμε τις παράνομες εισβολές στο Ιράκ»

Οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ιρακινό ομόλογο του

12/02/2021 - 5:18μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιρακινός ομόλογός του Φουάντ Χουσεΐν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιρακινός ομόλογός του Φουάντ Χουσεΐν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν είχε, σήμερα, στην Αθήνα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συζητήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων αφού πρόκειται για δύο χώρες που έχουν πάρα πολλά κοινά.

«Είναι και οι δύο κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη», σημείωσε. Οι δύο χώρες «είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που συμπεριλαμβάνει και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein).

Η Ελλάδα «έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ’ αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το Φόρουμ Φιλίας δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς,» υπογράμμισε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε «υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμόν “ειρηνευτικές επιχειρήσεις”». Άλλωστε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής, ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.

Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα τη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα.

Μάλιστα, στόχος είναι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και μια εμπορική αποστολή. Επισήμανε άλλωστε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Πέρα από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευαστικός τομέας και τα γεωργικά προϊόντα, ο τουρισμός. «Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των οικονομικών μας δεσμών είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος», υπογράμμισε.

Ιρακινός ΥΠΕΞ: Επιλέγουμε τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων

Ιστορικές χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και τόνισε πως η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη της χώρας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η καταπολέμηση του Νταές (Daesh) συνεχίζεται με τη στήριξη πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που ήταν πάντα παρούσα και στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο Φουάντ Χουσεΐν, το Ιράκ θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και οι σχέσεις αυτές να «βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στη μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και την επιλογή του διαλόγου ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων».

«Η σταθερότητα στο Ιράκ σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. «Όταν υπήρχε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ, αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή και απειλήθηκε η διεθνής ειρήνη. Η σταθερότητα του Ιράκ συμφέρει όλη την περιοχή».

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πόλη Βασόρα, όπου υπάρχει λιμάνι.

«Χρειαζόμαστε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εμπειρίες».

Τέλος, στις διευρυμένες συζητήσεις, τέθηκε και το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή χιλιάδων Ιρακινών μεταναστών στην Ελλάδα και ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο το θέμα της ιρακινής παροικίας στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να στηριχθεί, αλλά και το θέμα των εθελοντικών επιστροφών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Γιώργου Καραμέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Παραδίδει την έδρα και στηρίζει την πρωτοβουλία Τσίπρα

4/07/2026 - 10:29πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

3/07/2026 - 11:19μμ
Ο Θάνος Ντόκος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Μαρούκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος: Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας του πρωθυπουργού – Θύελλα αντιδράσεων

3/07/2026 - 5:36μμ
Άνοιγμα κάλπης μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κανείς δεν σχηματίζει κυβέρνηση – Υποχωρεί το κόμμα Καρυστιανού

2/07/2026 - 11:04μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας

2/07/2026 - 9:26πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί τους τραυματίες της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτια τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και να ενημερωθεί για την κατάστασή τους. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο για τις επιθέσεις με γκαζάκια – «Απλοί εγκληματίες»

1/07/2026 - 7:04μμ
Ο Βασίλης Λεβέντης (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

1/07/2026 - 2:11μμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται νέα μείωση στα καύσιμα – «Παγώνουν» για δύο μήνες οι τιμές σε 2.000 προϊόντα

30/06/2026 - 2:11μμ
Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την πρώτη αποστολή Έλληνα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός για την πρώτη ελληνική αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

26/06/2026 - 12:19μμ
Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, στη Νίκαια (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η κυβερνητική πρωτιά με την ΕΛ.Α.Σ. και τέλος στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

25/06/2026 - 11:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Τουρκία-ΝΑΤΟ: Αύριο στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ – Το Ουκρανικό θα θέσει στη Σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος

11 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου)

Το Φίλυρο υποδέχεται το «Καρσλίδικο Αντάμωμα» – Μια βραδιά αφιερωμένη στην ποντιακή παράδοση

39 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας – Ενημερωτικό μήνυμα του 112

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Υγείας / EUROKINISSI)

ΕΚΑΒ: Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα για αεροδιακομιδές δώρισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης – actorhouse.gr)

Άννα Φόνσου: Από το λαμπερό αστέρι της Φίνος Φιλμ στη γυναίκα που χάρισε αξιοπρέπεια στους ηθοποιούς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign