pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύνοδος Κορυφής: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε «ένα βήμα μπροστά» στις κυρώσεις για την Τουρκία

Τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

11/12/2020 - 8:36πμ
Εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ένα κείμενο που διαμορφώθηκε ύστερα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη που κάνει ένα βήμα τη φορά – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές – έκανε το ίδιο και σ’ αυτό το Συμβούλιο: «Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», όπως εμφανίζονται να ζήτησαν αρκετές χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Το Oruç Reis
Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά έχει η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruç Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση.

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής», προσθέτουν επ’ αυτών οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

(Φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει από χθες το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Σύνοδο, μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα («pacta sunt servanda») και να διαφυλαχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η οποία έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο για να εγκαταλείψει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος – και με την επισήμανση πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία – κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, όπερ και εγένετο. Η τάση αυτή εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν (π.χ. με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας).

Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το Μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αιμ. Περδικάρης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Sepah News) στις 05 Απριλίου 2026. Φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα ενός καταρριφθέντος αμερικανικού αεροσκάφους στο κεντρικό Ιράν (φωτ.: EPA/SEPAH NEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταρρίψαμε τρία αμερικανικά αεροσκάφη – Επιθέσεις με drones σε υποδομές του Μπαχρέιν

5/04/2026 - 12:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διάσωση Αμερικανού πιλότου εν μέσω πυρών – Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι κατέρριψε νέο αεροσκάφος των ΗΠΑ

5/04/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4/04/2026 - 10:14μμ
Πολεμιστής των Χούθι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το τελεσίγραφο προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο Τραμπ

4/04/2026 - 7:27μμ
Στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν, πόλη στην Κάτω Σαξονία (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Μισθοί στη Γερμανία 2025: Πόσα παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι – Και γιατί τα νούμερα μπερδεύουν

4/04/2026 - 12:39μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρίψεις αμερικανικών μαχητικών στο Ιράν: Ρωγμές στο αφήγημα Τραμπ για «απόλυτο έλεγχο» – Θρίλερ με αγνοούμενο πιλότο

4/04/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: jessicauchoas / Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή – Αναζητά μόλις 152 εκατ. δολάρια!

3/04/2026 - 10:13μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση χωρίς όρια: «Έχουν σειρά οι γέφυρες» – Ο Τραμπ απειλεί με νέα πλήγματα σε πολιτικές υποδομές του Ιράν

3/04/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Νέο κύμα δασμών σε φάρμακα έως 100% – Αλλαγές και στα μέταλλα

3/04/2026 - 8:32πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

3/04/2026 - 12:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Fuel Pass: Ανοίγει τη Μ. Δευτέρα η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

19 λεπτά πριν
(Πηγή: ert.gr/ert-arxeio)

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Μουσικό αφιέρωμα στον «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού στην Κωνσταντινούπολη

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών – Το μήνυμα μνήμης για το «Μαύρο Πάσχα» του 1914

1 ώρα πριν
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Sepah News) στις 05 Απριλίου 2026. Φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα ενός καταρριφθέντος αμερικανικού αεροσκάφους στο κεντρικό Ιράν (φωτ.: EPA/SEPAH NEWS HANDOUT)

Ιράν: Καταρρίψαμε τρία αμερικανικά αεροσκάφη – Επιθέσεις με drones σε υποδομές του Μπαχρέιν

2 ώρες πριν
Το μπαλκόνι που κατέρρευσε στην Κόρινθο (φωτ.: Βασίλης Ψωμάς/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Κόρινθο: 43χρονη μητέρα νεκρή από κατάρρευση μπαλκονιού – Τραυματίστηκε το 10χρονο παιδί της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Διπλή επιτυχία στη Βουδαπέστη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign