pontosnews.gr
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την έκδοση νέων αδειών διαμονής πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου

7/12/2020 - 6:50μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δικαίωμα διαμονής θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της Συμφωνίας Αποχώρησης. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, υπάρχει πρόβλεψη ειδικών αδειών διαμονής για όσους πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Συμφωνία Αποχώρησης προβλέπει την έκδοση νέου εγγράφου διαμονής από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο θα πιστοποιεί το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα επέλεξε για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου την ταχεία διαδικασία «διαπίστωσης» του δικαιώματος διαμονής και όχι τη διαδικασία της «εκ νέου θεμελίωσης» του δικαιώματος, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ ή έρχονται να διαμείνουν έως τις 31/12/2020 και συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ημερομηνία αυτή, θεμελιώνουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση η οποία προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τις αρμόδιες Αρχές έκδοσης των νέων αδειών διαμονής των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους. Οι νέες άδειες διαμονής θα εκδίδονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της ΕΕ για τις άδειες διαμονής ενιαίου τύπου, θα ενσωματώνουν τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου και θα περιλαμβάνουν δήλωση ότι έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθιστώντας εμφανές το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων αυτών, το οποίο και θα διασφαλίζει τα κεκτημένα τους δικαιώματα.

Η διάρκεια ισχύος των νέων αδειών διαμονής είναι δέκα έτη εφόσον έχει ήδη αποκτηθεί δικαίωμα μόνιμης διαμονής, και πέντε έτη στην αντίθετη περίπτωση.

Μια άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας μπορεί να μετατραπεί σε άδεια μόνιμης διαμονής μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έναρξη της διαμονής του μέλους οικογένειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα επιτρεπόμενα διαστήματα απουσίας.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι προστατεύονται από τη Συμφωνία, μπορούν να λάβουν το νέο έγγραφο υποβάλλοντας αίτηση από 1η Ιανουαρίου 2021 στις αρμόδιες Αρχές, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα μέλη οικογένειας των πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου οι όποιοι είναι πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου κατοικίας τους.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας θα επικοινωνήσουν απευθείας με τους δικαιούχους ώστε από τις αρχές του επομένου έτους να κληθούν να υποβάλουν το αίτημα για τη νέα άδεια διαμονής και όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως την 30ή Ιουνίου 2021.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ως μέλη οικογένειας πολίτη Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιούχου της Συμφωνίας Αποχώρησης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την άδεια διαμονής εντός τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξής τους στη χώρα.

Οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη Συμφωνία Αποχώρησης, μπορούν να διαμείνουν στη χώρα ως πολίτες τρίτων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Για διαμονή μεγαλύτερη των τριών μηνών και ανάλογα με το σκοπό της διαμονής τους, θα πρέπει να διαθέτουν εθνική θεώρηση εισόδου ή/και άδεια διαμονής.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι η ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία παρέχει μια σειρά επιλεγμένες δυνατότητες για την τακτοποίηση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίοι είτε επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 είτε επιθυμούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα ευέλικτο καθεστώς διαμονής, διατηρώντας την πρωτεύουσα κατοικία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δυνατότητες εισόδου και διαμονής ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, ως επενδυτές σε ακίνητα ή άλλες επενδύσεις, ως στελέχη επιχειρήσεων ή μέτοχοι εταιρειών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Κ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη 2021: Lockdown, συλλήψεις και ξύλο

5/03/2021 - 9:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

5/03/2021 - 8:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ διέλυσε πορεία για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας (photo)

5/03/2021 - 7:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Αλτ» του ΣτΕ στις αιτήσεις των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο

5/03/2021 - 7:11μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γουίλιαμ Φέιθφουλ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κουφοντίνας: Σε κρίσιμη κατάσταση, με οξεία νεφρική ανεπάρκεια

5/03/2021 - 5:06μμ
Άποψη από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άλκης Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη από τον εισαγγελέα για το βιασμό του σεφ Δημήτρη Άνθη

5/03/2021 - 1:08μμ
Η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Δέσποινα Γεωργιάδου (φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Δέσποινα Γεωργιάδου παίζει μπάλα στο ΟΠΑΠ Game Time (video)

5/03/2021 - 11:11πμ
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνοδευόμενος από τον γιο του Έκτορα στις φυλακές Κορυδαλλού, το 2018 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τι θα γίνει με το αίτημά του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού

5/03/2021 - 10:35πμ
Σπίτι που έχει υποστεί ζημιές στο Δαμάσι Ελασσόνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο το φαινόμενο του διπλού κύριου σεισμού στην Ελασσόνα – Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

5/03/2021 - 8:30πμ
Συννεφιασμένος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Συννεφιασμένος ο καιρός

5/03/2021 - 8:06πμ
Σχολίασε το!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσικνοπέμπτη 2021: Lockdown, συλλήψεις και ξύλο

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Στον ΠΑΟΚ έως το 2022 ο Βιεϊρίνια

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ από τις 17 Μαρτίου

1 ώρα πριν
Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ.: Twitter / Josep Borell Frontelles)

Στην Κύπρο ο Μπορέλ – Συναντήσεις με Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η ΕΛΑΣ διέλυσε πορεία για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας (photo)

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign