pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την έκδοση νέων αδειών διαμονής πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου

7/12/2020 - 6:50μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δικαίωμα διαμονής θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της Συμφωνίας Αποχώρησης. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, υπάρχει πρόβλεψη ειδικών αδειών διαμονής για όσους πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Συμφωνία Αποχώρησης προβλέπει την έκδοση νέου εγγράφου διαμονής από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο θα πιστοποιεί το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα επέλεξε για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου την ταχεία διαδικασία «διαπίστωσης» του δικαιώματος διαμονής και όχι τη διαδικασία της «εκ νέου θεμελίωσης» του δικαιώματος, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ ή έρχονται να διαμείνουν έως τις 31/12/2020 και συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ημερομηνία αυτή, θεμελιώνουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση η οποία προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τις αρμόδιες Αρχές έκδοσης των νέων αδειών διαμονής των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους. Οι νέες άδειες διαμονής θα εκδίδονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της ΕΕ για τις άδειες διαμονής ενιαίου τύπου, θα ενσωματώνουν τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου και θα περιλαμβάνουν δήλωση ότι έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθιστώντας εμφανές το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων αυτών, το οποίο και θα διασφαλίζει τα κεκτημένα τους δικαιώματα.

Η διάρκεια ισχύος των νέων αδειών διαμονής είναι δέκα έτη εφόσον έχει ήδη αποκτηθεί δικαίωμα μόνιμης διαμονής, και πέντε έτη στην αντίθετη περίπτωση.

Μια άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας μπορεί να μετατραπεί σε άδεια μόνιμης διαμονής μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έναρξη της διαμονής του μέλους οικογένειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα επιτρεπόμενα διαστήματα απουσίας.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι προστατεύονται από τη Συμφωνία, μπορούν να λάβουν το νέο έγγραφο υποβάλλοντας αίτηση από 1η Ιανουαρίου 2021 στις αρμόδιες Αρχές, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα μέλη οικογένειας των πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου οι όποιοι είναι πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου κατοικίας τους.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας θα επικοινωνήσουν απευθείας με τους δικαιούχους ώστε από τις αρχές του επομένου έτους να κληθούν να υποβάλουν το αίτημα για τη νέα άδεια διαμονής και όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως την 30ή Ιουνίου 2021.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ως μέλη οικογένειας πολίτη Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιούχου της Συμφωνίας Αποχώρησης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την άδεια διαμονής εντός τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξής τους στη χώρα.

Οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη Συμφωνία Αποχώρησης, μπορούν να διαμείνουν στη χώρα ως πολίτες τρίτων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Για διαμονή μεγαλύτερη των τριών μηνών και ανάλογα με το σκοπό της διαμονής τους, θα πρέπει να διαθέτουν εθνική θεώρηση εισόδου ή/και άδεια διαμονής.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι η ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία παρέχει μια σειρά επιλεγμένες δυνατότητες για την τακτοποίηση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίοι είτε επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 είτε επιθυμούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα ευέλικτο καθεστώς διαμονής, διατηρώντας την πρωτεύουσα κατοικία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δυνατότητες εισόδου και διαμονής ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, ως επενδυτές σε ακίνητα ή άλλες επενδύσεις, ως στελέχη επιχειρήσεων ή μέτοχοι εταιρειών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Κ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο, Παρασκευή, το τελευταίο «αντίο» στον 53χρονο λιμενικό που έχασε τη ζωή του στο Άστρος Κυνουρίας

22/01/2026 - 8:23μμ
Καταστροφές στην Άνω Γλυφάδα από την κακοκαιρία, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει»: Η επόμενη μέρα στη Γλυφάδα – Θρήνος για την 56χρονη

22/01/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Κύματα πάνω από 5 μέτρα στην Εύβοια

22/01/2026 - 9:16πμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους – Χιόνια στα ορεινά

22/01/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

21/01/2026 - 11:36μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Παράλιο Άστρος: Έχασε τη ζωή του λιμενικός εν ώρα υπηρεσίας

21/01/2026 - 8:32μμ
Ισχυρή βροχόπτωση στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Εικόνα απο τον Διόνυσο, στη λεωφ. Σταμάτας (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία σε εξέλιξη: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική – Χιονοπτώσεις και προβλήματα σε όλη τη χώρα

21/01/2026 - 7:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα σχολεία στην Αττική

21/01/2026 - 6:30μμ
Εικόνα από τη μεταγωγή του 16χρονου στον ανακριτή πριν από λίγες μέρες (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου στις Σέρρες

21/01/2026 - 6:00μμ
Τα κύματα «σήκωσαν» ιστιοπλοϊκό που ήταν δεμένο στη στεριά, στη Γαύδο. Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «σαρώνει» την Κρήτη και τη Γαύδο – Ζημιές και διακοπές ρεύματος

21/01/2026 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη στην Πόλη και φουλ για τετράδα ο Ολυμπιακός

11 λεπτά πριν

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex)

Αύριο, Παρασκευή, το τελευταίο «αντίο» στον 53χρονο λιμενικό που έχασε τη ζωή του στο Άστρος Κυνουρίας

2 ώρες πριν
Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από την καταστροφή (φωτ.: Library of Congress)

Οι Μικρασιάτες σε Πεύκη και Λυκόβρυση κόβουν τη βασιλόπιτά τους και τιμούν τη Μικρασιάτισσα Μάνα

2 ώρες πριν
O Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας Lars Aagaard, τον Δεκέμβριο του 2025, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Δανία: Τέλος στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας – Θα κατασκευαστούν μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign