pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

7/01/2021 - 9:17πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2020 ήλθε, άφησε το στίγμα του και απήλθε. Η πανδημία και το αποτύπωμά της στην ανθρωπότητα ήταν αναμφίβολα το «μεγάλο γεγονός», ήτοι αυτό που συντάραξε στο μεγαλύτερο βαθμό τις κοινωνικές σχέσεις, την οικονομία αλλά κυρίως προκάλεσε πολυάριθμους θανάτους και ώθησε τα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας στα όριά τους.

Στην Ελλάδα η συνεπαγόμενη βαθιά ύφεση από την παρατεταμένη αναστολή της ομαλής λειτουργίας της αγοράς έφερε λουκέτα, ανεργία και απίσχναση των τζίρων των επιχειρήσεων. Πέρα, φυσικά, του υγειονομικού σκέλους και του θλιβερού στοιχείου των ανθρώπινων απωλειών, αυτό που βιώνουμε με δραματικά γοργό τρόπο είναι τον λεγόμενο κοινωνικό μετασχηματισμό.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθούν αργά ή γρήγορα και η ανεργία θα «περιοριστεί» σε ποσοστά κάτω του 15%, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα καταστούν εκ νέου θετικοί και ίσως οι άμεσες ξένες επενδύσεις να αυξηθούν. Ενδεχομένως και προσλήψεις στο δημόσιο να ξαναγίνουν και μεγάλα δημόσια έργα να επανεκκινήσουν με τις γνωστές… υπερκοστολογήσεις.

Ωστόσο, η πορεία, που δείχνει να μην αντιστρέφεται, είναι αυτή της μεταλλαγής των οικονομικών δομών και του μοντέλου ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως σε επίπεδο κουλτούρας, επιταχύνει τη μετεξέλιξη της δομής των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εκείνη των δεκάδων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εξάλλου, στην ανάγκη λειτουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα παρέχοντας προϊόντα σε χαμηλές τιμές, μόνο οι μεγάλοι όμιλοι μπορούν να ανταποκριθούν.

Είναι κατ’ ανάγκη κακό όλο αυτό; Μακράν εμού οι ταυτίσεις με συγκεκριμένες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Όμως τίθενται δύο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτον, η ελληνική κοινωνία έχει διαρθρωθεί βάσει ενός οικονομικού προτύπου μέσω του οποίου ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, με γνώμονα την αυτενέργεια και την αυτονομία. Γι’ αυτό το λόγο, οι Έλληνες ιστορικά αποτέλεσαν “trade nation” και διέπρεψαν ως έμποροι και επιχειρηματίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Διέπρεψαν και ως επιστήμονες συμμετέχοντες σε ερευνητικά προγράμματα εντός των οποίων διέθεταν περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλίας. Όταν εντάχθηκαν μετά βίας σε κάθε είδους «πλαίσια», τότε είτε αντέδρασαν είτε έπεσαν σε «συλλογική κατάθλιψη», κατάλοιπο μάλλον της οθωμανικής περιόδου και του αντιδεσποτικού τρόπου ικανοποίησης των αναγκών εντός ενός ορθόδοξου (και όχι προτεσταντικού) κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου.

Στην ελληνική σκέψη κυριαρχεί το αριστοτελικό: «Αύτη δ’ ἐστίν η καλουμένη πόλις και η κοινωνία η πολιτική». Συνεπώς, πρόκειται για την εξύψωση της συμμετοχής και την καταξίωση εντός και μέσω της συλλογικότητας, στοιχείο απολύτως εντοπισμένο στη μετέπειτα πολιτισμική τροχοδρόμηση της ελληνικής ταυτότητας στην ορθόδοξη πίστη. Το εν λόγω δεν εντοπίζεται στον προτεσταντισμό και στο «δημιούργημά» του, τον καπιταλισμό, όπου ο εγωισμός και η «αγωνία» για την κατοχή πόρων συνεπιφέρει την πάση θυσία υπερσυγκέντρωση χρημάτων, όχι απαραίτητα προς ικανοποίηση αναγκών.

Με πρακτικούς όρους, λοιπόν, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υλοποιείται στην Ελλάδα με συνταγή ίδια με εκείνη της Γερμανίας ή της Ολλανδίας. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέτρο γι’ αυτές τις χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ορθό για την Ελλάδα, καθότι διαφορετικές ανάγκες συνδέονται άρρηκτα με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές και ρίζες συλλογικής συνείδησης.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με το ελληνικό κράτος και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο.

Οι οικονομικές δομές είναι ήδη παγκοσμιοποιημένες, που σημαίνει ότι ο παραγωγός απευθύνεται σε δισεκατομμύρια καταναλωτές και ο καταναλωτής λαμβάνει προσφορές από ολόκληρο τον πλανήτη. Στο συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται ολίγον νομοτελειακό, γιατί η γενεσιουργός αιτία του είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας και η παροχή της δυνατότητας σε κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

Προφανώς αυτό δεν αντιστρέφεται και ούτε καν περιορίζεται με ειρηνικά μέσα. Η διαδικασία συμμετοχής στο φαινόμενο, όμως, μπορεί να «προστατευθεί». Με μια λέξη: θεσμοί. Θεσμοί ανεξάρτητοι και αδιάβλητοι, οι οποίοι να λειτουργούν με γνώμονα το κοινό καλό, τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.

Αν, δηλαδή, η ύπαρξη εκτός πλαισίου είναι αδύνατη, τότε οφείλουμε να προστατεύσουμε την ετερότητά μας εντός πλαισίου, όχι χάριν μιας στείρας, ανεδαφικής και νευρωτικής εθνικιστικής νοοτροπίας, αλλά επειδή αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο.

Για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, έχουμε λάβει τα ως άνω υπόψη ή ετοιμαζόμαστε να μιμηθούμε τυφλά για μια ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας; Ο κοινωνικός μετασχηματισμός ως απόρροια της μεταλλαγής των οικονομικών δομών βρίσκεται καθ’ οδόν κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ενώ η τελευταία προχώρησε με ραγδαίο τρόπο το 2020, το κύριο ερώτημα είναι που θα βρεθούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια ως διακριτή πρόταση βίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: turdef.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Προσοχή στο πυραυλικό δυναμικό της Τουρκίας

20/06/2025 - 4:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

6 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

7 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

«Δρόμεια 2025»: Το έκανε ξανά στο τελευταίο του άλμα ο Τεντόγλου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

9 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπερνούν κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα (φωτ.: . EPA/Mohammed Saber)

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Πιο κοντά σε νέο γύρο συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign