pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέλει να αυτοκτονήσει ο κ. Μητσοτάκης;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

16/01/2021 - 9:33πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επειδή η εξουσία απομονώνει από το λαό, το ερώτημα αν θέλει να αυτοκτονήσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεδαφικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα των συμβούλων του με ορισμένες από τις επιλογές τους δίνουν την εντύπωση πως θέλουν να κρυφθούν πίσω από άλλους για να περάσουν την πολιτική τους.

Το Σκοπιανό ήταν ένα από αυτά τα θέματα. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη κρύφθηκε πίσω από τις αριστερές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά έβλεπε την αναγνώριση «Μακεδονίας» εκτός ελληνικών συνόρων ήδη από το 1945. Από νωρίτερα την έβλεπε αλλά ας περιορισθούμε στο χρονικό διάστημα που ελέγχουμε.

Ως κυβέρνηση, η ΝΔ έχει κάποιον φόβο να υλοποιήσει την πολιτική της για τον εμβολιασμό των πολιτών και κατέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία πρότεινε να μην μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Φυσικά εισέπραξε άρνηση από μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούν το άτομο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο της πολιτικής τους.

Η Χάγη είναι μια τρίτη καταφυγή του κ. Μητσοτάκη. Προτείνει την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) διότι θέλει να επικαλεστεί μια υπέρτατη δύναμη που του επιβάλλει κάτι να κάνει. Και να μην εμφανιστεί ως δική του επιλογή. Πόσο, όμως, η κυβέρνηση, η γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ και όσες δεξαμενές σκέψεις διαθέτει η Ελλάδα έχουν μελετήσει την Χάγη και τις πιθανότητες που έχει η χώρα να δικαιωθεί;

Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την πολιτική τάξη που συμπλέει με τις απόψεις της το θέμα αυτό. Το πλαστό επιχείρημά τους είναι ότι αφού η Ελλάδα είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου η απόφαση της Χάγης πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεν έχουμε να κάνουμε, όμως, με ένα παιχνίδι ηλεκτρονικής προσομοίωσης χάριν μαθήματος διδασκαλίας σε κάποια νομική σχολή. Στον πραγματικό κόσμο η προσφυγή στη Χάγη είναι και μια επιλογή με πολιτικές διαστάσεις. Και η απόφαση μπορεί να είναι και πολιτική.

Άλλωστε, η αρχή της επιείκειας με την οποία, ενίοτε, αποφασίζει η Χάγη δεν έχει υποκειμενικά και πολιτικά χαρακτηριστικά;

Αλλά, όπως υποστηρίζουν πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι πολύχρονες, άτυπες διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε ένα σημείο όπου οι δύο πλευρές οδηγούνται στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού το οποίο ουσιαστικά θα υποδεικνύει στο δικαστήριο τι να αποφασίσει. Δηλαδή, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν συμφωνήσει αλλά για να περάσουν στους λαούς τους τις υποχωρήσεις (βασικά η Αθήνα), θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από την Χάγη για να παρουσιαστεί ως απόφαση του δικαστηρίου που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα γλυτώσει τον πολιτικό αυτοχειριασμό διότι η Τουρκία έχει ανελαστική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αποκλείεται να μην θέσει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που έχει εγείρει. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεχθεί να τα συζητήσει θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να αντιδράσει. Αλλά δεν θα υποχωρήσει ο Μητσοτάκης στο σημείο αυτό.

Όχι, μόνο, διότι ό,τι και να λένε τα εθνικά θέματα απαξιώνουν, μέχρι που εξαφανίζουν πολιτικούς. Τα Ίμια τον Σημίτη και τον Πάγκαλο, το Σκοπιανό τον Τσίπρα και τον Κοτζιά, ενδεχόμενη υποχώρηση στην Τουρκία τον Μητσοτάκη, τον Δένδια και τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και διότι η Αθήνα κατάφερε να περιορίσει την εμβέλεια του Σκοπιανού ως ενός θέματος που αφορούσε την εθνικιστική φαντασίωση του βόρειου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ τα ελληνοτουρκικά απασχολούν περισσότερο πολιτικό σύστημα και κοινωνία.

Έτσι, οι συνομιλίες γίνονται για να γίνουν. Αν υπάρχει πίεση αυτή θα προέρχεται περισσότερο από τη Γερμανία, με την φιλότουρκη πολιτική της, παρά από τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε μια φάση επαναπροσδιορισμού της δικής τους πολιτικής στην περιοχή. Τέλος, θα ήταν τραγικό σφάλμα η Ελλάδα να δεσμευθεί σε οτιδήποτε στις συνομιλίες ενόσω μια νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει στην Ουάσινγκτον και το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για τον Τούρκο πρόεδρο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Φιλόθεου Σκούφου (πηγή: Icon painters - Greece. /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Γ’)

3/11/2026 - 9:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EuroCup: Ο Μουρ υπέγραψε τη σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε (φωτ.: EPA / Javier Lizon)

Ισπανία: Παραιτήθηκε τελικά ο υπουργός Μεταφορών μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕUROKINISSI)

Σύρος: Εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας το κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris» – Συνεχίζονται οι έρευνες

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σέρρες: Συνελήφθη ο γιος του 68χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κεραμεικός: Κατέρρευσε τμήμα τοιχοποιίας σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα – Η έκκληση του Μπρους Σπρίνγκστιν

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV