pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για να μειωθούν κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι

Τι εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες

15/12/2020 - 9:42πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά της Covid-19 ελπίζεται ότι θα μειώσουν δραστικά τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους, αρκεί αρκετοί άνθρωποι να εμβολιαστούν. Πόσοι ακριβώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, και πιθανώς θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα σχετικό μοντέλο, ακόμη και ένα 20% έως 40% εμβολιασμένου πληθυσμού θα κάνει τη διαφορά, προστατεύοντας άμεσα όσους εμβολιαστούν και έμμεσα όσους δεν το κάνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μίγκαν Φιτζπάτρικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική ιατρική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), εκτιμούν ότι αν εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 85%, ενώ οι θάνατοι κατά 88%, σε σχέση με την περίπτωση που δεν είχαν γίνει καθόλου εμβολιασμοί.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτό δεν σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού, οι προφυλάξεις θα πάνε… περίπατο. Εκτιμούν ότι, με δεδομένο πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός, πιθανώς περίπου τα ¾ του πληθυσμού (75%) –ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό– θα χρειαστεί να εμβολιαστούν, προτού οι αρμόδιες Αρχές μπορέσουν με ασφάλεια να άρουν πλήρως τους περιορισμούς.

Συνεπώς, κατά τη Φιτζπάτρικ, το θέμα είναι να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να άρουν τις οποίες επιφυλάξεις και φοβίες τους και να εμβολιαστούν.

Όπως είπε, η μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Moderna (πάνω από 94% και για τα δύο) μπορεί πραγματικά να έχει τεράστια θετική επίπτωση.

Το μοντέλο βασίζεται στο ότι ο εμβολιασμός σε δύο δόσεις θα ξεκινήσει με το υγειονομικό προσωπικό, τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα και τους άνω των 65 ετών, θα ακολουθήσουν οι κάτω των 65 ετών και δεν θα γίνουν εμβόλια στους κάτω των 18 ετών (δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για παιδιά και εφήβους από τις δοκιμές). Επίσης εκτιμάται ότι όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, σχεδόν το 10% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία στον κορονοϊό λόγω προηγούμενης έκθεσης σε αυτόν.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός του 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μειώσει κατά 83% έως 90% τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, αλλά και κατά 50% στους κάτω των 20 ετών, παρόλο που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί σε ανηλίκους. Με άλλα λόγια, οι ηλικιωμένοι θα προστατευτούν άμεσα και οι νέοι έμμεσα, καθώς θα αυξάνεται η εμβολιαστική ανοσία στην ευρύτερη κοινότητα.

Όμως ακόμη και με ένα ποσοστό 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, το μοντέλο προβλέπει αισθητή μείωση στις νοσηλείες κατά 60%, στις εισαγωγές σε ΜΕΘ κατά 62% και στους θανάτους κατά 64%. Δηλαδή, κατά τους ερευνητές, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί, πιθανότατα δεν θα αργήσει να φανεί ο θετικός αντίκτυπος στα νοσοκομεία.

Κατά πόσο αυτή η εκτίμηση είναι υπεραισιόδοξη, μένει να φανεί στην πράξη.

Οι ερευνητές επισήμαναν, σύμφωνα με το Live Science, ότι τα εμβόλια πρέπει να συνδυάζονται με συνέχιση των προφυλάξεων, όπως χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς θα είναι πρόωρο να επικρατήσει κλίμα ανεμελιάς, προτού εμβολιασθεί η πλειονότητα του πληθυσμού. Εκτιμούν ότι θα χρειαστεί κοινωνική αποστασιοποίηση και μάσκα για αρκετούς μήνες ακόμη μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ θεωρούν ότι οι χώροι υπερμετάδοσης, όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος και με στενή επαφή, θα πρέπει να ανοίξουν επιφυλακτικά και αφού τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού είναι σχετικά υψηλά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σταθερή η εικόνα στην Ελλάδα

22/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Miami Open: Βαριά ήττα για τον Τσιτσιπά

45 λεπτά πριν
Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Οικονομία: Δέσμη τεσσάρων έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Σε καύσιμα, λιπάσματα και ακτοπλοϊκά οι ενισχύσεις

2 ώρες πριν
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/OC_Scanner)

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες μετά από σύγκρουση αεροσκάφους με όχημα στο αεροδρόμιο La Guardia

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign