pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Μία ακόμα ευκαιρία για εμπορική συμφωνία αντί για οικονομικό σοκ

6/12/2020 - 9:02πμ
Brexit: Μία ακόμα ευκαιρία για εμπορική συμφωνία αντί για οικονομικό σοκ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα ώστε η είσοδος στην επόμενη μέρα να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο, θα κάνουν σήμερα οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τη μεταβατική περίοδο του Brexit να φτάνει σύντομα στο τέλος της, αναζητείται συμφωνία σε τρεις τομείς: στον ανταγωνισμό, στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών και στην αλιεία.

Λονδίνο και Βρυξέλλες τονίζουν ότι απαιτείται «περαιτέρω προσπάθεια».

Χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι συμφώνησαν να υπάρξουν νέες συνομιλίες σήμερα ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες, η πρόοδος των οποίων θα εξεταστεί τη Δευτέρα από την επικεφαλής της Κομισιόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Η επανάληψη των συνομιλιών βρίσκει σύμφωνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν, η χώρα του οποίου είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που θα έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων», έγραψε στο Twitter.

Μετά από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το βράδυ της Παρασκευής κοινή πεποίθηση ήταν ότι υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις». Τώρα, συμφωνήθηκε να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία.

Από την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που «μεταφράζεται» σε έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Στόχος των Βρυξελλών ήταν να υπάρξει πρόοδος μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί έγκαιρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Brexit αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου).

Εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είναι συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή των ποσοστώσεων. Αυτό σημαίνει αύξηση του κινδύνου για ένα νέο οικονομικό σοκ, το οποίο θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται το σεβασμό της κυριαρχίας τους ως παράκτιο κράτος. Το Παρίσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν το ικανοποιεί, διαβλέποντας μια τάση παραχωρήσεων μπροστά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, την ίδια ανησυχία έχουν και άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να κλειστούμε σε μια ανισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξήγησε.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών επιστρέφει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, αυτό για την εσωτερική αγορά.

Παρά την οργή των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση Τζόνσον φέρνει προς συζήτηση τις διατάξεις που αναδιατυπώθηκαν από την Άνω Βουλή και αφορούν τη διατήρηση της δυνατότητας παράκαμψης ορισμένων όρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το Brexit.

Το Λονδίνο επιμένει ότι είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο δεν θα είναι απαραίτητο σε περίπτωση που επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία. Οι Βρυξέλλες, πάντως, βλέπουν ένα ακόμα εμπόδιο που προσθέτουν οι Βρετανοί, με το οποίο υπονομεύεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Θέλει να απαγορεύσει μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

17/12/2025 - 8:20μμ
Ένας μικρός αντι-drone πύραυλος, στη Διεθνή Έκθεση Αεροπλοΐας, Αεροναυπηγικής, Αεράμυνας και Διαστήματος (ILA) στο Βερολίνο, το 2024 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Η πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία «στοιχίζει» πολύ στη γερμανική αμυντική βιομηχανία

17/12/2025 - 2:28μμ
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Τουρκία εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει F-35 λόγω της προμήθειας S-400 από τη Ρωσία

17/12/2025 - 12:04μμ
Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε το θάνατο μαζί με τον πατέρα του

17/12/2025 - 10:54πμ
Σε πρώτο πλάνο η Σούζι Γουάιλς στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ που διακρίνεται στο βάθος (φωτ.: EPA/Yuri Gripas/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με συνέντευξη της προσωπάρχη του Τραμπ – «Έχει την προσωπικότητα ενός αλκοολικού»

17/12/2025 - 8:33πμ
Πηγή: ertnews.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Λιβύης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

16/12/2025 - 9:17μμ
Μπλόκα και στη Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκα και στη Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικό άξονα

16/12/2025 - 4:01μμ
fgsdfgsfs
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

16/12/2025 - 12:12μμ
(Φωτ.: Χ Iraqi assassin)
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-σοκ από το Μπόνταϊ: Η πρώτη προσπάθεια πολίτη να αφοπλίσει τον μακελάρη, όμως δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

16/12/2025 - 10:25πμ
(Φωτ.: milenio.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κανένας επιζών σε αεροπορική τραγωδία στο Μεξικό – Τρία παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

16/12/2025 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νικηφόρο πέρασμα από τη Λισαβόνα ο ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: «Δύο στα δύο» για το Περιστέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Βήμα εξάδας για τον Άρη στο Αμβούργο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: «Φρέναρε» τον Ηρακλή έβαλε η Ντουμπράβα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign