Μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα ώστε η είσοδος στην επόμενη μέρα να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο, θα κάνουν σήμερα οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τη μεταβατική περίοδο του Brexit να φτάνει σύντομα στο τέλος της, αναζητείται συμφωνία σε τρεις τομείς: στον ανταγωνισμό, στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών και στην αλιεία.
Λονδίνο και Βρυξέλλες τονίζουν ότι απαιτείται «περαιτέρω προσπάθεια».
Χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι συμφώνησαν να υπάρξουν νέες συνομιλίες σήμερα ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες, η πρόοδος των οποίων θα εξεταστεί τη Δευτέρα από την επικεφαλής της Κομισιόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Η επανάληψη των συνομιλιών βρίσκει σύμφωνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν, η χώρα του οποίου είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που θα έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων», έγραψε στο Twitter.
Μετά από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το βράδυ της Παρασκευής κοινή πεποίθηση ήταν ότι υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις». Τώρα, συμφωνήθηκε να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία.
Από την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που «μεταφράζεται» σε έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Στόχος των Βρυξελλών ήταν να υπάρξει πρόοδος μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί έγκαιρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Brexit αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου).
Εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είναι συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή των ποσοστώσεων. Αυτό σημαίνει αύξηση του κινδύνου για ένα νέο οικονομικό σοκ, το οποίο θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται το σεβασμό της κυριαρχίας τους ως παράκτιο κράτος. Το Παρίσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν το ικανοποιεί, διαβλέποντας μια τάση παραχωρήσεων μπροστά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, την ίδια ανησυχία έχουν και άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να κλειστούμε σε μια ανισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξήγησε.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών επιστρέφει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, αυτό για την εσωτερική αγορά.
Παρά την οργή των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση Τζόνσον φέρνει προς συζήτηση τις διατάξεις που αναδιατυπώθηκαν από την Άνω Βουλή και αφορούν τη διατήρηση της δυνατότητας παράκαμψης ορισμένων όρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το Brexit.
Το Λονδίνο επιμένει ότι είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο δεν θα είναι απαραίτητο σε περίπτωση που επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία. Οι Βρυξέλλες, πάντως, βλέπουν ένα ακόμα εμπόδιο που προσθέτουν οι Βρετανοί, με το οποίο υπονομεύεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη τους.