pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Μία ακόμα ευκαιρία για εμπορική συμφωνία αντί για οικονομικό σοκ

6/12/2020 - 9:02πμ
Brexit: Μία ακόμα ευκαιρία για εμπορική συμφωνία αντί για οικονομικό σοκ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα ώστε η είσοδος στην επόμενη μέρα να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο, θα κάνουν σήμερα οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με τη μεταβατική περίοδο του Brexit να φτάνει σύντομα στο τέλος της, αναζητείται συμφωνία σε τρεις τομείς: στον ανταγωνισμό, στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών και στην αλιεία.

Λονδίνο και Βρυξέλλες τονίζουν ότι απαιτείται «περαιτέρω προσπάθεια».

Χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι συμφώνησαν να υπάρξουν νέες συνομιλίες σήμερα ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες, η πρόοδος των οποίων θα εξεταστεί τη Δευτέρα από την επικεφαλής της Κομισιόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Η επανάληψη των συνομιλιών βρίσκει σύμφωνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν, η χώρα του οποίου είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που θα έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων», έγραψε στο Twitter.

Μετά από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το βράδυ της Παρασκευής κοινή πεποίθηση ήταν ότι υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις». Τώρα, συμφωνήθηκε να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία.

Από την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που «μεταφράζεται» σε έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Στόχος των Βρυξελλών ήταν να υπάρξει πρόοδος μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί έγκαιρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Brexit αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου).

Εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είναι συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή των ποσοστώσεων. Αυτό σημαίνει αύξηση του κινδύνου για ένα νέο οικονομικό σοκ, το οποίο θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται το σεβασμό της κυριαρχίας τους ως παράκτιο κράτος. Το Παρίσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν το ικανοποιεί, διαβλέποντας μια τάση παραχωρήσεων μπροστά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, την ίδια ανησυχία έχουν και άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να κλειστούμε σε μια ανισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξήγησε.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών επιστρέφει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, αυτό για την εσωτερική αγορά.

Παρά την οργή των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση Τζόνσον φέρνει προς συζήτηση τις διατάξεις που αναδιατυπώθηκαν από την Άνω Βουλή και αφορούν τη διατήρηση της δυνατότητας παράκαμψης ορισμένων όρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το Brexit.

Το Λονδίνο επιμένει ότι είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο δεν θα είναι απαραίτητο σε περίπτωση που επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία. Οι Βρυξέλλες, πάντως, βλέπουν ένα ακόμα εμπόδιο που προσθέτουν οι Βρετανοί, με το οποίο υπονομεύεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Άρση ασυλίας για τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εν μέσω έρευνας για την υπόθεση Έπσταιν

11/02/2026 - 4:10μμ
(Φωτ.: Αρχείο/EPA /  Narong Sangnak)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος σε σχολείο στη νότια Ταϊλάνδη όταν ένοπλος άνοιξε πυρ

11/02/2026 - 2:46μμ
Το σχολείο όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μακελειό σε σχολείο με εννέα νεκρούς και 25 τραυματίες

11/02/2026 - 11:29πμ
Από αριστερά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/Jalaa Marey/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου με επίκεντρο το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν

11/02/2026 - 10:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα (φωτ. αρχείου: EPA/Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μίνι ανασχηματισμός τα μεσάνυχτα από τον Ερντογάν – Αντικατέστησε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

11/02/2026 - 9:12πμ
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

10/02/2026 - 9:21μμ
Η σημαία της Γερμανικής Ενότητας είναι ένα εθνικό μνημείο για την επανένωση της Γερμανίας που υψώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1990. Κυματίζει μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα του γερμανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες χώρες θεωρούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη οι Γερμανοί

10/02/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: x.com/Southcom?lang=el)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος βομβαρδισμός ταχύπλοου που φέρεται να ανήκε σε διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό

10/02/2026 - 8:59πμ
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέκταση του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

10/02/2026 - 12:18πμ
Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, εδώ σε φωτογραφία του 2023, αναρρώνει από την απόπειρα δολοφονίας (φωτ.: ΕΡΑ/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Βλ. Αλεξέγεφ εκτελούσαν εντολές από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών»

9/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

3 ώρες πριν

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Η μάχη για άσυλο στην Ελλάδα ενός «επαναπατρισμένου» Πόντιου ακτιβιστή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Με δύο νίκες τον τελικό ο ΠΑΟΚ – Ηρωϊκή πρόκριση ο ΟΦΗ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας έκοψαν βασιλόπιτα και γιόρτασαν με γεύσεις και χορούς του Πόντου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φετινό ρεκόρ και δεύτερη θέση για τον Τεντόγλου στο μίτινγκ Βελιγραδίου

4 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/emitimb)

Νέο ΔΣ στην Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign