pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έφυγε από τη ζωή η Ιρίνα Αντόνοβα, σιδηρά κυρία του Μουσείου Πούσκιν

3/12/2020 - 7:16μμ
Έφυγε από τη ζωή η Ιρίνα Αντόνοβα, σιδηρά κυρία του Μουσείου Πούσκιν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν την Ιρίνα Αντόνοβα «στρατιώτη της τέχνης». Ντυμένη πάντα με αυστηρά ρούχα και σοβαρό ύφος. Για πολλές δεκαετίες υπηρέτησε την τέχνη από τη θέση της διευθύντριας του σημαντικού Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας, κρατώντας σταθερά τα ηνία του και οδηγώντας το στη νέα εποχή. Από τη θέση της διευθύντριας παραιτήθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2013, σε ηλικία 91 ετών.

Η Ιρίνα Αντόνοβα έφυγε τη Δευτέρα σε ηλικία 98 ετών μετά από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορονοϊός στα χρόνια νοσήματά της, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Η Αντόνοβα ήταν ευρέως γνωστή και στη Γερμανία, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε υπέρ της παραμονής στη Ρωσία των έργων τέχνης που είχαν μεταφερθεί από τη ναζιστική Γερμανία στη Ρωσία μετά το τέλος του B´ Παγκόσμιου Πολέμου. Πρόκειται για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και έργα τέχνης, τα οποία ο Κόκκινος Στρατός μετέφερε στη Ρωσία ως λάφυρα πολέμου, μετά τη νίκη του επί της χιτλερικής Γερμανίας. Η Ιρίνα Αντόνοβα υπερασπίστηκε με σθένος τη θέση ότι η «λεία» του Κόκκινου Στρατού θα έπρεπε να θεωρηθεί «αποζήμιωση» για τις ανυπολόγιστες απώλειες που υπέστη το ρωσικό έθνος κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου από τους Ναζί.

Σκληρή φρουρός του Μουσείου Πούσκιν
Η Αντόνοβα διετέλεσε διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν για 51 χρόνια, αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή της ο λόγος της συνέχισε να παίζει βαρύνοντα ρόλο.


Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 (φωτ.: EPA / Alexey Nikolsky)

Γεννήθηκε στη Μόσχα στις 20 Μαρτίου του 1922, και ως παιδί έζησε κάποια χρόνια στη Γερμανία – γι’ αυτό μιλούσε άπταιστα γερμανικά. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο Μουσείο Πούσκιν ήδη επί Στάλιν. Ίσως η πιο σημαντική παρακαταθήκη της από ρωσική σκοπιά ήταν η συμβολή της στην ψήφιση νόμου που όριζε ότι «τα πολιτιστικά αγαθά που μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία αποτελούν πολεμική αποζημίωση».

Γεγονός είναι πάντως ότι εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα επίμαχα πολιτιστικά αγαθά.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο αμύθητης αξίας Θησαυρός του Πριάμου από τα ευρήματα της αρχαίας Τροίας κατά τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν. Η Αντόνοβα, ορκισμένη κομμουνίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της, είχε πει κάποτε: «Η επιστροφή αυτών των πολιτιστικών αγαθών θα σήμαινε το ξέσπασμα επανάστασης σε όλες τις συλλογές έργων τέχνης ανά τον κόσμο».


(Πηγή: dw.com)

Άνοιγμα της σοβιετικής τέχνης στον κόσμο
Η Αντόνοβα μιλούσε ανοιχτά και δεν δίσταζε να πει ότι τα μεγάλα μουσεία παγκοσμίως είναι γεμάτα με λεηλατημένη τέχνη, λάφυρα πολέμων και εκστρατειών. Παρά τις αιχμηρές απόψεις της, η Ιρίνα Αντόνοβα έχαιρε σεβασμού σε διεθνές επίπεδο, και οι θέσεις της για θέματα πολιτισμού αλλά και πολιτικής είχαν βαρύτητα. Και όπως όλοι αναγνωρίζουν, έδωσε κι έναν άλλο μεγάλο αγώνα: να ανοίξει η ρωσική τέχνη προς τη Δύση και τον κόσμο.

Τη σοβιετική περίοδο κατάφερε μάλιστα να οργανώσει σημαντικές εκθέσεις με έργα του Σαλβαδόρ Νταλί και του Πικάσο. Κατάφερε να φέρει στη σοβιετική Μόσχα για μια έκθεση μέχρι και τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου άνοιξε για πρώτη φορά τις αποθήκες όπου φυλασσόταν η λεηλατημένη τέχνη του Κόκκινου Στρατού. Ωστόσο αυτό έγινε αφότου η κυβέρνηση στη Μόσχα είχε συμφωνήσει με την τότε ηγεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας την επιστροφή ορισμένων έργων τέχνης στην Πινακοθήκη της Δρέσδης.

Σε ηλικία 98 ετών η Ιρίνα Αντόνοβα, η σιδηρά κυρία του ρωσικού πολιτισμού, αναχώρησε για πάντα. Η μακρά πορεία της και η ταύτισή της με το Μουσείο Πούσκιν θα μείνουν στην ιστορία.

  • Πηγή: dw.com / Χάικε Μουντ.
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μασούντ Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων

16/10/2026 - 10:27μμ
Το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, το 2023 (φωτ.: Akkuyu Nuclear / Rosatom, μέσω Wikimedia Commons)
ΚΟΣΜΟΣ

Άκουγιου: Εκκίνηση του πρώτου αντιδραστήρα έως το τέλος του 2026 αναμένει η Rosatom

16/10/2026 - 8:27μμ
Το σύνθημα «Κάψτε το Παρίσι» σε τοίχο της γαλλικής πρωτεύουσας, στη διάρκεια επεισοδίων μετά από μαθητική και συνδικαλιστική διαδήλωση για τις συνθήκες εκπαίδευσης, στις 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Κίτρινα Γιλέκα» και μαθητές δίνουν ραντεβού στους δρόμους το Σάββατο

16/10/2026 - 6:49μμ
Διαδηλωτής με πέτρες στα χέρια απέναντι από «Αύρα», κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Μέρες ξεσηκωμού κατά της διαφθοράς – Συγκρούσεις, φωτιές και 160 συλλήψεις

16/10/2026 - 6:02μμ
Ο Αντόνιο Κόστα υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ. Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το ευρωπαϊκό κενό στο Starlink και ο φόβος νέου ξεριζωμού

16/10/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή εταιρεία φέρεται να αξιοποιούσε διαδικτυακές διαφημίσεις για μαζική κατασκοπεία – Στο στόχαστρο εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες

16/10/2026 - 1:26μμ
Το Δυτικό Εθνικό Ιατρικό Κέντρο του Μεξικανικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (IMSS) στη Γκουαδαλαχάρα, Χαλίσκο, Μεξικό (φωτ.: EPA/ FRANCISCO GUASCO)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Μεξικό: Έκλεισαν για το κοινό τεχνητές λίμνες λόγω φονικής «εγκεφαλοφάγου αμοιβάδας»

16/10/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Κέιτι Ζακαράια: Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι απέτυχε στις εξετάσεις για την άδεια δικηγορίας

16/10/2026 - 12:19μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά ενώ μέλη επαγγελματικών οργανώσεων αστυνομικών και πυροσβεστών γευματίζουν στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/TOM BRENNER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακυρώνει τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν

16/10/2026 - 11:12πμ
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμφωνία για μέτρα κατά του ενεργειακού κόστους μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις

16/10/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

2 ώρες πριν
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στην παράταση και την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Η Χάποελ φρέναρε τον Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 117.000 φορολογούμενοι για αναδρομικά του 2020

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV