pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί Τουρκίας

3/12/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η συζήτηση περί της σύγχρονης Τουρκίας και του ιστορικού και πολιτισμικού κεκτημένου που συνοδεύει τη στρατηγική συμπεριφορά της, διαθέτει πολλαπλές προεκτάσεις και σίγουρα έχει καταστεί επίκαιρη λόγω τόσο της ακραίας επιθετικότητας των τελευταίων ετών όσο και της ιδεολογικής-επιστημονικής νομιμοποίησης των αξιώσεων της Άγκυρας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Στρατηγικό βάθος του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το νέο βιβλίο του γράφοντος από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, με τίτλο Περί Τουρκίας: Πολιτισμός – Κοινωνία – Γεωστρατηγική – Χαρτογραφική Τεκμηρίωση επιχειρεί να φωτίσει τις εν λόγω ερμηνευτικές πτυχές συγκεφαλαιώνοντας βραχέα άρθρα της τελευταίας τετραετίας στη φιλόξενη ιστοσελίδα του pontos-news.gr και τεκμηριώνοντας το περιεχόμενο αυτών με τις κατάλληλες αναφορές, την παράθεση χαρτών, καθώς και ένα εκτενές εισαγωγικό κείμενο σχετικά με τις «Όψεις του ισλαμικού κινήματος στη σύγχρονη Τουρκία».

Όπως επισημαίνεται καταληκτικά στο εν λόγω κεφάλαιο:

«Η ιδεολογική συγκρότηση της σύγχρονης τουρκικής στρατηγικής συμπεριφοράς υπό όρους νεοοθωμανισμού, αλλά και η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Τουρκίας προς την ανάλογη κατεύθυνση, συνέστησαν αποτελέσματα μακροϊστορικών πολιτισμικών και κοινωνικών διαμορφώσεων. Εντούτοις, η εν τοις πράγμασι εκδήλωση του νεοοθωμανικού ιδεολογικού προτάγματος ειδώθηκε μέσω ραγδαίων συστημικού επιπέδου παραμέτρων, όπως έχει συμβεί σε κάθε σημαντική στροφή της οθωμανικής-τουρκικής ιστορίας. Το διεθνές σύστημα και οι προτεραιοποιήσεις των Μεγάλων Πλανητικών ή και Περιφερειακών Δυνάμεων καθορίζουν τη γεωστρατηγική της Τουρκίας, την πορεία των εσωτερικών ζυμώσεων ως έναν βαθμό και κατ’ επέκταση την εισροή του διιστορικά εκλαμβανόμενου ισλαμικού κεκτημένου στη δημόσια σφαίρα. Υπ’ αυτή την έννοια, η ιδεολογική ταυτοποίηση, εν προκειμένω με άξονα το ισλαμικό κίνημα, προεκτείνεται στη στρατηγική συμπεριφορά επί του διακρατικού περιβάλλοντος και προσδίδει το δικό της στίγμα ως προς τα χρησιμοποιούμενα μέσα και τους γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς της σύγχρονης Τουρκίας».

Συνεπώς, το τι συντελείται στο εσωτερικό της Τουρκίας λειτουργεί ως μέσο νομιμοποίησης στρατηγικών αποφάσεων και άρθρωσης ανάλογου αφηγήματος, αλλά η ίδια η ερμηνευτική ουσία της συμπεριφοράς εντοπίζεται στις ανακατανομές ρόλων και ισχύος σε επίπεδο διεθνούς συστήματος. Η αλλαγή της πολικότητας, αλλά και η μετάβαση ως προς τις προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων, παρωθούν στην εμπράγματη εκδήλωση των μέχρι πρότινος θεωρητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων περί «Μεγάλης Τουρκίας».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως υπογραμμίζεται επίσης εντός του προκείμενου πονήματος:

«Τα δεδομένα της ανακατανομής ισχύος στην περιφέρεια και των νέων προτεραιοτήτων του αμερικανικού παράγοντα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή έχουν τεθεί υπό ενιαία γεωστρατηγική εκτίμηση εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς η ανακατανομή ισχύος έχει αποτελέσει ευκαιρία προς εκμετάλλευση. Συνοδεύτηκαν, ωστόσο, και από τη στρατηγική κουλτούρα οιονεί ανταγωνιστών της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να υλοποιήσουν μια αποτρεπτική στρατηγική με κινητοποίηση συμμάχων και επίδειξη της ανάλογης βούλησης. Πέραν της υπονόμευσης των ίδιων των εθνικών συμφερόντων τους, η στάση τους τορπιλίζει και κάθε προοπτική σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθότι η Τουρκία υιοθετεί μια διαρκώς μαξιμαλιστική στάση η οποία, όσο εκτείνεται δίχως κόστος, τόσο υπονομεύει τις δυνατότητες εξισορρόπησής της σε μελλοντικό χρόνο. Όταν, συνεπώς, οι θιγόμενοι δρώντες αντιληφθούν το κοστοβόρο της στάσης τους και θα έχουν ως μοναδική επιλογή την αντίδραση, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας τους θα είναι μηδαμινές και το δημιουργηθέν διακρατικό σύστημα θα έχει σταθεροποιηθεί υπό ανισόρροπους όρους. Υπό μία έννοια, δηλαδή, οι κατευναστικές πολιτικές και η ενοχοποίηση της όποιας κουλτούρας ασφάλειας έχουν εν τέλει μερίδιο ευθύνης για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και όχι μόνο την υπονόμευση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων».

Γι’ αυτόν το λόγο, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί ότι η τάση της ανακατανομής ισχύος καθορίζεται και επιβαρύνεται από τη συμπεριφορά όσων οφείλουν να ασκήσουν μια εξισορροπητική προς τον επίδοξο ηγεμόνα στρατηγική. Η υλοποίηση κατευναστικών στρατηγικών είναι προφανώς αυτοκτονική, όπως άλλωστε έχει αποδείξει το ίδιο το εργαστήρι της ιστορίας.

Η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια κατοχυρώνονται διαμέσου της ισορροπίας ισχύος, και όταν αυτή υπονομεύεται, τότε έχουμε καταστρατήγηση των χορηγούμενων από το Διεθνές Δίκαιο δικαιωμάτων, ανελευθερία και υποδούλωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Ιλαρά: Ανησυχία για την αύξηση 40% στα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως

6 λεπτά πριν
Διαιτητής σε αγώνα της Eurolegue που διεξήχθη στην Αθήνα  (φωτ.: EUROINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Μπάσκετ: «Ποιους θέλεις να αποβάλω με πέντε φάουλ;» – Τα μηνύματα στο επίκεντρο της έρευνας

29 λεπτά πριν
Το εξώφυλλο του έργου «Συλλογή Ποντιακών Παραδοσιακών Διστίχων. Ρωμαίικα, Πατρίδας, τραγωδίας»

Πάνω από 8.000 ποντιακά δίστιχα, μια ζωή καταγραφών – Η συλλογή που στήριξαν οι Πόντιοι της Νυρεμβέργης

53 λεπτά πριν
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Ελλάδα-Αίγυπτος: Στο τραπέζι η επέκταση της οριοθέτησης ΑΟΖ – Κοινό μέτωπο για το τουρκολιβυκό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ποντιακό Αντάμωμα Νεολαίας στη Νίκαια: Οι νέοι συναντούν τις ρίζες τους μέσα από τη μουσική και τον χορό

2 ώρες πριν
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Κόλπου» – Στο επίκεντρο η στρατηγική συμμαχία με τα ΗΑΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV