pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο γρίφος του lockdown και τα σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα

27/11/2020 - 8:37πμ
Ο γρίφος του lockdown και τα σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ακόμα ψυχολογικό φράγμα έσπασε χθες η πανδημία στην Ελλάδα, καθώς οι νεκροί από επιπλοκές της Covid-19 έφτασαν τους 2.001. Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ για τους διασωληνωμένους, με 608 ασθενείς να βρίσκονται σε ΜΕΘ, και τις πρώτες αεροδιακομιδές από τη βόρεια Ελλάδα να είναι ήδη γεγονός.

Τον Νοέμβριο μέσα σε δώδεκα μέρες, από τις 14 έως τις 26 του μήνα, χάθηκαν τόσες ζωές όσες συνολικά τους προηγούμενους οκτώ μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει σταδιακά προς την τέταρτη εβδομάδα της καραντίνας, η κατάσταση παραμένει μη ελεγχόμενη, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown δύο ταχυτήτων, δηλαδή για άρση των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι επτά περιοχές παραμένουν στο κόκκινο, με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Μαγνησία ήδη οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι δυσεύρετες, τις τελευταίες ημέρες η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού λόγω και της γιορτής του πολιούχου της Πάτρας στις 30 Νοεμβρίου.

Στη Δράμα το νοσοκομείο είναι πλήρες και όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία μεταφέρεται σε άλλη μονάδα, για τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών στο ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης δήλωσε ότι όποιο κρεβάτι αδειάζει στις ΜΕΘ είναι επειδή κάποιος πεθαίνει, στη Θεσσαλία η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 100%.

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς
Με το βλέμμα όλων στα Χριστούγεννα, το νέο στοίχημα είναι πώς θα γίνεται η μετάβαση στην αγορά. Το πιο πιθανό είναι ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά, με την αποστολή των SMS να συνεχίσει να είναι μέρος της καθημερινότητας.

Το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει σταδιακά, αρχής γενομένης από τα μικρότερα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις με εποχικά ήδη.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για την αποστολή SMS με τον αριθμό 7, μέχρι την πλήρη λειτουργία της αγοράς. Θα αφορά την προμήθεια ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο σκοντάφτει στο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί ο χρόνος που δαπανά ένας πολίτης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση. Επίσης, με το άνοιγμα των καταστημάτων θα αυξηθούν και οι μετακινήσεις γενικότερα.

Ένα άλλο σενάριο, όπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι η μέθοδος του «click away», μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, γίνεται η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος και η πληρωμή του και στη συνέχεια ο καταναλωτής παραλαμβάνει από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

Εντούτοις και το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει δύσκολο στην υλοποίηση του, μιας και το σύστημα και την υποδομή για τις click away αγορές διαθέτει περίπου το 15-20% της αγοράς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το τελωνείο των Κήπων (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τελωνειακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας με στόχο διμερές εμπόριο ύψους 10 δισ. δολαρίων

29/03/2026 - 12:33μμ
Όπλο το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια των ερευνών για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: Προφυλακίστηκαν δύο λογιστές, ένας διαφημιστής κι ένας πρώην παίκτης ριάλιτι

29/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες

29/03/2026 - 8:01πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός 82χρονος στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης – Στο μικροσκόπιο των Αρχών πιθανή σύνδεση με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

28/03/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό με νεκρούς και τραυματίες

28/03/2026 - 11:07μμ
(Φωτ.: Αρχείου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό τη Μαρινέλλα

28/03/2026 - 9:43μμ
Ο Ερνστ Τσίλλερ σε νεαρή και ώριμη ηλικία (φωτ.: wikipedia/Νομισματικό Μουσείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ερνστ Τσίλλερ: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Αθήνα από χωριό σε ευρωπαϊκό υπόδειγμα πόλης – Πέθανε πάμπτωχος και η πολιτεία αρνήθηκε να τον κηδεύσει δημοσία δαπάνη

28/03/2026 - 6:45μμ
Εικόνα από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Εγνατία Οδός: Διπλό τροχαίο με δύο νεκρούς – Θύματα ένας επιβαίνων και ο εργαζόμενος που έσπευσε για βοήθεια

28/03/2026 - 6:08μμ
Σκάφη του Λιμενικού στο σημείο όπου ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη

28/03/2026 - 3:07μμ
(Φωτ. αρχείου: (freepik)
ΕΛΛΑΔΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Αύξηση στις κλήσεις για παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών

28/03/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

26 λεπτά πριν

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου προειδοποιούν για το γλέντι που ετοιμάζουν: «Όποιος λείψει… θα το μετανιώσει!»

54 λεπτά πριν
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

1 ώρα πριν
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' (κέντρο) τελεί την Αγία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην Πόλη του Βατικανού (φωτ.: EPA/ANGELO CARCONI)

Πάπας Λέων: «Ο Θεός δεν ακούει όσους έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα»

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης

Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Συναυλία αφιερωμένη στους εθνομάρτυρες του Πόντου και της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign