Αύριο στις 06:00, η ζωή μας αλλάζει για ακόμα μία φορά τους τελευταίους μήνες, χωρίς να το έχουμε επιλέξει αλλά για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια περιορισμού και ελέγχου της διασποράς του νέου φονικού κορονοϊού που έχει σπείρει τον τρόμο και το θάνατο στον πλανήτη.
Η Ελλάδα μπαίνει σε καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Τα νέα μέτρα απαγορεύουν συνολικά τις μετακινήσεις, εκτός ορισμένων περιπτώσεων και πάντα με τη χρήση των κατάλληλων εγγραφών ή την αποστολή SMS στο 13033. Ως εκ τούτου απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού. Εξαιρούνται όμως από την απαγόρευση τέσσερις τύποι μετακινήσεων:
- Για επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
- Για επανένωση οικογενειών
- Για επαγγελματικούς λόγους
- Για λόγους υγείας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε πως επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέφει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Σημειώνεται όμως ότι αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα.
Απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνηση
Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται δεν μπορούν να γίνουν έτσι απλά. Απαιτούνται έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι μετακινούμαστε στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων εξαιρέσεων.
Απαραίτητα έγγραφα για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας είναι το αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Είσοδος στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ
Όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid-19 που έγινε έως και 48 ώρες νωρίτερα, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ έως και 72 ώρες.















![Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/03/aprilios-cvr-120x86.jpg)
