Για ένα ακόμη 24ωρο η Αττική μετρά περίπου τα μισά από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας καταγράφουν σημαντική αύξηση των μολύνσεων από τη νόσο Covid-19.
Τόσο στα κυβερνητικά κλιμάκια όσο και στην αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την πορεία της επιδημίας στη χώρα, ενώ οι μετρήσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα κρίνουν εν πολλοίς και τις αποφάσεις των αρμοδίων. Με άλλα λόγια, θα διαφανεί εάν θα εφαρμοστεί το «μοντέλο Κοζάνης» και σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη σήμερα στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό τους και τη βέλτιστη απόκριση στην επιδημιολογική έξαρση Covid-19 που αντιμετωπίζει η περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει περάσει από την Παρασκευή (16/10) στο επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στην οποία μετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, δεν χρειάζονται πολλά λόγια – πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλη την περιοχή και σε όλη την Ελλάδα ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται να εφαρμόσουμε με μεγάλη πειθαρχία, με ευλάβεια τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν προτείνει. Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
«Υπάρχουν ανησυχίες»
»Όλα όσα πρέπει να γίνουν, προχωρούν και υπήρξε συγκεκριμένη συνεννόηση και προγραμματισμός, εξού και η παρουσία μου εδώ. Είναι ένα στοίχημα που και στην πρώτη φάση το κέρδισε η δυτική Μακεδονία και θα το κερδίσει και τώρα. Είμαστε συντεταγμένοι, είμαστε οργανωμένοι, είμαστε σε άμεση συνεργασία. Υπάρχουν μικρές αγωνίες, υπάρχουν ανησυχίες. Καταλαβαίνω και την ένταση που υπάρχει και τον εκνευρισμό και την κόπωση, αλλά οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες και θέλω να πιστεύω ότι αμέσως μετά τις 14 μέρες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιστρέψουμε τουλάχιστον στο επίπεδο τρία (Αυξημένης Επιτήρησης)».
(Φωτ.: ΓΓΠΠ)
Τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος και ο διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ Σπύρος Σαπουνάς.
Στη συνέχεια, ο Ν. Χαρδαλιάς μετέβη στα Γιάννενα όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και φορείς της περιοχής, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (κατηγορία 3 Αυξημένης Επιτήρησης).
«Μεγάλη πίεση στην περιοχή»
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια μεγάλη πίεση στην περιοχή. Κάνω έκκληση, παράκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, ευλαβικά και πειθαρχημένα, να τηρήσουν τα μέτρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Βρισκόμαστε πολύ μακριά, αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο.
»Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, το αν θα περάσουν τα Ιωάννινα σε καταστάσεις, οι οποίες όλους μας στεναχωρούν, διότι έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην κανονικότητα, στον προγραμματισμό τον επιχειρηματικό, τον οικογενειακό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Στα επόμενα εικοσιτετράωρα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται τα μέτρα, ενώ θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι»
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα
Από τα 482 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα, τα 462 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά, τα 46 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 συνδέονται με ενδοικογενειακή μετάδοση. Αναλυτικότερα βρέθηκαν: 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, 78 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Ακόμη, επιβαρυμένες επιδημιολογικά είναι η ΠΕ Κοζάνης με 24 κρούσματα, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση, η ΠΕ Καστοριάς με 17 κρούσματα, εκ των οποίων 9 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση και η ΠΕ Ιωαννίνων με 13 κρούσματα, εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Επιπλέον καταγράφηκαν: 1 κρούσμα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας, 1 κρούσμα στην ΠΕ Άρτας, 7 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας, 10 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, 2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου, 3 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας, 2 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας, 7 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή, 3 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας, 1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας, 1 κρούσμα στην ΠΕ Κέρκυρας, 3 κρούσματα από ΠΕ Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.
Επίσης, 8 κρούσματα μετρά η ΠΕ Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση, 6 κρούσματα η ΠΕ Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή, 3 κρούσματα η ΠΕ Μαγνησίας, 8 κρούσματα η ΠΕ Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση, 2 κρούσματα η ΠΕ Πρέβεζας, 5 κρούσματα η ΠΕ Τρικάλων, 6 κρούσματα η ΠΕ Φθιώτιδας και 7 κρούσματα η ΠΕ Χαλκιδικής.
Τέλος, από 1 κρούσμα έχουν οι ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Κω, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας, ΠΕ Μήλου, ΠΕ Νάξου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Φλώρινας, ΠΕ Χανίων και ΠΕ Χίου. Υπό διερεύνηση βρίσκονται 20 κρούσματα.