Με φόντο τη φυλακή ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί η προσπάθεια των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής –πλην του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα– να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους, ώστε να μην κρατηθούν.
Η απόφαση για τις αναστολές των ποινών εκτιμάται πως θα εκδοθεί είτε αργά το βράδυ σήμερα, είτε την Παρασκευή.
Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι κατηγορούμενοι δικαιούνται να εξετάσουν μάρτυρες και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά για το «αχρείαστο» της φυλάκισης ή τη ζημία στον οικογενειακό τους βίο. Ήδη χθες το απόγευμα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας.
Η πολιτική αγωγή θεωρεί πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα «τείνουν προς το ανώτατο όριο». Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν πως οι ποινές για τις συνέργειες στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από τη δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.
Εάν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφασίσει τον εγκλεισμό των καταδικασθέντων, η παραμονή τους στη φυλακή –ανάλογα με τη ποινή καθενός– θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη, με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν.
Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα «μεροκάματα», αφού η κάθε μέρα μετρά διπλή. Έτσι, με τη συμπλήρωση κατά μέσο όρο 3,3 ετών κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

















